Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 apr 2015 - Anul XX, nr. 82 (5894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

În Boston, SUA

Premiul II pentru doi tineri suceveni, la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii Ana Maria Carpea şi Alexandru Ţigănescu şi-au adjudecat premiul al II-lea în cadrul celui mai important concurs de inginerie seismică din lume, tinerii făcând parte din echipajul de nouă studenţi care a reprezentat România la această competiţie.

Concursul a avut loc în perioada 30 martie - 5 aprilie, la Boston, Statele Unite ale Americii, 38 de echipaje din SUA, Canada, Turcia şi România dându-şi concursul în inginerie seismică.

Lotul României a realizat o machetă de 29 de etaje, de circa 1,5 metri înălţime, din lemn de balsa şi lipici, structură care şi-a dovedit rezistenţa la trei cutremure de mare magnitudine, devastatoare, simulate în laborator, fapt ce i-a asigurat un loc pe podiumul Seismic Design Competition.

Sucevenii sunt studenţi ai Facultăţii de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

 

Emoţii uriaşe în timpul concursului

Clădirea viitorului a fost supusă la trei încercări seismice puternice, generate artificial, ultimul dintre cutremurele simulate fiind evaluat la 10 grade pe scara Richter.

Alexandru Ţigănescu, căpitanul echipei, a povestit că „cele trei seisme cresc gradual ca intensitate, ultimul fiind extrem de puternic, mai intens decât orice cutremur înregistrat vreodată. În timpul lui, acceleraţia de la bază clădirii este de 10 ori mai mare decât acceleraţia gravitaţională. Au fost momente extrem de emoţionante şi tensionate pentru toată echipa, însă din fericire macheta noastră a rezistat. S-au rupt două greutăţi, însă structura nu a fost afectată. Emoţii mari au fost şi din cauza faptului că foarte multe machete ale concurenţilor s-au prăbuşit, puţine fiind cele care au trecut de acest test, cel mai important”.

Proiectul studenţilor români a început cu luni bune înainte de debutul competiţiei. Cu migală, răbdare, nopţi nedormite, mii de măsurători, cei nouă studenţi au dus la bun sfârşit macheta cu care au plecat la Boston.

„Am avut emoţii cu transportul structurii până la Boston. Am realizat o cutie specială, rezistentă, etanşă, cu un cadru din aluminiu, pe care am prins-o în şuruburi. Teama noastră era să nu se piardă cutia la escală sau să se întâmple altceva care ar fi putut afecta macheta”, a povestit Alexandru.

Într-o primă fază, juriul a realizat o evaluare preliminară a celor 38 de machete, din concurs fiind eliminate structurile care nu au respectat dimensiunile impuse de organizatori. Ulterior, machetele au fost din nou minuţios analizate de juraţi. Potrivit regulamentului, pe lângă rezistenţa la cutremure devastatoare, construcţia de birouri gândită și construită trebuia să fie economică, cu un cost de construcţie mic, şi profitabilă economic.

„A fost o experienţă foarte frumoasă. Un concurs reuşit, muncit. La întoarcere am fost obosiţi, ne-am consumat mult. Asta şi pentru că am ţinut numaidecât să vizităm şi câteva puncte de interes din Boston. Am fost impresionaţi de viaţa de acolo, de atitudinea americanilor, de mentalitatea lor, ne-am simţit foarte bine”, a mai mărturisit Alexandru Ţigănescu.

Acesta a ţinut să mulţumească unor sponsori care au sprijinit acest proiect: Cabana Kaiser Allee, Saucolemn, Secări Prodcom, Oniroxy, Chiruțmin, Sifon Trans, Primăria Dorna Candrenilor, Primăria Poiana Stampei, Muntirom, Ocolul Silvic Dorna Candrenilor și Ocolul Silvic Privat Dorna.

Echipa care a adus în acest an premiul II României este formată din studenții Ana Maria Carpea, Alexandru Ţigănescu, Andrei Chis, Iulia Fatan, Mircea Terec, Paul Musta, Norbert Sarkozi, Diana Coman şi Alexandru Ivan Greceniuc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiul II pentru doi tineri suceveni, la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume.
 Vizualizări articol: 2865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Premiul II pentru doi tineri suceveni, la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonaci (rețetă din 1865) Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. In felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvaluie, iar functia moralizatoare a comunitatii este bine pusa... Citeşte