Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 apr 2015 - Anul XX, nr. 84 (5896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

Concert caritabil Paula Seling, la sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampeis-a desfăşurat joi, 9 aprilie, a VII-a ediţie a sărbătorii „Joia Mare la Poiana Stampei”, manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local, Parohia Poiana Stampei, Casa de Cultură şi Asociaţia Culturală „Vechea Bucovină”, un moment special din cadrul evenimentului constituindu-lconcertul caritabil susţinut de solista Paula Seling.

Dimineaţă, în prăznicarul fostei biserici, preoţii Domiţian Tătaru şi Constantin Jbanca au oficiat slujba de  sfinţire a coşurilor cu bucate de post.

După-amiază, la Casa de Cultură, a avut loc deschiderea Târgului de Paşti, în cadrul căruia a fost organizată o expoziţie cu vânzare, cu produse specifice acestei perioade, ouă roşii, pască, cozonac, ouă încondeiate, icoane, bucate de post, obiecte din lemn etc., toţi banii colectaţi fiind donaţi pentru construcţia bisericii din sat.

 

Concert pascal cu invitaţi speciali

Tot la Casa de Cultură din Poiana Stampei a avut loc un concert caritabil pentru strângerea de fonduri pentru reconstrucţia bisericii din comună. Spectacolul organizat de Primăria Poiana Stampei împreună cu Comitetul de Iniţiativă pentru reconstruirea Sfintei Biserici a avut-o ca invitat special pe cunoscuta solistă Paula Seling, care a susţinut un recital de pricesne.

Primarul localităţii, Viluţ Mezdrea, a declarat: “Ţinând cont de necazul abătut asupra comunei noastre, anul acesta am dorit să marcăm altfel Joia Mare. Motivaţi de faptul că dorim demararea lucrărilor la noua biserică după sărbătorile pascale, am iniţiat un concert de muzică creştină, pricesne, având ca scop strângerea de fonduri pentru această investiţie. Mă bucur mult că a acceptat invitaţia mea doamna Paula Seling, această mare artistă a României, cu vocea sa de aur, care ne-a încântat cu frumoasele melodii dedicate sărbătorilor pascale. Nu am perceput nici o taxă, toţi binevoitorii care pot să contribuie cu fonduri sau materiale de construcţie pentru noua biserică fiind trecuţi în <Cartea Ctitorilor>”.

Concertul pascal a fost deschis de Corul „Eclesia” al Asociaţiei Culturale Dorna Candrenilor, dirijat de preotul Gabriel Doroftiese, urmat de Corala „Evanghelion” a preoţilor din Bazinul Dornelor şi Grupul vocal „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, dirijat de prof. Dorina Paicu, care au interpretat cântece religioase specifice sărbătorilor pascale şi cântări de la deniile din Săptămâna Mare. Cântările religioase interpretate de mureşeanca Diana Gherman “au curs” spre inimile celor peste 300 de spectatori prezenţi în sala Casei de Cultură.

 

Cântecele Paulei Seling au ajuns la sufletul oamenilor

Pricesne, cântece religioase sau cântece despre credinţă şi iubire, toate specifice marii sărbători a Învierii Domnului, au făcut ca recitalul vocal şi instrumental (pentru că solista a interpretat o piesă şi la pian) să aducă o picătură de tainică lumină şi să risipească tristeţea şi durerea prilejuite de pierderea bisericii în urma unui incendiu care a avut loc în luna februarie. A fost un recital închinat Patimilor Domnului şi Învierii Sale, din care nu au lipsit piesele “La umbra crucii tale”, “Blândul păstor”, “Crucea Sfântă”, “Rugă”, “Ridica-voi ochii”, “Acasă”, “A mai trecut un an” etc.

Paula Seling a adresat un mesaj celor care o ascultă: “Am venit la Poiana Stampei cu gânduri de ajutor, am venit să cânt şi să ofer din bucuria pe care şi eu o simt ascultând aceste cântece specifice perioadei pascale. Aceste cântece nu sunt numai frumos de ascultat, sunt bune sufletului, te fac să te gândeşti la lucruri importante în viaţă, te fac să te gândeşti la iubirea lui Dumnezeu, la tot ceea ce ne-a fost oferit şi nu întotdeauna apreciem şi nu întotdeauna facem ceea ce trebuie ca să trimitem recunoştinţa, prin gesturile noastre, prin rugăciunile noastre şi prin tot ceea ce suntem. Aceste cântece chiar îţi aduc o înălţare şi sper că lumea care le-a ascultat să fi simţit ceea ce simt eu când le cânt sau le ascult.

