Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2015 - Anul XX, nr. 73 (5885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Calendar

Slujbele religioase în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep din Duminica Floriilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Slujbele religioase în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep din Duminica Floriilor, 5 aprilie. Preotul Gheorghe N. Moroşan ne-a spus că a devenit o tradiţie ca slujbele religioase să înceapă în biserica-monument în Duminica Florilor din Postul Paştelui şi ca lăcaşul de cult să fie deschis pentru credincioşi doar până în luna octombrie. Aceasta, deoarece biserica are statut de monument şi nu i se poate monta instalaţie de căldură (pentru o conservare cât mai bună în timp - care şi reprezintă scopul principal).

Preotul Moroşan îi aşteaptă pe toţi credincioşii, începând cu Duminica Florilor, apoi la Denii şi la Slujba Învierii Domnului, la slujbele din Săptămâna Luminată şi la celelalte slujbe şi evenimente religioase, în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean. Duminică, 5 aprilie, slujba religioasă prilejuită de Intrarea Domnului în Ierusalim va începe la ora 09:00 cu Utrenia și Sfânta Liturghie. Miercuri, 8 aprilie, de la ora 17:00, se va săvârşi Denia; joi, 9 aprilie, de la ora 17:00 - Denia celor 12 Sfinte Evanghelii; vineri, 10 aprilie, de la ora 17:00 – Denia Prohodului Domnului.

Preotul Gheorghe N. Moroşan a mai completat că Slujba de Înviere a Domnului va începe duminică, 12 aprilie, la ora 00.00 (Învierea Domnului, Sfintele Paști – finalul Canonului Sâmbetei celei Mari, Utrenia Paștilor, Canonul Învierii, Dumnezeiasca Liturghie). Tot duminică, 12 aprilie, de la ora 15:00, va avea loc Vecernia, a II-a Înviere. Luni, 13 aprilie, de la ora 09:00, se va oficia slujba Sfintelor Paşti - Învierea, Canonul Învierii și Sfânta Liturghie. Vineri, 17 aprilie, de la 09:00, părintele Moroşan va săvârşi slujba de Izvorul Tămăduirii (Canonul Paștilor, Sfânta Liturghie și Slujba Agheasmei). Duminică, 19 aprilie, de la ora 09:00, se va oficia slujba din Duminica Tomii (Utrenia și Sfânta Liturghie). Duminică, 26 aprilie, de la ora 09:00, în Duminica Mironosițelor se va săvârşi Utrenia și Sfânta Liturghie.

 

Scurt istoric

Biserica din Muzeul Satului Bucovinean funcţionează din primăvara anului 2009.

În lăcaşul de cult din incinta Muzeului Satului Bucovinean, după cum am aflat de la preotul Moroşan, „săvârşim toate sfintele slujbe, în afară de înmormântări. Botezurile, dar mai ales cununiile au o notă aparte. Aceasta se datorează nu vredniciei noastre, ci faptului că această bisericuţă este unică în oraşul nostru şi nu numai. În primul rând datorită vechimii ei (1740), cu pictura realizată un secol mai târziu, dar şi cu un iconostas original splendid, din anul 1811. Apoi, datorită muncii specialiştilor de la Muzeul Satului, care o păstrează cu mare atenţie. La noi totul este rustic: icoanele, interiorul, veşmintele de la 1850, până şi covoarele. Şi, de asemenea, să nu uităm că această biserică este inclusă în toate programele turistice ce ţin de zona noastră, a Bucovinei”.

Biserica de lemn şi clopotniţa din incinta Muzeul Satului Bucovinean au fost aduse de la Vama şi sunt incluse pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, din anul 2004.

Din istoricul bisericii reiese că a fost construită de meşterii populari Mihăilă şi Dumitru Holtei, cu banii lui M. Tâmpescu şi Toader al Tomei. În anul 1960, biserica de lemn a fost tencuită. Pictura murală din altar a fost şi ea restaurată, iar Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a înzestrat lăcaşul cu sfintele odoare şi vase de cult necesare. Catapeteasma originală datează din anul 1811, fiind restaurată de specialiştii din cadrul laboratorului zonal de restaurare, cu fonduri obţinute de la Ministerul Culturii şi Cultelor prin programul „Patrimoniul în pericol”.

Pentru informaţii suplimentare puteţi să îl contactaţi pe preotul Gheorghe N. Moroşan, la numărul de telefon 0745 573 553.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbele religioase în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep din Duminica Floriilor.
 Vizualizări articol: 2478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Slujbele religioase în Biserica Înălţarea Domnului, din Muzeul Satului Bucovinean, încep din Duminica Floriilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei