Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 apr 2015 - Anul XX, nr. 84 (5896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   40 imagini |   ø fişiere video

După aproape 30 de ani

Ion Lungu: „Suntem foarte aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce acum câteva zile vă prezentam în cotidianul nostru un amplu reportaj despre singurul teatru profesionist din municipiul Suceava, în perioada anilor 1984-1989, când oraşul avea propria trupă de actori profesionişti, din care făceau parte atunci actorii Adrian Păduraru, Carmen Tănase ori Radu Duda (ajuns între timp Principele României), primarul Ion Lungu a anunţat că „suntem foarte aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”. Declaraţia a fost făcută joi, pe scena Casei de Cultură, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret, ajuns în acest an la a IX-a ediţie.

„Sper ca în vara acestui an să finalizăm lucrările la Centrul Cultural Bucovina (n.r. - fostul cinematograf Modern). Vreau să vă spun că un etaj din cele patru ale clădirii va fi destinat teatrului. Acolo sunt prevăzute săli corespunzătoare pentru repetiţii, pentru recuzită, iar jos va fi sala de spectacole cu 300 de locuri. Am avut mai multe tentative de a reînfiinţa teatrul la Suceava. De data aceasta, vom avea o casă a teatrului, acel etaj de la Centrul Cultural Bucovina. Vom face tot posibilul să angajăm pe schema primăriei, la Cultură, o trupă de teatru şi să ajungem într-o zi să avem din nou un teatru adevărat la Suceava”, a declarat Ion Lungu, în prezenţa spectatorilor adunaţi la cea de-a doua zi a festivalului de teatru pentru copii şi tineret.

Primarul Sucevei a precizat că, luna viitoare, va urma o licitaţie pentru achiziţionarea aparaturii pentru cinematograful 3D şi pentru tot mobilierul pentru clădirea modernizată a fostului cinematograf Modern şi dacă  nu vor fi contestaţii sau alte probleme birocratice, peste câteva luni vor fi demarate procedurile pentru reînfiinţarea teatrului profesionist.

Tot în cadrul Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret, Ion Lungu i-a înmânat o plachetă actorului Adrian Păduraru (care a fost preşedintele juriului), plachetă pe care era scris mesajul: „Suceava vă iubește din 1984”, declarând şi în prezenţa acestuia că va face tot posibilul până la finalul mandatului său de primar ca oraşul să aibă din nou o trupă de teatru profesionistă, aşa cum se întâmpla acum trei decenii, când aproape jumătate din promoţia Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti a fost trimisă la Suceava, la nou înfiinţata secţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

La vremea respectivă, autorităţile au făcut rost de locuinţe pentru tinerii actori, butelii de aragaz şi chiar au incendiat clădirea Dom Polski pentru a o demola şi a construi alta în loc, cu scenă corespunzătoare, sală de spectacole, cabinete pentru actori etc. (povestea o găsiţi pe larg în Monitorul de Suceava - ediţia din 8 aprilie a.c.).

 

Premianţii celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret

Sute de tineri, elevi de şcoală gimnazială şi de liceu, au luat parte, care pe scenă, care în sala de spectacole, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii şi Tineret, desfășurată în perioada 8-10 aprilie a.c., la Suceava, proiect organizat de Consiliul Local Suceava şi Primăria Suceava, în asociere cu Asociaţia Promotorii Bucovinei, partenerul manifestărilor fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Timp de două zile, miercuri şi joi, în Casa de Cultură Suceava s-a jucat teatru, miercuri, în sala mică, fiind programat concursul de interpretare pentru copii, iar joi, de data aceasta în sala mare, a avut loc concursul pentru elevi de liceu (monolog şi trupe).
Invitatul special al ediţiei din acest an a fost actorul Adrian Păduraru, care a fost de altfel şi președintele juriului, juriu din care au mai făcut parte actorii Gabriela Ioniţă şi Dan Clucinschi (acesta din urmă concurent în ediţiile anterioare ale festivalului), coordonatorul trupei de teatru Fabulinus a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava,  Adrian Crăciunescul, dar şi reprezentanţi ai mass-media şi oameni de cultură.

 

Câştigării categoriei Copii - secţiunea monolog

La categoria Copii, secţiunea monolog, locul I a fost câştigat de Cristina Stavarachi, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava (cu monologul „Aici se joacă teatru”, profesor coordonator Crenguţa Lucia Grosar), locul II - Carina Edmina Mihăilă, de la Asociaţia Cultural Artistică GONG (monologul: „Moştenirea” - Petre Dulfu, profesor coordonator Cătălina Bostan), iar locul III - Rareş Aurel Poinaru, de la Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Miron Costin” Suceava (monologul „La cireşe” - Ion Creangă, profesor coordonator Viorica Zetu).

Au fost acordate şi două premii speciale, cel al juriului, oferit Adelei Şulea, de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava (profesor coordonator Gabriela Gherasim), şi cel oferit de Mihai Pânzaru - PIM (membru al juriului) elevului Claudiu Petriceanu, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni (profesor coordonator Mattyllena Boicu).

 

Premianţii categoriei Copii - secţiunea trupe

La secţiunea trupe de la categoria Copii, primele trei locuri au fost câştigate de „D&D - junior”, de la Şcoala Gimnazială „Luca Gavril” Drăgușeni (locul I, „Din lumea lui Caragiale. Scenete vesele. Scenete comice” - I.L. Caragiale, profesor coordonator Petrică Munteanu), trupa „Mitric”, de la Școala Gimnazială Găinești (locul II, ”Romeo și Julieta”, parodie, prof. coord. Oana Gabriela Șorodoc) şi trupa „Thalia”, Școala Gimnazială Milișăuţi (locul III, „Fata de la ţară şi fata de la oraş” - pantomimă, prof. coord. Mariana Mariuţac). Trupa „Thalia” a câştigat şi premiul special al juriului, cu piesa „Soacra cu trei nurori” - Ion Creangă, iar premiul special oferit de Mihai Pânzaru - PIM a revenit trupei „Expres”, tot de la Şcoala Gimnazială Milişăuţi (structura Bădeuţi), cu piesa „Justiţie” - I.L. Caragiale.

 

Categoria Tineri, secţiunea monolog

La Categoria Tineri, secţiunea monolog, Daiana Robu, de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, a câştigat locul I (profesor coordonator Ionela Mihaela Bandiul), iar locurile II şi III au revenit elevilor Răzvan Mihai Lepardă, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, şi Raluca Maxim, de la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava (profesor coordonator Loredana Bodnar).

Au fost acordate trei premii speciale: Premiul festivalului, oferit elevului Cosmin Lulciuc, de la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” (profesor coordonator Florentina Chifan), Premiul special al juriului, oferit elevei Ioana Pavăl, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava (profesor coordonator Silvia Pintea), şi premiul oferit de Mihai Pânzaru - PIM, care a revenit elevului Andrei Nicolae Verciuc, tot de la Colegiul de Informatică (profesor Maria Guz).

 

Elevii actori de la „Ştefan cel Mare”, „Ion Luca” şi Colegiul de Informatică, câștigătorii secţiunii trupe

La categoria Tineri - secţiunea trupe, primele trei locuri au fost câştigate de elevii actori de la Colegiul „Ştefan cel Mare” (trupa „Pi”, cu piesa „Istoria comunismului” - Matei Vişniec, profesor Iulia Murariu), de trupa „Altfel” de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei (cu piesa „Şcoala Militară” - colaj Anton Bacalbaşa, I.L. Caragiale, profesor coordonator Daniela Corneţchi) şi de trupa „SV”, de la Colegiul de Informatică Suceava, cu piesa „Pacientul” (profesor coordonator Maria Guz).

Premiul special al festivalului a fost acordat unei trupe de la Şcoala de cultură generală din satul Voloca, Regiunea Cernăuţi (profesor coordonator Nicolae Mintencu), trupă care a pus în scenă piesa „Luceafărul”, de Mihai Eminescu.

Nu în cele din urmă, trupa „Simplu în doi” de la Colegiul de Informatică Suceava, a câștigat al doilea premiu special, cu piesa „O noapte furtunoasă” - I.L. Caragiale (profesor Florentina Chifan).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu: „Suntem foarte aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”.
 Vizualizări articol: 4405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 15 voturi
Ion Lungu: „Suntem foarte aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”2.6515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(11 apr 2015, 11:21:35
da' parcare ai ?
unde o sa parcam cand o sa venim sa vedem actorii ?
1.1  RE: ... trimis de
(13 apr 2015, 20:21:16
Poti veni per pedes,cu maxi-taxi,cu autobuzul sau taxiul.Daca vii cu masina,o parchezi in parcarea subterana de la Casa de Cultura si mai faci si tu pe jos vreo 200 de metri,ca nu-ti cad ouale...
2.   Soluții există, trebuie doar căutate! trimis de
(11 apr 2015, 12:12:21
Suceava, daca se respecta, este firesc sa aiba cinematograf, teatru, filarmonica, gradina de vara tot cu aceeasi destinatie si prin aeeasta ar avea un bonus la stabilirea capitalelor de regiune.
Soluții există, trebuie doar căutate. Până la urmă prin colaborarea cu teatrul din Iasi, cu un regizor, închiriezi o sală si cauți parteneri. Dacă sunt bani si vrei să faci, se poate. Numai sa nu raminem blocati in mentalitatea că „la noi nu se poate”.
3.   Suceava,un oras fara identitate culturala trimis de
(11 apr 2015, 12:48:53
Noi cei de pe forum am spus mereu ca Primaria ar trebui sa preia Casa de Cultura si s-o renoveze.Botosani are si teatru si filarmonica.In Suceava nu s-areusit acest lucru.Cei din Botosani au dorit sa avem o stagiune comuna pentru teatru si filarmonica,la Suceava si Botosani.Nu s-a dorit acest lucru.Probabil oficialitatile au considerat ca sucevenii sunt setati genetic doar pe muzica populara,hore,batute si manele.Cert e ca la ora actuala nu avem o sala de spectacole decenta,nemaivorbind de o sala polivalenta.Avem casa de Cultura,avem Dom Polski,avem cinema Modern.Avem trei locatii dar paradoxal nici o sala decenta de spectacole.Sub Ceasca Casa de Cultura era o bijuterie.Aveam cinema Modern,Tineretului,cinema Arta Itcani,cinema Burdujeni,gradina de vara(unde este hotel Bucovina)..Aveam teatru profesionist unde actorii erau Adrian Paduraru,Carmen Tanase,Radu Duda(viitorul print).
4.   Suceava,un oras fara identitate culturala trimis de
(11 apr 2015, 12:50:10
De ce Suceava este mult in urma unor orase precum Botosani,Piatra Neamt,Bacau ,Iasi din punct de vedere cultural?
Mircea Radu iacoban:" La vremea Revoluţiei, multe judeţe au obţinut ce n-au visat; Suceava a pierdut.Simplu, judeţul putea să declare că preia teatrul. În noile condiţii, era cât se poate de posibil. N-a făcut-o, l-a pierdut."
Rodica Dominte:"Atâta vreme cât într-o funcţie de răspundere nu există un om care să ştie ce este teatrul, nu o să mai avem la Suceava teatru profesionist”.
5.   Promisiuni electorale trimis de
(11 apr 2015, 13:33:16
Se pare ca domnul primar a inteles in sfarsit ca trebuie sa tina cont de problemele risicate de noi,societatea civila.A inceput bine anul cu lucrarile la strada universitatii si B-dul G.Enescu.A obtinut un credit pentru parcul de distractii din spatele uzinei.ce spunea primarul in 2011:
:"Primăria municipiului Suceava face primul pas pentru realizarea unei zone de agrement situată în spatele Uzinei Electrice.Zona de agrement va cuprinde mai multe obiective printre care un teren de minigolf, trei de tenis şi locuri de joacă pentru copii. „Acolo vor fi mai multe obiective, în număr de opt. În primul rând reabilitarea lacului, crearea unui ponton, pavilion de muzică, poduri, podeţe, dotări cu bărci şi hidrobiciclete, de asemenea un spaţiu administrativ cu închiriere de material sportiv, cabinet medical, grupuri sanitare, o cafenea, amenajare de alei, bănci, fântâni arteziene, spaţii verzi, drumuri noi şi trotuare, patru terenuri de sport din care un teren de minigolf şi trei terenuri de tenis, iluminat stradal şi decorativ şi nu în ultimul rând locuri de joacă pe 1000 de metri pătraţi”
6.   Am inramat-o in dormitor trimis de
(11 apr 2015, 13:36:26
Am pus-o in dormitor.Si desigur vorbesc de o foaie A4 inramata in care am trecut toate promisiunile primarului in 2015.Pai sa vedem ce contine inramata fermecata:
-200 de strazi vor fi reparate,s-au alocat 20 miliarde lei de la buget.
-refacerea mobilierul din sala mare a Casei de Cultură, refacerea instalaţiei de aerisire şi încălzire.
-Zona agrement spatele Uzinei electrice cu terenuri de tenis si minigolf,lac cu barci si hidrobiciclete
-Amenajarea Piata Mica,Piata Centrala,Piata Burdujeni
*Finalizarea tronsoanelor 1 si 2 la soseaua de centura
*Modernizarea mai multor strazi cu fonduri europene:Traian Vuia, Cernăuţi , Grigore Alexandru Ghica, bulevardul George Enescu, Mărăşti, Mihai Eminescu, Plevnei , Calea Unirii , Cuza Vodă şi Universităţii.Binenteles si podul si pasarela de la Itcani.
**Proiect valorificarea şi conservarea patrimoniului cultural de la Curtea Domnească.
Este vorba de proiectul exceptional al firmei spaniole Arena.
*Preluarea parcului Sipote de la ocolul silvic Patrauti
*Reconditionarea statuii lui Stefan cel Mare Cetate
*Mutarea statuii lui Petru Musat in fata casei de Cultura.
*Finalizarea cinematografului Modern si utilarea cu echipament 3D
*Finalizarea doua cinematografe multiplex la iulius Mall.
7.   Am inramat-o in dormitor trimis de
(11 apr 2015, 13:37:53
Am pus-o in dormitor.Si desigur vorbesc de o foaie A4 inramata in care am trecut toate promisiunile primarului in 2015.Sta deasupra patului si o citesc seara la culcare si dimineata la trezire.E biblia mea sfanta.Pai sa vedem ce contine inramata fermecata:
*Stadion nou in zona Metro care va aveao capacitate de 15.000 de locuri, 20 de metri înălţime la cota maximă şi va fi prevăzut cu numeroase spaţii de parcare.
*"Un proiect în valoare de zeci de milioane de euro, care îşi propune îndiguirea malurilor râului Suceava pe o distanţă de zece kilometri, stabilizarea celor două poduri, de la Iţcani şi de la Burdujeni, dar şi amenajarea unor zone de agrement pe marginea apei (ca la Venetia si Amsterdam).
*Primaria va finaliza internatul si stadionul Liceul Sportiv,sala de sport liceul Stefan cel mare,gradinita Liceul pedagogic.
Acuma dimineata si seara citesc lista de promisiuni ca pe sfanta biblie.De la 1 martie incep sa bifez realizarea promisiunilor.Dupa aceasta lista ar insemna ca de la 1 martie in Suceava sa fie mii de muncitori,utilaje,buldozere,ex
8.   Sa recapitulam trimis de
(11 apr 2015, 16:10:46
Deci, sa recapitulam. Dupa cele 3 mandate la primaria Sucevei , lungu se poate mandri cu :
1. Teatrul don polski, relativ abandonat, fara incalzire. Atentie la tavan sa nu-ti cada in cap
2. Casa de cultura, neincalzita, cu o crasma la parter. Sali degradate, mobilier din 80 , perdele din epoca de aur si spectacole anulate din lipsa spectatorilor care nu-s asa de prosti incat sa stea in frig 2 ore pentru d'alde Florin Piersic junior.
3. Stadionul. Aici se uda doar gazonul si au grija unii sa nu se fure portile. Jalnic cu adevarat.
4. Cinema din viitor. Intai la mall, apoi in locul celui de la modern. Voi votati-l pe taran , si in maxim cateva luni ( 4-7-24 sau 72 de luni) veti vedea ceva. Orice, numai votati-l pe nea Lungu.
5.Stadion nou. Ihi. Astia nu-s in stare sa repare 2 tevi.
6.Ponton, lac , locuri, banci si nave extraterestre. Asta in timp ce risti sa fii jefuit in parcul cetatii sau sa calci in rahatii pozitionati strategic pe alei.
7. Sa va aduc aminte denoroaiele strazilor sapate? Dureaza ani pana le rezolva.....
8. Iarna 2013-2014. N-au scos din oras zapada si nu aveam unde sa ne parcam masinile. Pe trotuare, apocalipsa. Si iarna n-a fost chiar grea.....

Prin urmare, la anul domn Lungu vrea mandatul numarul 4. Eu recunosc, i-am oferit 3 dar e timpul sa vad si pe altcineva la treaba. Fiindca in acest moment domn primar s-a cam plictisit de noi si se ocupMai mult de bunastarea sa familiala.
Si un mesaj pentru Radumamii. Baisanu nu va castiga orimaria Suceava. Niciodata. Si dumneata imi provoci in continuare dezgust, fripturistule.,...
9.   Teatru trimis de
(11 apr 2015, 16:21:17
sa fie deschisa noua stagiune cu piesa "Idiotul",monolog cu dl prim actor Ioan Lungu
10.   Comentariu trimis de
(11 apr 2015, 23:18:09
Tare-as vrea si eu sa stiu cine este arhitectul acesei monstruozitati , numita cinematograf Modern, o idiotenie arhitecturala, care pare facuta de dl.Lungu , dupa chipul si asemanarea sa.
Sa nu-mi spuneti ca e cineva dintre prietenii sai , ca nu cred):
O ciudatenie de cladire , in buricul targului, intre doua minuni arhitecturale , respectiv cladirea Liceului Stefan cel Mare si Biserica ctitorie a voievodului Stefan cel Mare , de peste drum. Nici forma , nici aspectul nu cadreaza cu zona si cu ceea ce trebuie sa reprezinte aceasta cladire ,pentru comunitatea acestui oras, construita in sec.XXI,din bani publici-o bataie de joc , ca tot ce se face in urbea noastra plina de noroi si praf!
11.   Tu-ti teatrul de idiot!!! trimis de
(13 apr 2015, 21:43:26
Un teatru e in Suceava de cand esti tu primar tarane...iti bati joc constant de acest oras, de noi toti care locuim aici ( de tine nu pentru ca tu nu apartii acestui oras ).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei