Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2015 - Anul XX, nr. 66 (5878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Schimbare

Administrarea adăpostului de câini al Sucevei va fi făcută de municipalitate cu un grup de voluntari din Germania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema câinilor comunitari din Suceava urmează să fie gestionată de municipalitatea suceveană în colaborare cu o asociaţie înfiinţată de un grup de germani inimoşi, care, de câţiva ani de zile, asigură cele necesare funcţionării adăpostului, de la hrană la medicamente şi personal medical.

Până anul trecut, gestionarea adăpostului a fost făcută cu Asociaţia ProAnima, apoi cu ProAnimals Tina, care a inclus şi componenta germană, ca acum să se dorească un parteneriat direct cu voluntarii nemţi care de câţiva ani se implică puternic în tot ce ţine de funcţionarea adăpostului.

„Intenţionăm să facem un nou parteneriat, cu Asociaţia Suceava Memory of Tina, cu reguli noi, care vor fi propuse spre aprobare Consiliului Local Suceava în şedinţa de Consiliu Local de luna viitoare”, a declarat ieri viceprimarul Lucian Harşovschi, prezent la adăpostul de animale din lunca Sucevei, unde voluntarii germani munceau de zor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale câinilor aduşi acolo de pe străzi.

Modernizarea celor 108 ţarcuri amenajate de Primăria Suceava se face cu materiale cumpărate de municipalitate, dar cu forţa de muncă a voluntarilor germani, care au venit în concediu aici, la muncă, în loc să se relaxeze în altă parte.

„Sunt convins că vom găsi împreună o soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari din Suceava. Noul parteneriat merge pe ideea punerii la comun a unor resurse, astfel încât fiecare din părţi să acopere o parte din costuri. Primăria va suporta o parte din hrană şi cheltuielile medicale”, a explicat Ralf Trautmann, preşedintele Asociaţiei Suceava Memory of Tina, care, împreună cu compatrioţii săi, se ocupă de acoperirea tuturor ţarcurilor.

Cei şapte voluntari germani care vor să ofere condiţii mai bune de trai câinilor fără stăpân lucrează de aproape o săptămână în adăpostul din lunca Sucevei.

 

1.000 de câini în adăpost, cifra optimă

Principala problemă a adăpostului de animale a municipiului Suceava o reprezintă riscul de supraaglomerare, ca urmare a campaniei intensive de prindere a câinilor de pe străzi, demarată din toamna anului trecut.

„Avem 680 de câini adunaţi de pe străzi numai anul acesta, în mai puţin de trei luni. În prezent avem în adăpost 1.450 de câini. Optim ar fi să fie cam 1.000 de câini, dar ca să ajungem la acest număr trebuie să fie adopţii făcute, iar câinii bolnavi să fie scăpaţi de suferinţă prin eutanasiere. Pe de altă parte trebuie să luăm în continuare câini de pe străzi, pentru că avem încă numeroase reclamaţii la care trimitem echipele de prindere. Locul câinilor nu este pe străzi. Ei vor fi aduşi aici, în adăpost, de aceea facem apel la iubitorii de animale să vină să sprijine funcţionarea acestui adăpost, cu hrană şi forţă de muncă – să ajute la menţinerea curăţeniei”, a spus viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.

Măsura eutanasierii câinilor, conform prevederilor legale, este considerată necesară şi de noii parteneri ai municipalităţii sucevene, care sunt de acord că locul câinilor nu este pe străzi, ci în adăpost sau, mai bine, alături de familiile care îi adoptă.

Dar, pentru cei care ajung să stea la adăpost, aceştia cer să fie făcute condiţii cât mai bune.

„Eutanasierea este o decizie a medicilor veterinari, care pot distinge între câinii care trebuie să rămână în viaţă şi cei pentru care este mai bună această soluţie, care înseamnă de fapt eliberarea de suferinţe”, a declarat Claudiu Dumitriu, preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor.

 

Un nou parteneriat, o nouă abordare a problemei

Rezilierea actualului contract de administrare a adăpostului de animale, în vederea semnării unuia nou, cu partenerii germani, ar urma să fie discutată în deliberativul local luna viitoare.

„Situaţia s-a schimbat fundamental, până acum, aproape toate costurile au fost suportate de asociaţia din Germania. Dar s-au adus foarte mulţi câini în ultima perioadă, atunci am convenit cu toţii că trebuie să suportăm împreună costurile. Noul parteneriat merge pe ideea punerii la comun a unor resurse, astfel încât fiecare din părţi să acopere o parte din costuri. Primăria va suporta o parte din hrană şi cheltuielile medicale”, a precizat Ralf Trautmann, preşedintele Asociaţiei Suceava Memory of Tina, care au fost motivele pentru care este necesară rezilierea actualului contract de administrare a adăpostului.

„Vorbim de noi baze, un parteneriat public-privat, în care asociaţia germană va continua să asigure fonduri pentru funcţionarea adăpostului, ca şi până acum, iar, pe de altă parte, primăria va participa şi ea cu fonduri”, a spus Claudiu Dumitriu, preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor.

 

Extinderea ţarcului, necesară pentru continuarea capturării câinilor de pe străzi

Nu în ultimul rând, conducerea Primăriei Suceava ia în calcul o extindere a spaţiilor de cazare a câinilor fără stăpân, pentru a nu suprapopula ţarcurile existente.

„La o rectificare bugetară, vom estima costurile pentru o eventuală extindere, pentru că mai avem o bucată de teren disponibilă în această zonă”, a spus Harşovschi, care e decis să continue acţiunea de capturare a câinilor de pe străzile municipiului.

Deschiderea pe care a arătat-o conducerea Primăriei Suceava, de la primarul Ion Lungu până la viceprimarul Lucian Harşovschi, pentru găsirea unor soluţii eficiente şi echilibrate ale problemei câinilor fără stăpân a fost apreciată de preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, Claudiu Dumitriu: „La Suceava nu s-au făcut afaceri cu câinii comunitari, nu s-au sifonat bani, aşa cum s-a întâmplat în multe alte localităţi, plus că Suceava nu se află pe lista oraşelor însângerate, unde s-au făcut nişte abuzuri incalificabile, doar pentru a arăta ceva pe termen scurt, deşi asta nu reprezenta o soluţie eficientă. Suceava poate fi un model de conlucrare între societatea civilă şi autorităţile publice, iar aceasta este singura soluţie posibilă. Dacă suntem mereu într-un război, nu se vor găsi soluţii, ci vor fi numai victime colaterale”.

Schimbările de la adăpostul de animale vor fi făcute în paralel cu măsuri de stopare a înmulţirii necontrolate a câinilor fără stăpân, atât la nivelul municipiului, cât şi al comunelor din jur, dar şi cu măsuri de gestionare a câinilor cu stăpân – una din sursele de animale abandonate pe străzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administrarea adăpostului de câini al Sucevei va fi făcută de municipalitate cu un grup de voluntari din Germania.
 Vizualizări articol: 2459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Administrarea adăpostului de câini al Sucevei va fi făcută de municipalitate cu un grup de voluntari din Germania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cheltuieli.... trimis de
(21 mar 2015, 13:30:30
Daca in mai putin de trei luni au prins 680 de caini,inseamna ca au prins aproximativ 8 caini pe zi(daca luam in calcul sambata si duminica-hai,10 caini pe zi).Intreb public pe vicele Harsovschi sau poate stiti unii din voi cat plateste lunar Primaria acest serviciu,si cam in cate luni in Suceava nu vor mai fi maidanezi,iar firma prestatoare isi va incheia activitatea...a,era sa uit...daca Primaria a incheiat un contract cu o firma privata,ce s-a intamplat cu hingherii Primariei?Ca aveau si sef,si masini,si buget de combustibil...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocănița Sfintei Vineri Între multe restricții care vin din cutumele satului românesc se află și aceasta: în zilele de vineri nu se coase, nu se țese, nu se toarce, nici măcar nu se albesc cămășile, pentru că altminteri mare supărare va avea Sfânta... Citeşte