Eu sunt un mesager, un transmiţător, şi nu am nici un merit în aceste cântece, ele au fost de foarte mult timp, ele există, iar prin puterea pe care mi-a dat-o Dumnezeu de a cânta eu nu fac decât să le duc mai departe.

Să nu uitaţi să priviţi adânc în suflet şi să puneţi mai presus de orice relaţia cu Dumnezeu”.

La final, Paula Seling a oferit autografe, a făcut fotografii cu fanii şi a donat comitetului care se ocupă de reconstrucţia bisericii CD-uri cu ultimele ei apariţii discografice, urmând ca banii colectaţi din vânzarea lor să fie folosiţi pentru achiziţionarea de materiale de construcţii.

 

Proiectul viitoarei biserici a fost prezentat comunităţii

Proiectantul noului lăcaş de cult, arhitect Bogdan Adomniţei,a prezentat o primă idee a proiectului viitoarei biserici.

„Este o biserică mică, cam de aceleaşi dimensiuni cu fosta biserică. Ca diferenţă între ceea ce aţi avut şi ce vă propun este portalul din faţa bisericii care va lega actualul prăznicar şi zona unde se ţin slujbele de Paşte şi care va pune în evidenţă viitoarea biserică. Tot în viitoarea construcţie se regăseşte numărul trei, care reprezintă Sfânta Treime, este o biserică de inspiraţie bucovineană, cu turle pătrate”, a precizat arhitectul Bogdan Adomniţei.

Alături de autorităţile locale, expozanţi şi turişti au fost prezenţi pe tot parcursul manifestărilor deputatul Cezar Cioată, consilierul judeţean col. (r) Ioan Abutnăriţei, Ilie Boncheş - primarul municipiului Vatra Dornei, primari şi preoţi din bazinul Dornelor, scriitoarea Paraschiva Abutnăriţei.

La sfârşitul manifestării, preotul Domiţian Tătaru le-a mulţumit celor prezenţi pentru efortul pe care îl fac pentru a ajuta la reconstrucţia bisericii. În acest scop, a fost deschis un cont de donaţii la CEC Bank Poiana Stampei, având titular PAROHIA ORTODOXĂ POIANA STAMPEI, CUI: 13290534, în lei, euro şi dolari, după cum urmează: RON: RO22CECESV4330RON1096614; Euro: RO24CECESV43C1EUR1096615 Dolari: RO04CECESV43B8USD1096617.

Contul este administrat de comitetul de iniţiativă, iar transferul de bani din acest cont în cel al Parohiei Poiana Stampei, gestionară a lucrărilor, se va face numai cu aprobarea simultană prin două semnături pe ordinul de plată, respectiv cea a preotului paroh Domiţian Tătaru şi a preşedintelui comitetului, Vladimir Popescu.

În viitor, urmează să se selecteze lemnul recuperat pentru a se construi din acesta o mică biserică dotată cu obiectele de cult care au fost salvate din incendiul din 18 februarie şi care vor fi expuse la muzeul comunei până la construcţia bisericii din lemn.

 

Focul din Joia Mare

Înainte de a merge la Denia celor 12 Evanghelii, gospodarii au aprins în curţi “Focul din Joia Mare”, folosind surcele, brazi uscaţi, nuiele sau cetină uscată. În jurul focului aprins în curte gospodinele pun scăunele, câte unul pentru fiecare mort din familie, turnând apoi apă de jur împrejur sau aşezând pe blatul fiecărui scaun câte o cofiţă plină. Există credinţa că sufletele răposaţilor vin în dimineaţa de Joia Mare din nou acasă să se aşeze pe scaunele de lângă foc, pentru a se încălzi şi a bea din apa oferită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concert caritabil Paula Seling, la sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei”.
 Vizualizări articol: 2378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Concert caritabil Paula Seling, la sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei