Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2015 - Anul XX, nr. 66 (5878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şantaj la liceu

Opt elevi, obligaţi să dea taxe de protecţie din bursele sociale pe care le primeau

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de opt elevi de la Grupul Şcolar „Vasile Deac” din municipiul Vatra Dornei au fost șantajaţi şi obligaţi să dea taxă de protecţie din bursele lor sociale unor tineri din localitate, au anunţat vineri reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Judiciariştii Poliţiei Vatra Dornei au reuşit să-i prindă de şantajişti, fiind vorba de cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani, unul dintre ei fiind chiar coleg cu victimele.

Primii pe lista inculpaţilor sunt Zabăr Căldăraru, în vârstă de 19 ani, tânăr cercetat de poliţişti şi în alte dosare penale, dar şi un anume Cornel Narcis Bogdan, de 20 de ani, şi acesta din urmă un client mai vechi al judiciariştilor dorneni. Tânărul în vârstă de 20 de ani a mai fost cercetat şi trimis în judecată într-un alt dosar, în care era acuzat, alături de alţi doi inculpaţi (alţii decât cei patru suspecţi prinşi zilele trecute), că l-a terorizat aproape două luni pe un adolescent, de la acelaşi liceu, pe care l-a obligat să le dea diferite sume de bani.

Joi seară, la cererea procurorilor, Judecătoria Vatra Dornei a dispus arestarea celor doi inculpaţi, Căldăraru şi Bogdan, cei doi fiind încarceraţi în arestul poliţiei judeţene pentru 30 de zile.

Anchetatorii au cerut arestarea şi a unui alt inculpat acuzat în acest caz, Victor Pop, de 18 ani, elev la Grupul Şcolar „Vasile Deac”, însă judecătorul a decis să ia faţă de acesta măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile.

Un alt suspect din lista celor cinci în dosarul taxelor de protecţie luate de la elevi este Alexandru Andrei Baicu, în vârstă de 17 ani. Acesta este inculpat şi într-un dosar de furt calificat, fiind luată faţă de el măsura controlului judiciar. La cererea procurorilor, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu.

Un alt adolescent în vârstă de 17 ani, Sorin Ilie, este şi el pus sub învinuire în acest dosar.

 

Cum îi şantajau pe elevi

Potrivit anchetatorilor, faptele au fost comise în perioada 10-16 martie a.c., când, se arată într-un comunicat al poliţiei judeţene, „prin ameninţarea cu acte de violenţă, au solicitat de la mai mulţi tineri sume de bani cuprinse între 5 și 10 lei, iar elevii le-au remis sumele de bani solicitate”.

Victimele erau elevi care proveneau din familii modeste, adolescenţi care sunt beneficiari ai Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”.

Inculpaţii, susţin sursele noastre, aflau când respectivii luau banii şi îi aşteptau la ieşirea de la şcoală, ameninţându-i cu bătaia şi că vor fi terorizaţi prin oraş dacă nu dau bani.

La o parte dintre fapte, alături de cei trei inculpaţi, Căldăraru, Bogdan şi Pop, arată procurorii dorneni, ar fi participat şi un minor în vârstă de 13 ani.

Unul dintre adolescenţii şantajaţi a şi fost lovit în zona feţei, pe motiv că le-a spus că nu are bani la el.

„Poliţiştii recomandă încă o dată părinţilor să aibă o relaţie deschisă şi constructivă cu minorii pe care îi au în grijă şi întreţinere, astfel încât modificările comportamentale generate de expunerea la riscurile victimale să fie din timp observate pentru luarea măsurilor necesare. Totodată, solicităm tinerilor să sesizeze de îndată astfel de situaţii astfel încât poliţiştii să poată dispune măsurile legale”, a transmis vineri purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu.

 

Elev şantajat cu sute de euro, dolari şi lei. Ce pedeapsă au primit inculpaţii 

La sfârșitul acestei săptămâni, la Judecătoria Vatra Dornei s-a dat verdictul într-un alt dosar de şantaj, în care un alt elev de la „Vasile Deac” a fost terorizat două luni de unul dintre cei cinci inculpaţi din speţa de zilele trecute, Cornel Narcis Bogdan, şi alţi doi amici de-ai acestuia din urmă, Sorin Gabriel Ardeleanu, de 30 de ani, şi Mihai Alex Gheorghiu, de 17 ani.

 Victima, un adolescent în vârstă de 14 ani, a ajuns să fure bani din casa bunicilor săi pentru a scăpa de ameninţările celor trei.

„În perioada 22-28.09.2014, minorul a luat bani de la domiciliul bunicilor săi din comuna Coșna, fără știrea acestora, 200 de euro și 200 de lei, bani pe care i-a înmânat celor doi agresori majori”, se arăta într-un comunicat al poliţiei judeţene. Şantajul, explicau poliţiştii, a fost continuat de suspectul în vârstă de 30 de ani, care, împreună cu adolescentul în vârstă de 17 ani, „l-au ameninţat pe reclamant cu acte de violenţă, iar acesta de frică, în perioada 3-16.10.2014, le-a dat diferite sume de bani respectiv: 230 de euro, 110 USD și 600 de lei”.

Joi, 19 martie, judecătorul de la instanţa de fond a pronunţat sentinţa: Narcis Cornel Bogdan - doi ani şi 6 luni de închisoare, Mihai Alex Gheorghiu - internarea într-un centru educativ, pe o perioadă de doi ani, iar Sorin Gabriel Ardeleanu - un an, şase luni şi 20 de zile de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt elevi, obligaţi să dea taxe de protecţie din bursele sociale pe care le primeau.
 Vizualizări articol: 2883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Opt elevi, obligaţi să dea taxe de protecţie din bursele sociale pe care le primeau5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocănița Sfintei Vineri Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu se țese, nu se toarce, nici măcar nu se albesc cămășile, pentru că altminteri mare supărare va avea Sfânta... Citeşte