Cei mai mulți proprietari ai cablurilor care formează un păienjeniș haotic deasupra străzilor și în spațiile dintre blocurile din municipiul Suceava au fost identificați de primărie, dar asta nu ajută foarte mult municipalitatea în soluționarea problemei.
Deși primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că ”suntem pe drumul cel bun cu cablurile din oraș”, zecile de kilometri de cabluri adunate colac pe stâlpi și rețelele aeriene nu vor dispărea prea curând. Lungu a afirmat că două comisii ale administrației locale au reușit să realizeze o inventariere a cablurilor rețelelor de comunicații prin fir și a celor mai multe firme care le dețin. ”Proprietarii mai mari de cabluri au fost identificați. Pe cele ale căror proprietari nu au fost identificați urmează să le tăiem”, a declarat primarul. Conform acestuia, pe baza datelor existente, în ședința de Consiliu Local din această lună va propune consilierilor introducerea unei taxe, deoarece stâlpii de iluminat sunt în proprietatea municipalității. Tot în aprilie, va fi prezentată consilierilor și situația locurilor de panotaj în oraș și se va dezbate scoaterea acestora la licitație.
Primăria poate doar să-i roage frumos pe operatori să-și îngroape cablurile
Administrația locală a încercat în mai multe rânduri să rezolve problema cablurilor aeriene, care poluează vizual orașul. Deși se poate invoca afectarea municipiului, din punct de vedere urbanistic, precum și faptul că instalarea unor rețele de comunicații electronice fără respectarea normelor de siguranță a elementelor de susținere poate genera reale pericole pentru cetățeni, cadrul legislativ nu stabilește obligativitatea instalării subterane a cablurilor. Dreptul furnizorilor de a instala elemente ale rețelelor pe sau deasupra proprietăților poate fi limitat, dar nu interzis.
Mai mult, îngroparea rețelelor de comunicații presupune decopertări de asfalt, săpături, instalare de tuburi, crearea de camere de tragere a cablurilor, acoperirea săpăturii, refacerea asfaltului, fapt ce presupune cheltuieli relativ ridicate, pe care furnizorii de cablu, internet și telefonie nu se înghesuie să le facă.
Prin urmare, singurul lucru pe care îl poate face primăria este să facă apel la operatori să-și ducă o parte din cabluri în subteran, măcar în zona centrală, și să instituie o taxă de folosire a stâlpilor, în calitate de proprietar al acestora. În cazul în care operatorii nu plătesc taxa, primăria consideră ”construcția” ilegală și dacă la somația de dezafectare operatorul nu se conformează, acest lucru îl poate face administrația locală, cu forțe proprii. Costurile se impun, prin instanță, firmelor vinovate.
Măsuri
Cablurile fără proprietar din Suceava vor fi tăiate și îndepărtate de primărie
