Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2015 - Anul XX, nr. 85 (5897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiţii majore

Universitatea din Suceava dă startul celui mai mare proiect de cercetare din istoria instituţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava începe derularea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituţiei, în valoare de peste 7 milioane de euro.

Proiectul intitulat „Centru integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control” este cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 9 aprilie 2015.

Viitorul Centru MANSiD va cuprinde 11 laboratoare de cercetare, dotate prin proiect cu peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente au valori estimate la peste 100.000 de euro fiecare.

Implementarea proiectului va antrena în activităţi peste 100 de profesori şi cercetători suceveni. Proiectul trebuie să fie implementat până la finalul anului 2015, iar echipa de management va fi formată din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (director de proiect), prof. univ. dr. Mihai Dimian (coordonator ştiinţific), prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru şi prof. univ. dr. ing. Constantin Filote. 

În cadrul Centrului MANSiD vor fi create şase noi structuri de cercetare: Laboratorul de materiale avansate multifuncţionale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare şi procesare a informaţiei, Laboratorul de maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei, Laboratorul de dezvoltare a aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare „hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipării rapide, precum şi Laboratorul de incubare a afacerilor.

Pe lângă extinderea structurii de cercetare a USV, cinci laboratoare existente vor suferi modernizări semnificative.

 

Universitarii vor un „veritabil nucleu de cercetare” la Suceava

Reprezentanţii USV opinează că „acest proiect va reuşi doar parţial să compenseze avansul de peste 20 de ani de dezvoltări în aceste direcţii pe care îl au instituţiile de cercetare occidentale. Totuşi, realizarea cu succes a proiectului reprezintă baza de pornire care, alături de granturile naţionale şi internaţionale, va contribui la formarea unui veritabil nucleu de cercetare multidisciplinar competitiv pe plan internaţional. Funcţionarea Centrului va permite trecerea universităţii sucevene de la stadiul de izvor de resurse umane de calitate pentru colaborări naţionale şi internaţionale la nivelul de partener dinamic situat pe poziţii comparabile cu universităţi din vestul Uniunii Europene”.

De asemenea, universitarii transmit că un obiectiv important al proiectului constă în afirmarea constantă a prestigiului internaţional ştiinţific al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava printr-o diseminare cât mai largă a cercetării şi o promovare cât mai bună pe plan naţional şi internaţional, în special prin publicarea de articole cotate ISI.

De asemenea, MANSiD îşi propune să contribuie la menţinerea rolului de lider la nivel naţional al USV în ceea ce priveşte numărul de brevete obţinute.

Un alt obiectiv urmărit în cadrul proiectului constă în implicarea întregului potenţial de resurse umane profesioniste disponibil, atât prin implicarea cadrelor didactice titulare, doctoranzilor şi masteranzilor în activităţi de cercetare, cât şi prin atragerea de specialişti din străinătate şi a tinerilor cercetători.

 

USV, peste media de finanţare prin proiecte

La competiţia de proiecte, care s-a desfăşurat în anii 2013 şi 2014, au fost depuse 120 de propuneri elaborate de universităţi de stat, institute naţionale de cercetare-dezvoltare şi spitale. 19 dintre cele 49 de universităţi de stat au câştigat proiecte finanţate sau au avut aplicaţii propuse pentru finanţare în cadrul acestei competiţii. În ceea ce priveşte valoarea finanţării nerambursabile obţinute, cu 31 de milioane de lei obţinuţi, USV se clasează între primele cinci universităţi ale ţării, până în prezent media valorii proiectelor finanţate în cadrul acestei competiţii situându-se la aproximativ 18 milioane de lei.

Propunerea de proiect a fost elaborată de o echipă coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru şi prof. univ. dr. ing. Dumitru Amarandei, cuprinzând peste 30 de cadre didactice şi cercetători de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea din Suceava dă startul celui mai mare proiect de cercetare din istoria instituţiei.
 Vizualizări articol: 2274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Universitatea din Suceava dă startul celui mai mare proiect de cercetare din istoria instituţiei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei