Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mar 2015 - Anul XX, nr. 71 (5883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie fără precedent

Haos în Rădăuţi: primarul în puşcărie, Consiliul Local în prag de dizolvare, secretarului îi expiră mandatul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Rădăuţi, cu cei peste 30.000 de locuitori ai săi, riscă să ajungă în câteva zile într-o situaţie fără precedent la nivel naţional şi pentru care legislaţia din România nu prevede soluţii. Peste patru zile, în data de 31 martie, pe rolul Curţii de Apel Suceava este procesul prin care Consiliul Local Rădăuţi atacă hotărârea de dizolvare a deliberativului rădăuţean. După toate probabilităţile, Curtea va respinge recursul formulat de CL şi va rămâne definitivă decizia prin care Consiliul Local Rădăuţi este dizolvat. Decizia intră în vigoare imediat, astfel că până când Guvernul va  organiza alegeri anticipate, oraşul rămâne fără Consiliu Local.

Odată cu dizolvarea CL, încetează şi mandatul viceprimarului însărcinat temporar cu atribuţiile primarului.

Primarul ales, Aurel Olărean, este suspendat temporar din funcţie pe motiv de arest preventiv, Olărean fiind ”cazat” de câteva luni în puşcăria Gherla.

Secretarul municipiului ocupă funcţia cu mandat temporar, care la jumătatea lunii aprilie expiră.

 

Noul primar interimar de Rădăuţi şi-a suspendat activitatea în Baroul de Avocaţi Suceava

Dacă primarul ales ar fi fost condamnat definitiv, mandatul său ar fi încetat înainte de termen şi, în condiţiile în care oraşul rămâne fără Consiliu Local şi secretar, legea prevede că prefectul numeşte prin ordin o persoană cu bun renume în comunitate şi cu studii juridice, de preferat. Situaţia în care primarul este doar suspendat temporar, din cauza arestului preventiv, nu a fost prevăzută de legiuitor, aşa că la această oră nimeni nu poate spune cine va conduce oraşul Rădăuţi şi va asigura funcţionarea primăriei până la alegeri. De menţionat că această persoană ar avea şi sarcina extrem de importantă de a organiza alegerile locale anticipate la Rădăuţi.

Până când Curtea de Apel se va pronunţa, atribuţiile de primar de Rădăuţi sunt îndeplinite de noul viceprimar, Traian Andronachi, care deja şi-a preluat mandatul.

Deşi ar putea fi primar interimar doar câteva zile, Andronachi a fost nevoit să-şi suspende, ieri, activitatea din Baroul de  Avocaţi Suceava, pe motiv de incompatibilitate. ”Riscam ca în această perioadă să fiu citat ca avocat în vreun proces şi aş fi fost în situaţie de incompatibilitate. Merg la barou să înregistrez suspendarea”, ne-a declarat Traian Andronachi.

În ceea ce priveşte decizia Curţii de Apel din data de 31 martie a.c., avocatul Andronachi şi-a exprimat convingerea fermă că aceasta nu va putea fi decât de dizolvare a Consiliului Local.

Până la această oră, nu există nici un act normativ în legislaţia românească sau europeană care să fi prevăzut o situaţie precum cea de la Rădăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Haos în Rădăuţi: primarul în puşcărie, Consiliul Local în prag de dizolvare, secretarului îi expiră mandatul.
 Vizualizări articol: 6999 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 8 voturi
Haos în Rădăuţi: primarul în puşcărie, Consiliul Local în prag de dizolvare, secretarului îi expiră mandatul4.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa se creeaza trimis de
(27 mar 2015, 11:23:22
...un precedent...ce daca nu exista nici o prevedere in legislatie? Sa se adune oamenii intelepti, cu studii de specialitate, sa dezbata, sa propuna un act normativ iar Parlamentul sa-l aprobe...
2.   A pair of herald mice... trimis de
(27 mar 2015, 11:39:41
... din pimnița Palatului de Justiție, care s-or săturat de ronțăit dosare de mare corupție, s-or delectat cu un desert alcătuit din Dosarul 4550/86/2014 de dizolvare a Consiliului Local Rădăuți, inițiat (la vremea lui) de Înălțimea Sa Sicofantă T.E. Maerean și contestat prin exercitarea căii de atac de un alter-ego al Uluitorului și Impredictibilului Imperator Nero Tiberius Epifanius Claudius Caesar Augustus Germanicus Maereanus - Augustă Personalitate Multiplă din ginta Claudină a imperatorilor romani scelerați.

„- 'ăl năibii de țâcnit !”- grăiește chițăit un șoarici cu gura plină de sesizarea Maereanului adresată Fostului Prefect
„- Ce părere îți împingi, șobolane, se admite recursul demenților de la Rădăuczi?” - continuă să chițăie primul hârț.
(ronț, ronț, ronț, ronț! - se aude, onomatopeic, cel de-al doilea șoarece delectându-se cu o filă din recursul depus ÎN NUME PERSONAL de AUGUSTUL SATRAP, dimpreună cu semnăturile, în NUME propriu, ale unui număr de cetățeni ai urebei Rădăuczene - întâmplător îndeplinind funcția de consilieri municipali în forumul din Urbe)
„- Bleax! ce gust scârbos are terfeloaga asta de recurs!” exclamă cel de-al doilea șoarece-vestitor din subsolul Curții de Apel.
„- Sigur, în procentaj de 128,(6)% că magistrații din Forum, la pridie kalendas, o să te trimită recursul la Cloaca Maxima.
„- Hi, hi, hi, hi!” se chițăi primul șocâte, înfulecând o gură zdravănă din contestația Augustului Maerean împotriva Hotărârii Senatului rădăuțean din VIII (ante) Kalendas aprilis 2768 Ab Urbe Condita.
3.   Prin urmare... trimis de
(27 mar 2015, 11:51:00
Prin urmare, cel mai tare Consiliul Local din Europa exista la Radauti. Ca sunt prosti ai nostri deputati si senatori stiam, insa daca nici in legislatia din Europa nu este prevazut nimic, va dati seama ce tari sunt consilierii radauti ca au reusit prin actiunile lor sa-i puna in dificultate pe toti?
4.   Opinie trimis de
(27 mar 2015, 11:55:44
Într-adevăr situația de la Rădăuți excede orice prevedere a legislației specifice, depășind chiar capacitatea de previziune a legiutorului.
Astfel, în situația expusă în articol, cu Consiliul local trimes la Lada de gunoi a Istoriei, cu Primarul în funcție suspendat și trimes la zarca de la Gherla, cu un secretar al Primăriei având viză de flotant, s-ar putea soluționa impasul prin aplicarea atribuțiunilor prefectului privind numirea unei persoane, care, îndeplinind anumite condiții specifice, să asigure interimatul funcției și IMPLICT bunul mers al trebilor cetății.
Însă, am o foarte mare îndoială că proaspătul uns prefect își va asuma responsabilitatea acestei numiri. Fantoma dosarului cu care s-a căpătuit Sinescu va stărui pentru mult timp în mințile înalților funcționari publici.
În atare condiții, OPINIA PROPRIE este că această numire a interimarului poate fi făcută de prefect, dar NU ÎNAINTE de emiterea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului prin care să se legalizeze derogarea acestei modalități de numire de la prevederile punctuale ale legii - recte, în cazul primarului condamnat definitiv și irevocabil.
Căci, Guvernul constituie componenta executivă a Statului privit în ansamblu.
Primarul, la nivelul autorității locale, este de asemenea parte integrantă a puterii executive.
Nu ar fi nimic nelalocul lui ca Guvernul să-și reglementeze prin OUG, o situație TIPICĂ, NEPREVĂZUTĂ în lege.
Căci Ordonanța de Urgență „este un act normativ emis de Guvern în situații extraordinare” iar rolul ei preponderent este de a soluționa „situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.”

AM ZIS! (n-am dat cu boata)
5.   Intriga si...desfranare...! trimis de
(27 mar 2015, 12:20:14
Se pare ca treptat, treptat, toti ce-i care a dorit distrugerea lui Olarean...au distrus si orasul. De la Sinescu, Tatar...si Maerean, toti au facut ce le-a stat in putinta sa demoleze....ceea ce democratic poporul a ales....! Numai ca au distrus Primaria, orasul...si dupa cum se vede si ei si-au dat cu tesla-n c.aie..!Sinescu...nu mai spunem, Maerean...de rasul curcilor, urmeaza...se pare ca si Tatar...sa..."locuiesca "...cu Olarean(...poate fac o fuziune)..! Si uite asa PSD...cu entitatile lor malefice...au distrus... orasul Radauti , oras pe care toti carmuitorii de la Stefan...si pana acum 2 ani.. a fost conservat si ridicat ca o perla a bucovinei de NS. Inca o data felicitari ptr echipa USLm ( la cei mentionati mai sunt cateva zeci care au pus umarul la ...demolarea orasului- carcalete, galan, plamada...etc..in vesnica lor...pomenire)!!!
5.1  RE: Intriga si...desfranare...! trimis de
(27 mar 2015, 12:55:19
''Si uite asa PSD...cu entitatile lor malefice...au distrus... orasul Radauti''-Care PSD?Dar nu voi l-ati votat pe Olarean, care era de la PDL? Nu de la el a pornit toata aceasta nebunie?Daca era curat si isi vedea de treaba lui, acum poate inaugura Soseaua de centura a Radautului, dar daca a vrut ''smechereala'' pe langa lege...De fapt nu cei din CL sunt vinovati, ci cei care au ales ''buba''.Iar cand DNA-ul a spart-o, a iesit ce se vede...
5.2  RE: Intriga si...desfranare...! trimis de
(27 mar 2015, 16:10:39
Gresesti, Olarean era primar si CL era format mai mult din PSD-isti, chiar crezi ca putea face ceva singur ?
5.3  RE: Intriga si...desfranare...! trimis de
(27 mar 2015, 16:33:16
Stai jos! Ai nota 4! Esti in urma cu 4 ani. Spalati ca tine pe creier au ales specimenele din consiliul local. Olarean a avut minoritate in primul mandat, in al doilea mandat a avut majoritate. Majoritatea in consiliul local s-a schimbat odata cu arestarea lui Olarean si numirea lui Maeran.
6.   Speranța trimis de
(27 mar 2015, 12:41:13
Așa s-a vrut să se dezbine ce era bun,să se distrugă ce mai este frumos.
Rămâne să mai vină la conducere ”frații unitari”,ei sunt învingătorii de care au avut parte de construcțiile monumentale și au reușit c-am tot ce și-au dorit.
Noi nu avem parte de înțelegere,unitate,bun simț,rațiune etc.alții sunt aceia ce vor dori conducerea administrativă al orașului Rădăuți.
Dar în fond ce mai contează,gospodari să fie și să facă treabă.
7.   OFERTA trimis de
(27 mar 2015, 16:53:57
De ce sa fii tot timpul stresat? Hotaraste ce ai de facut si nu vei regreta. Vino cu noi in echipa! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire .Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, (la alegere). Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:mirela2929@yahoo.it
7.1  RE: OFERTA trimis de
(28 mar 2015, 00:54:03
De ce să fii tot timpul buimac? Hotărăște cât ești de prost și nu vei regreta. Vino cu noi la o țeapă! Selectăm urgent propagatori de țepe pentru piața națională și mondială. Din ce în ce mai mulți oameni iau țepe de la noi și sunt extrem de tâmpiți! NU este necesară niciun fel de precauție! Oferim curs gratuit și complet de țepuire. Se țepuiește part-time (în timpul liber) sau full time, (la alegere). Cerem mârlănie maximă și dorința de a țepui într-un mod absolut nou și de viitor. Vă oferim detalii DUPĂ ce trimiteți textul ''Țeapă'' la adresa de email: stropinela2929@iuhuhu.țp
8.   Pacat de ce s-a intamplat ! trimis de
(27 mar 2015, 17:43:30
Cei care au provocat situatia actuala , se fac ca nici usturoi n-au mancat nici gura nu-i miroase. Chiar cred ca Radauteni sunt atat de nepriceputi incat sa nu isi aduca aminte cum se desfasurau sedintele de consiliu si cum era batjocorit primarul, de catre cei care au dus la situatia actuala. Eu nu spun ca primarul Olarean nu are si el vina lui , insa primaria functiona normal pe vremea lui. Acum daca se dizolva CL , vor fi alegeri , si ar trebui ca radauteni sa sufle in apa rece, ca sa nu se frige iar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei