Probleme

Sute de oameni purtați pe drumuri pentru că a picat sistemul informatic de la Casa de Pensii



Sistemul informatic al Casei Județene de Pensii Suceava este nefuncțional de mai bine de trei săptămâni, ceea ce face ca o mare parte din activitatea instituției să fie blocată. Sute de oameni din tot județul care vin să-și achite contribuția la plata pensiei sunt trimiși să facă plățile prin mandat poștal sau prin virament bancar. Mulți dintre cei aflați în această situație sunt nemulțumiți că nu au fost informați despre asta și reclamă faptul că sunt purtați pe drumuri, pe timpul și pe banii lor.
Pe site-ul Casei de Pensii a fost postat un anunț, în data de 20 martie a.c., prin care contribuabilii sunt informați că ”din motive tehnice programul informatic nu funcționează”.
”Până la remedierea acestor probleme tehnice, nu se pot face operațiuni informatice privind plata contribuției de asigurări sociale și modificări la contractele individuale de asigurare încheiate. Plata contribuției de asigurări sociale de stat se poate face prin mandat poștal, în contul: RO50TREZ59122210304 XXXXX, deschis la Trezoreria Suceava”, scrie în anunț, cu completarea că asigurații pot solicita informații la numerele de telefon: 0230/210753 sau 0230/210743, int. 134, numai că la cele două numere de telefon fie sună mereu ocupat, fie nu răspunde nimeni.
Directorul adjunct al Casei Județene de Pensii, Petrea Florea, ne-a declarat, ieri, că defecțiunea este în sistemul informatic de gestionare a operațiunilor cu publicul. ”Nu putem încheia situațiile financiare, nu putem lista stagiile de cotizare, nu putem încasa contribuțiile la contractele de asigurare. Pentru biletele de tratament, am făcut o improvizație, încasăm manual și eliberăm bon, cu registru manual de chitanțe”, a spus directorul Florea.
Conform acestuia, în urmă cu trei săptămâni sistemul informatic s-a blocat și au fost anunțate Casa Națională de Pensii și administratorul sistemului la nivel național, o firmă din București. Acesta din urmă a comunicat la Suceava că s-au defectat două hard diskuri, care trebuie înlocuite pe plan local. Acum două zile a picat și al treilea.
Costul pieselor indicate de administratorul sistemului la nivel național ca defecte este de 2.700 de lei
Petrea Florea ne-a spus că a contactat mai mult de 20 de firme de calculatoare din județ și din țară și în final a găsit la o firmă din Suceava. Numai că hard diskurile noi, aduse de Axa Computer Suceava, nu au fost compatibile cu sistemul. Administratorul firmei Axa Computer Suceava, Ovidiu Papuc, unul dintre cei care s-a oferit, chiar și fără o comandă fermă, să caute componenta necesară funcționării sistemul informatic național al Casei de Pensii, ne-a explicat și de ce. ”Conform specificațiilor de pe diskul defect, cel pus de noi ar fi trebuit să se potrivească, dar sistemul nu a funcționat, nu au fost compatibile. Atunci am început să căutăm modelul exact pe care îl au ei și am găsit în străinătate, la brockeri, pentru că nu se mai produce. Este un model antic, de acum 15 ani, foarte greu de găsit. De fapt, este un submodel al hard-ului, cu o interfață mai ciudată, care este și mai veche, de adaptare între server și acel tip de hard”, ne-a spus Ovidiu Papuc. Dacă nici componentele care urmează a fi aduse nu vor fi compatibile, este posibil ca de fapt problema să fie în altă parte, crede el.
Cele patru hard diskuri ”de colecție” comandate de Axa Computer Suceava vor ajunge aici după sărbătorile pascale. Prețul unei astfel de componente de calculator este de 900 de lei, potrivit reprezentantului Axa. Casa de Pensii Suceava are nevoie de trei.
Directorul adjunct Florea ne-a mai spus că probleme similare celor de la Suceava au apărut acum și la Casa de Pensii Galați. ”Ar trebui făcute investiții foarte mari în sistemul informatic național pentru reactualizare. Altfel o să tot pice și într-o zi se va bloca de tot”, a mai spus Petrea Florea.
Mai precizăm că în cazul în care plata contribuțiilor de asigurări sociale se face în contul CJP, operațiunea va figura efectiv în evidența instituției abia după remedierea defecțiunilor din sistem.



Recomandări

Eugen Bejinariu, la Calafindești: „Noua lege a pensiilor promovată de PSD a corectat inechitățile din sistemul public”

Eugen Bejinariu le-a prezentat locuitorilor din Calafindești măsurile implementate de PSD pentru îmbunătățirea nivelului de trai al seniorilor
Eugen Bejinariu le-a prezentat locuitorilor din Calafindești măsurile implementate de PSD pentru îmbunătățirea nivelului de trai al seniorilor

Ioan Stan consideră că actualul Guvern Ciolacu și-a respectat promisiunea față de pensionari, majoritatea acestora beneficiind de a doua majorare a pensiilor în 2024