Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mar 2015 - Anul XX, nr. 58 (5870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Modificări

Noul Cod Fiscal şi Noul Cod de Procedură Fiscală – schimbări importante în domeniul impozitării

Proiectele de lege privind Noul Cod Fiscal şi Noul Cod de Procedură Fiscală au fost lansate în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor în data de 18 februarie 2015. Guvernul a adoptat proiectele de lege, în primă lectură, acestea fiind puse în dezbatere publică până la data de 19 martie 2015, după care vor fi transmise în Parlament pentru dezbaterea parlamentară şi aprobare. Reprezentând acte normative organice pentru mediul economic, acestea s-au remarcat până acum în principal prin nenumărate amendamente şi modificări, care au generat efectul de impredictibilitate şi instabilitate a unei strategii antreprenoriale, precum şi prin parcursul ascendent al nivelului şi numărului de taxe. Ca un element de diferenţiere, propunerile actuale vin şi cu o strategie fiscală multianuală şi un plan de relaxare fiscală pentru perioada 2016-2020.

 

TVA de 9% pentru produsele de panificaţie

Printre măsurile propuse de Guvern în Noul Cod Fiscal se numără reducerea TVA, a contribuţiilor sociale de stat, introducerea cotei de impozitare diferenţiate pentru microîntreprinderi, scutirea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice la 14%, reducerea accizelor sau eliminarea impozitului pe construcţii speciale, toate acestea având la bază obiective generale precum îmbunătăţirea competitivităţii economiei în perspectiva intrării în zona euro în anul 2019, încurajarea investiţiilor, reducerea evaziunii fiscale şi a economiei subterane, eliminarea discriminărilor generate de sistemul fiscal actual, precum şi evitarea dublei impuneri.

Codul Fiscal actual stabileşte o cotă standard de TVA de 24%, o cotă de 9% fiind aplicată doar produselor de panificaţie şi serviciilor de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive. Prin Noul Cod Fiscal se urmăreşte reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, separat pentru carne, peşte, legume şi fructe urmând a fi redusă la 9%, precum şi stabilirea cotei TVA la 18% din 1 ianuarie 2018. Tot din ianuarie 2016 se propune introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel.

În ceea ce priveşte măsurile pentru creşterea numărului de locuri de muncă şi dezvoltare economică, în propunerile Noului Cod Fiscal se stipulează introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%, respectiv la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017. Obligaţia de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri poate fi asimilată unui nou tip de impozit forfetar în intenţia implicită de a stimula desfăşurarea activităţilor economice de către agenţii economici şi formele autorizate ale acestora.

 

Modificări privind impozitarea microîntreprinderilor

Referitor la microîntreprinderi şi la impozitarea acestora, o modificare importantă constă în schimbarea pragurilor la 75.000 de euro în 2017, 85.000 de euro în 2018, 100.000 de euro în 2019. Astfel, cotele de impozitare diferenţiate se vor aplica microîntreprinderilor în funcţie de numărul de salariaţi: 1% pentru cele cu doi sau mai mulţi salariaţi, 3% pentru microîntreprinderile cu un salariat, respectiv 3%+1.530 de lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

Impozitul pe dividende va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2016. Prin eliminarea impozitului pe dividende se creează condiţiile pentru a asista la un fenomen invers celui pe care l-am văzut în perioada 2007-2008: creşterea semnificativă a numărului de SRL-uri (sarcina fiscală efectivă 16% faţă de 29,44% în prezent) în dauna PFA-urilor (sarcină fiscală semnificativ mai mare), dar şi eliminarea unei inechităţi prin dubla impozitare a acestui tip de venit, atât de la societate, cât şi de la asociaţi

 

Impozit mai mic pe profit şi pe venit

Cota de impozit aplicată asupra profitului şi veniturilor va fi redusă de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, de asemenea acelaşi impozit de 14% va fi aplicat şi asupra veniturilor obţinute din România de nerezidenţi. Impozitul pe construcţii va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2016, iar cotele de impozitare a clădirilor rezidenţiale vor fi cuprinse între 0,08% şi 0,2% faţă de cota actuală de 0,1%, respectiv 0,2-1,3% pentru clădirile nerezidenţiale. Autorităţile locale ar putea majora impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan cu până la 500%, la fel şi pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv. Pentru terenurile aflate în intravilan au fost introduse limite minime şi maxime pe ranguri de localităţi şi zone.

În ceea ce priveşte accizele la principalele produse energetice, acestea ar putea să fie reduse cu 20% la motorină, 18,62% la benzina fără plumb, 16,28% la benzina cu plumb. Şi accizele aplicate vinurilor spumoase vor fi reduse cu 70%, iar o reducere de 30% se va aplica accizelor pentru alcool etilic.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul Cod Fiscal şi Noul Cod de Procedură Fiscală – schimbări importante în domeniul impozitării.
 Vizualizări articol: 2841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Noul Cod Fiscal şi Noul Cod de Procedură Fiscală – schimbări importante în domeniul impozitării5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Covrigei cu mere de Voinești Se spune că dacă mnânci mere de Voinești... întinerești. C-o fi, că n-o fi așa, n-aveți decât să-ncercați. E și aceasta un fel de ispitire, ca aceea ce-a dus la alungarea strămoșilor noștri din Rai. Dar mărul ne-a deschis și... Citeşte