Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 apr 2015 - Anul XX, nr. 76 (5888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Electro-Mobility 2015”

Maşina inteligentă, proiectată de studenţi ai Universităţii din Suceava, pentru un concurs internaţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniel Cristian Luca, Lucian Ştefan Cioban, Florin Bogdan Maranciuc şi Teodor Luchian, patru studenţi pasionaţi de electronică şi tehnică, vor participa la competiţia internaţională “Electro-Mobility 2015″, manifestare dedicată viitorilor ingineri, organizată de firma Continental Automotive Romania.

Cei patru, studenţi în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (specializarea Electronică Aplicată) a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), alcătuiesc echipa Aro Evolution. Aceştia au realizat o maşină electrică capabilă să se descurce pe un traseu cu obstacole, atât autonom, fără nici o intervenţie umană din exterior, dar şi prin intermediul unei interfeţe Android, prin care utilizatorul să preia controlul asupra maşinii pentru parcurgerea traseului impus.

„Sunt 51 de echipe în prima fază. Am avut mai multe raportări ale stadiului proiectului, iar pe 6 aprilie mergem la Iaşi, juriul urmând să selecteze 30 de echipe, dintre care 25 finanţate. Etapa finală va avea loc în data de 8-9 mai, la Iaşi, la sediul firmei Continental”, au precizat membri echipei.

Pentru ca maşina să parcurgă singură traseul, „ochii” acesteia vor fi alcătuiţi din trei senzori bazaţi pe ultrasunete, care vor detecta obstacolele de pe traseu, transmiţând mai departe informaţia către microcontrolere. Un alt senzor ultrasonic va fi plasat sub maşinuţă, acesta având sarcina de a opri motorul maşinii în momentul în care aceasta este ridicată de la sol.

„Maşina mai este dotată cu un senzor de metal. La finalul traseului este o bară de metal, iar maşinuţa trebuie să o detecteze şi să se oprească acolo. Totodată, mai avem şi un senzor de pantă, care detectează urcarea şi coborârea, pentru a adapta viteza”, au explicat studenţii.

Traseul este în forma literei S, are 12 metri lungime şi o rampă.

În cea de-a doua situaţie, maşina va putea fi controlată de utilizator cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate de studenţii USV pentru smartphone cu Android. Transmiterea informaţiilor de pe telefon către maşină va fi făcută prin bluetooth, astfel încât orice smartphone va putea controla wireless maşina electrică.

 

Proiect început din noiembrie 2014

Tinerii au început să lucreze la proiect din luna noiembrie a anului trecut, miza fiind una importantă. Premiile 1, 2 şi 3 sunt în cuantum de 1.100, 800, respectiv 500 de euro. Mai mult de atât, odată cu participarea la acest concurs, tinerii au oportunitatea de a se alătura echipei Continental Automotive Iaşi, subsidiară a Corporaţiei Continental, unul dintre cei mai importanţi furnizori de componente pentru industria automobilelor.

Totodată, studenţii apreciază că experienţa şi cunoştinţele câştigate odată cu elaborarea acestui proiect sunt net superioare celor dobândite în timpul cursurilor de la universitate.

„Dacă stai în facultate şi ai doar 10, 10, 10 pe linie, prea mult nu contează, ci mai curând experienţa din domeniu. Ne-a dezvoltat foarte mult acest concurs, suntem la un alt stadiu. În anul I, când mergeam la concurs ca spectatori, ni se părea că maşinile sunt navete spaţiale”, au povestit studenţii USV.

Aceştia au fost îndrumaţi de universitarii Constantin Filote şi Călin Ciufudean.

Evenimentul „Electro-Mobility 2015” se află la a IX-a ediţie şi este dedicat, potrivit organizatorilor, tuturor studenţilor de la facultățile de profil tehnic din ţară care doresc să-şi testeze cunoştinţele şi să răspundă unei provocări tehnice interesante, ce poate fi punctul de plecare în construirea unei cariere de succes în domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maşina inteligentă, proiectată de studenţi ai Universităţii din Suceava, pentru un concurs internaţional.
 Vizualizări articol: 3384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Maşina inteligentă, proiectată de studenţi ai Universităţii din Suceava, pentru un concurs internaţional5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de mazăre În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice... mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele de post, bucate din mazăre de cucuruz. Adică, tot din fasole. Știind toate astea, mai că nu-ți mai vine să-l iei... Citeşte