Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2015 - Anul XX, nr. 80 (5892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În Portugalia

Patru elevi suceveni sunt reprezentanţii României la un concurs al Agenţiei Spaţiale Europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru elevi suceveni vor reprezenta România la faza internaţională a concursului „CanSat”, organizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), la Lisabona – Portugalia, în perioada 25-28 iunie.

Echipajul Nexus Suceava, format din Tudor Andronic, Răzvan Ghiarasim, Alexandru Hânţescu şi Emanuel Tabără, a obţinut premiul I la etapa naţională a competiţiei „CanSat”, de la începutul lunii aprilie, de la Timişoara. În competiţia naţională, opt echipaje din toată ţara şi-au dat concursul, dintr-un total de 21 înscrise iniţial.

Tudor, Alexandru şi Emanuel sunt elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, iar Răzvan este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

Echipa Nexus Suceava este coordonată de prof. Victor Şutac, de la Colegiul „Petru Rareş”.

 

Satelit recuperat cu ajutorul GPS-ului

Pentru finala naţională de la Timişoara, cele opt echipe au construit un satelit, de maximum 340 de grame, pe care l-au lansat de la altitudinea de 1 kilometru. Una dintre condiţiile esenţiale era aceea ca minisateliţii să fie capabili să recepteze mai mulţi parametri ai aerului (temperatură, presiune etc.) pe măsură ce cad pe pământ după lansare.

Victor Şutac, coordonatorul echipei, a povestit că „vineri, 3 aprilie, s-au cântărit CanSat-urile, cel al echipei din Suceava având 308 grame. La ora 8.00, sateliţii au fost lansaţi dintr-un avion utilitar, pe un aerodrom din Timişoara, de la o altitudine de un kilometru, aceştia trebuind recuperaţi în condiţii de maximă siguranţă. Elevii suceveni au recuperat primii satelitul, cu ajutorul GPS-ului. Viteza sateliţilor trebuia să fie între 8 şi 11 m/s.”

În cea de-a doua zi de concurs, elevii suceveni au susţinut un interviu cu un juriu format din profesori ai Universităţii de Vest Timişoara şi specialişti ai ROSA (Agenţia Spaţială Română). 

De menţionat că acest eveniment este organizat, anul acesta, pentru prima dată în România.

Pentru sprijinul acordat pentru participarea la faza naţională a concursului, Victor Şutac le-a mulţumit lui Cezar Leşanu – de la Observatorul Astronomic al Universităţii din Suceava, lui Adrian şi Tatianei Done - de la Club Speo Bucovina, lui Dan Milici - prodecan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (USV) şi lui Ioan Liviu Botuşan, de la Clubul Sporturilor Tehnico - Aplicative Suceava.

 

Elevi pregătiţi în cadrul programului Nexus

Echipajul sucevean care s-a calificat la etapa finală a concursului „CanSat” este pregătit în cadrul programului Nexus, de la Colegiul „Petru Rareş” Suceava. Acest program funcţionează la Suceava din 2007, la iniţiativa dr. ing. Florin Munteanu – preşedintele Centrului pentru Studii Complexe – centru UNESCO Bucureşti, şi are ca obiectiv stimularea curiozităţii şi interesului tinerilor pentru ştiinţă, cercetare şi tehnologie.

Parteneri ai acestui program sunt Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Societatea Ştiinţifică „Cygnus” – centru UNESCO şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

În prezent, în Nexus sunt înscrişi circa 60 de elevi din judeţ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru elevi suceveni sunt reprezentanţii României la un concurs al Agenţiei Spaţiale Europene.
 Vizualizări articol: 2625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Patru elevi suceveni sunt reprezentanţii României la un concurs al Agenţiei Spaţiale Europene5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine mănăstirească Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne analizăm gândurile și faptele şi să ne armonizăm fiinţa umană, trupeşte şi sufleteşte. Este o perioadă de post şi de... Citeşte