Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 apr 2015 - Anul XX, nr. 76 (5888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Comisie parlamentară de anchetă pentru masacrul de la Fântâna Albă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a anunţat, ieri, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă, că 55 de parlamentari români au semnat iniţiativa sa, de înfiinţare a unei comisii parlamentare care să ancheteze masacrul de la Fântâna Albă, din 1 aprilie 1941. În acest fel, în actuala sesiune parlamentară ar putea fi încheiate procedurile ”Comisiei pentru adevăr”, care să-şi înceapă activitatea şi în termen de un an să prezinte un prim raport. În parteneriat cu autorităţile ucrainene şi ruse, comisia parlamentară ar trebui să aibă acces la arhivele din cele două ţări pentru a afla cât mai exact ce s-a întâmplat în ziua de 1 aprilie 1941, când aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au vrut să treacă frontiera sovieto-română pentru a scăpa de teroare. Din informaţiile culese de la supravieţuitori, când coloana de români a ajuns aproape de graniţă, soldaţii sovietici, ascunşi în pădure, au tras în plin cu mitralierele. Mulţi supravieţuitori au fost urmăriţi şi ucişi. După masacru, răniţii au fost îngropaţi de vii, alături de cei deja morţi, într-o serie de gropi comune pregătite pentru acest scop.

”După 74 de ani, numărul total al victimelor nu este cunoscut în întregime, întrucât o analiză pertinentă şi concretă a acestui masacru nu a fost încă realizată. Este obligaţia statului român să elucideze împrejurările în care s-a produs masacrul”, a afirmat deputatul Tomac. El a precizat că lucrările şi concluziile comisiei nu vor avea implicaţii penale.

 

După 75 de ani, s-ar putea afla numele celor ucişi, locul unde au fost îngropaţi şi cine au fost asasinii

Vicepreşedintele PMP, Cristian Diaconescu, a precizat că ”ţine de onoarea unui stat să ştie să-şi revendice dreptul pentru cetăţenii săi”. ”Vom cere toate datele de la autorităţile ruse şi ucrainene”, a spus Diaconescu. Acesta a mai spus că primăriţa localităţii Mahala, din Ucraina, i-a semnalat, ieri, că şi în acea zonă ar fi fost circa 500 de români ucişi, la fel şi la Tatarca, lângă Odessa. ”E frumos să mergem cu flori, dar e şi mai bine pentru o naţie civilizată să-şi recupereze memoria. Nu încercăm să identificăm vinovaţi, dar dacă din cercetare vor apărea vinovaţi, este obligaţia statului căruia îi aparţin să declanşeze proceduri judiciare, chiar pentru evenimente din 1941”, a spus Cristian Diaconescu. Comisia parlamentară va putea să identifice nu doar victimele, ci şi vinovaţii.

Din delegaţia PMP care a fost ieri la Fântâna Albă au făcut parte preşedintele PMP, Eugen Tomac, vicepreşedintele partidului, Cristian Diaconescu, deputatul de Iaşi Petru Movilă, preşedinţii organizaţiilor judeţene Suceava - Cornel Popovici, Neamţ - Laurenţiu Dulama şi Constanţa - Claudiu Palaz.

Preşedintele PMP Suceava, Cornel Popovici, a ţinut să remarce că deşi sunt doar 40 de kilometri între Suceava şi Fântâna Albă, nici un reprezentant oficial al judeţului nu a participat la eveniment. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisie parlamentară de anchetă pentru masacrul de la Fântâna Albă.
 Vizualizări articol: 2495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Comisie parlamentară de anchetă pentru masacrul de la Fântâna Albă5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa cereti ridicarea unui monument... trimis de
( 2 apr 2015, 13:55:44
Uitati ce scrie jurnalista ucraineana, Masha Mishenko, despre ororile rusilor in Moldova si Ucraina:
Masha Mishenko este de părerea că: ,,Moldova este o ţară mică, dar mândră", care a demonstrat că "poate scuipa pe regimul sovietic, ce persistă pe acest teritoriu şi continuă si azi să alimenteze regimul separatist din regiunea transnistreană".
Ea îşi aminteşte cum bunica sa povestea despre deportările în Siberia şi Kazahstan, după aşa-numita - "eliberare a Basarabiei de sub jugul României!"

"Fiecare familie din Basarabia îşi are istoria sa - pe găgăuzi şi bulgari sovieticii îi lăsau, iar pe bărbaţii moldoveni îi luau, în timp ce soţiile acestora plângeau.

Probabil, acasta a fost o răzbunare pentru faptul că Basarabia a vrut unire cu România în 1918", mai spune jurnalista.

"Totuşi, în pofida multor divergenţe, buni vecini avem noi, nu?, întreabă jurnalista în finalulul articolului."
A recunoaşte ziua de 28 iunie - Zi a ocupaţiei sovietice ar fi echivalent cu recunoaşterea Holodomorului drept genocid. Înseamnă să demonstrezi că autorităţile nu uită de lacrimile moldovencelor, ale căror soţi au fost duşi şi pe care nu i-au mai văzut niciodată. Înseamnă să demonstrezi că îţi respecţi istoria şi îi comemorezi pe cei, care au decedat.. Este omenesc..", scrie Masha Mishenko, jurnalistă a agenţiei informaţionale ucrainiene: Unian.net...

1.1  RE: Sa cereti ridicarea unui monument... trimis de
( 2 apr 2015, 14:02:16
Rusia sovietică (din 1922 – Uniunea Sovietică) a dus în spaţiul pruto-nistrean un război terorist (nedeclarat) al cărui scop a fost, pe de-o parte – înfricoşarea populaţiei, iar pe de alta – destabilizarea şi paralizarea activităţii administraţiei româneşti.
Până în 1936, urmare a ambuscadelor, asasinatelor şi raidurilor comandourior ruso-sovietice, în Basarabia au fost omorâţi 3342 militari români (inclusiv: 886 grăniceri, 1259 soldaţi din jandarmerie şi 1197 poliţişti).
NB.
Si in Republica Moldova se cere ridicarea unui monument în amintirea militarilor români căzuţi în urma acţiunilor teroriste întreprinse de Rusia/Uniunea/ sovietică în anii 1918-1940

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de mazăre În toate cele patru țări ale Maramureșului, la fasole îi zice... mazăre. Iar în Apuseni, moții fac, în zilele de post, bucate din mazăre de cucuruz. Adică, tot din fasole. Știind toate astea, mai că nu-ți mai vine să-l iei... Citeşte