Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 apr 2015 - Anul XX, nr. 88 (5900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duminică

Pelerinaj cu moaştele Sfântului Gheorghe la Biserica „Sfânta Parascheva“ din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biserica „Sfânta Parascheva" din municipiul Suceava va fi adusă duminică, 19 aprilie, racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, judeţul Iaşi.

Sfintele Moaşte sunt aduse la Suceava în jurul orei 18:00, de către prea cucernicul preot protopop de Hârlău Nicolae Crăciun şi prea cucernicul preot Dănuţ Fotea, parohul Bisericii din Feredeni. Ele vor fi întâmpinate la Biserica ,,Sf. Parascheva” de preoţii bisericii şi de credincioşi.

Sfintele moaşte vor sta în biserica suceveană până pe 29 aprilie. În această perioadă, biserica va fi deschisă între orele 8:30-20:30. Duminică, la ora 19:30, se va citi Acatistul Sf. Gheorghe şi se vor pomeni toate pomelnicele de peste zi.

Preotul paroh ic. stavr. Paul Sorin Hirghiligiu, de la Biserica „Sfânta Parascheva“ din Suceava, a spus: „cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea ÎPS Teofan Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, duminică vor fi aduse, în pelerinaj, la biserica noastră, de pe str. Victoriei, moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”. Aceste sfinte moaşte au mai fost în pelerinaj în Suceava de şapte ori. Ele sunt aduse din Arhiepiscopia Iaşilor, Parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlau, unde se află de peste 250 ani.

 

Istoric

După cum ne-a spus preotul paroh Paul Sorin Hirghiligiu, Sfintele Moaşte au fost dăruite în 1748 de către Patriarhul Alexandriei, Matei Psaltul, lui Andrei Ruset, Vel-Logofăt. Matei Psaltul fusese stareţ la Mănăstirea Zlătari din Bucureşti, iar Andrei Ruset din Deleni era capuchehaie al Moldovei la Constantinopol, în vremea lui Constantin Mavrocordat. Andrei Ruset l-a ajutat pe Matei să dobândească scaunul Patriarhal, iar aceasta, în semn de recunoştinţă, i-a dăruit Sfintele Moaşte.

Până a rămâne la Federeni, Moaştele au fost păstrate de familia şi moştenitorii lui Andrei Ruset. Una din nepoatele lui Andrei Ruset, Măriuţa Milu, s-a căsătorit cu un boier, Iordache Krupenski, şi împreună au construit o biserică în Feredeni în jurul anului 1870. Familia Krupenski a hotărât apoi să aşeze Sfintele Moaşte în Sfântul Altar, unde sunt şi astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pelerinaj cu moaştele Sfântului Gheorghe la Biserica „Sfânta Parascheva“ din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Pelerinaj cu moaştele Sfântului Gheorghe la Biserica „Sfânta Parascheva“ din municipiul Suceava5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei