Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2015 - Anul XX, nr. 15 (5827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şansă la o viaţă normală

29 de copii abandonaţi, aflaţi în grija statului, în aşteptarea unei familii care să-i adopte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

29 de copii abandonaţi de părinţi, aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, aşteaptă o şansă la o viaţă normală, aşteaptă o familie care să-i adopte. Pentru aceşti minori s-a stabilit măsura încredinţării în vederea adopţiei. O parte dintre copii nu au fost încă adoptaţi, pe motiv că sunt prea mari, au peste 6 ani, sunt grupe de fraţi şi nu vor să fie separaţi, unii sunt de etnie romă sau au probleme serioase de sănătate.

Anul trecut, DGASPC Suceava a organizat opt cursuri de formare şi a atestat 25 de persoane apte să adopte un copil aflat pe lista de aşteptare. Directorul executiv al DGASPC Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, a declarat că în anul 2014 „au fost încuviinţate 40 de adopţii naţionale, iar pentru 29 de copii s-a stabilit măsura încredinţării în vederea adopţiei. De asemenea, au fost contactate 62 de familii, care şi-au dat consimţământul în vederea adopţiei, iar nouă copii, cu vârste peste 10 ani, au primit informaţii de conştientizare a efectelor adopţiei. A fost deschisă procedura de adopţie naţională pentru 38 de copii, în timp ce 61 de copii adoptaţi sunt sau au fost monitorizaţi post-adopţie de reprezentanţii Protecţiei Copilului”.

 

Se caută pentru adopţie copii cu vârste până la 3 ani

Familiile care vor să adopte preferă, în principal, copii cu vârste cuprinse între 0–3 ani, clinic sănătoşi (fără dizabilităţi), mulţi optând pentru fetiţe. Printre copiii puşi pe liste de adopţie se numără şi fraţi, care aşteaptă de mai mulţi ani să fie crescuţi într-o familie. În anul 2012, 25 de minori din Suceava, aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost adoptaţi, iar în anul 2011 s-au finalizat 31 de adopţii în judeţ. De asemenea, în anul 2013, DGASPC Suceava a înregistrat 91 de deschideri de proceduri în vederea adopţiei naţionale, 34 de încredinţări în vederea adopţiei şi 33 de încuviinţări pentru adopţii naţionale.

Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului ne-au spus că vârsta mare a unui copil face mai dificilă găsirea unei familii care să-l adopte, la fel întâmplându-se şi în cazul grupelor de fraţi, care îşi doresc să trăiască în continuare nedespărţiţi.

Pentru a ajunge părinţi adoptatori, familiile care vor să înfieze un copil urmează nişte cursuri, sunt consiliate, completează nişte chestionare şi abia după ce întrunesc toate condiţiile legale primesc atestatul de părinţi adoptatori. Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului sunt obligaţi să efectueze şi o anchetă socială la familia care vrea să adopte un copil, pentru a vedea dacă are condiţii şi îşi doreşte cu adevărat să crească un copil.

 

Din 2009, 27 de asistenţi maternali au adoptat 27 de copii aflaţi în sistemul de protecţie

Prioritate la adopţie au membrii familiei lărgite a minorului, apoi asistenţii maternali în grija cărora minorii au fost ani de zile şi apoi alte familii atestate.

În anul 2014, un asistent maternal a adoptat un copil aflat în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. De asemenea, fiicele a doi asistenţi maternali suceveni au adoptat copiii pe care mamele lor îi aveau în îngrijire.

De la începutul anului 2009 şi până acum, 27 de asistenţi maternali au adoptat 27 de copii aflaţi în sistemul de protecţie. Nu există asistenţi maternali care aşteaptă un răspuns din partea familiilor biologice pentru a adopta un copil, pentru că, potrivit legii, asistentul maternal îşi exprimă dorinţa de a adopta copilul aflat în îngrijirea sa abia după ce minorul devine adoptabil şi există siguranţa că nu sunt rude până la gradul IV care doresc şi au posibilitatea să adopte copilul. În cazul în care nu sunt identificate familii adoptive pentru copii în judeţ, se solicită la Oficiul Român de Adopţii lista centralizată la nivel naţional cu familiile adoptatoare din ţară şi se selectează familiile din ţară care teoretic s-ar potrivi cu minorul, urmând a se face corespondenţa cu serviciile, birourile de adopţii din judeţele respective. Din registrele Serviciului adopţii – Protecţia Copilului Suceava rezultă că, anul trecut, şapte familii din afara judeţului au adoptat opt copii din judeţul Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 29 de copii abandonaţi, aflaţi în grija statului, în aşteptarea unei familii care să-i adopte.
 Vizualizări articol: 2282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
29 de copii abandonaţi, aflaţi în grija statului, în aşteptarea unei familii care să-i adopte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei