Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 sep 2014 - Anul XIX, nr. 209 (5718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultima şansă

Zeci de săteni din Mestecăniş se luptă în instanţă pentru a scăpa de groapa de gunoi construită în vârf de munte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş este văzută ca o adevărată bombă ecologică de sătenii din satul Mestecăniş, dar şi de cei din Valea Putnei. Chiar dacă lucrările sunt aproape finalizate, zeci de săteni, în special din Mestecăniş, au decis să apeleze la ultima soluţie care ar putea duce la oprirea activităţilor şi readucerea terenului la starea iniţială. Această soluţie se traduce printr-o acţiune în justiţie, care şi-a consumat deja primul episod la Tribunalul Suceava. După mai multe termene de judecată, magistraţii acestei instanţe au decis să respingă acţiunea privind suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care terenul de pe Mestecăniş a fost dat în folosinţă celor de la Consiliul Judeţean Suceava în vederea construirii depozitului de gunoi. Nemulţumiţi de această soluţie, sătenii anunţă că o vor ataca la Curtea de Apel Suceava.

În cererea de chemare în judecată, reclamanţii arată că depozitul situat în vârf de munte, la o altitudine de 1.100 de metri, prezintă un pericol iminent pentru siguranţa lor, în special din punct de vedere al sănătăţii.

Groapa de gunoi este amplasată la numai 1,5 kilometri de satele Mestecăniş şi Valea Putnei, iar oamenii spun că în momentul în care va fi dată în exploatare aceasta riscă să le facă viaţa un coşmar.

Sătenii reclamă că pământul excavat, un adevărat munte, a fost dislocat şi depozitat chiar deasupra caselor în care locuiesc şi se poate produce oricând o tragedie.

În ciuda faptului că lucrările la groapa de gunoi au început de circa doi ani, sătenii spun că au aflat abia dintr-o emisiune difuzată pe TVR2, în data de 23 februarie 2014, ocazie cu care au luat la cunoştinţă despre „efectele devastatoare” ale construirii obiectivului de pe Mestecăniş.

 

De ce a fost respinsă acţiunea

De partea cealaltă, reprezentanţii Primăriei Pojorâta şi ai Consiliului Judeţean Suceava susţin că acest proiect s-a derulat cu respectarea tuturor normelor în vigoare, începând de la hotărâri de Consiliu Local şi până la avize de mediu.

„Tribunalul înţelege că demersul reclamanţilor vizează de fapt amplasamentul stabilit de autorităţi pentru construcţia obiectivului de investiţii <Depozit ecologic Pojorâta> în cadrul proiectului <Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava>, şi reţine că aceştia reclamă un interes propriu în cauză, invocând dreptul propriu la viaţă şi la sănătate, dreptul la un mediu sănătos, dar şi interese economice zonale legate de cultivarea unor plante şi comercializarea unor produse autohtone, sau promovarea turismului, reclamanţii susţinând că un asemenea obiectiv compromite activităţi, afectează drepturi. Toate aceste chestiuni sunt sensibile şi nu poate fi negat faptul că amplasarea unui depozit de deşeuri într-o zonă montană, mai ales unde se practică turismul, poate da naştere la controverse”, se arată în soluţia Tribunalului Suceava.

Cu toate acestea, judecătorul a considerat că nu se impune suspendarea actelor care au stat la baza demarării lucrărilor la groapa de gunoi de pe Mestecăniş, existând un echilibru între interesul public şi problemele semnalate de săteni.

Şi avocatul Ştefan Gudula, cel care reprezintă interesele Primăriei Pojorâta  este de părere că soluţia de la Tribunalul Suceava este una corectă.

„La emiterea Hotărârii de Consiliu Local care a avut ca obiect darea în folosinţă a suprafeţei de teren pentru construcţia depozitului de deşeuri s-au respectat toate normele legale privind proprietatea publică. Din punctul nostru de vedere, contestatarii trebuiau să se îndrepte împotriva actelor emise ulterior”, a precizat avocatul Ştefan Gudula. 

 

În vârf de munte vor fi depozitate 350.000 de tone de deşeuri

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. La 25 ianuarie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (CJ), Cătălin Nechifor, a semnat cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Depozitul va funcţiona până în anul 2037, urmând să fie depuse 350.000 de tone de deşeuri. Mai trebuie spus că în total, groapa de gunoi de pe Mestecăniş se va întinde pe o suprafaţă de 9 hectare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de săteni din Mestecăniş se luptă în instanţă pentru a scăpa de groapa de gunoi construită în vârf de munte.
 Vizualizări articol: 3325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Zeci de săteni din Mestecăniş se luptă în instanţă pentru a scăpa de groapa de gunoi construită în vârf de munte5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 9 sep 2014, 14:48:26
Ce o mai tot scalda CJ si Primaria Pojorata, acea groapa, amplasarea acesteia, este o MARE PROSTIE si lucrarile trebuie cu orice pret sistate si readus muntele la forma initiala!
Unde naiba s-a mai pomenit in ALPI, Elvetia,Austria etc, etc o asemenea monstruozitate, sunteti sanatosi la cap?
Cine a putut gandi o asemenea nastrusnicie, trebuie sa-si puna latul de gat ca e prea tampit si n-are ce cauta printre oameni. PUNCT!
La fel si cu ZIDUL  ☭ .....
2.   Comentariu trimis de
( 9 sep 2014, 16:23:56
Vedeti citi beneficiaza de aceea groapa , daca in zona beneficiarilor exista si alt loc , ca pe vai curg ape , iar la terminare totul va fi mascat . Avind in vedere si mijloacele de comunicatie bune pina la groapa din toate directiile asa ca ............... vorbind tehnic e o localizare buna . Dar ca e democratie , pluritate de partide , totdeauna mai nimic nu este bun cind o face stinga s-au dreapta . SA ZICEM CA E BINE CA SE FACE TOTUSI
3.   ... trimis de
( 9 sep 2014, 21:45:31
Se va intampla exact ca si cu statia de epurare (aia cu mirosurile din apropierea mall-ului). Asta inseamna ca atunci cand nu vor mai fi bani (adica dupa 2-3 ani de la deschiderea gropii respective) pentru prelucrarea deseurilor, acestea se vor scurge in afara zonei de protectie. Si cum stim ca orice proiect facut de noi este asa cum este, urmarea... peste 3-4 ani o sa fie o zona infestata.
Culmea e ca nimeni nu va fi vinovat, ceva de genul: noi vrem sa facem, dar nu avem fonduri, sau vom curata cand vom avea fonduri, sau asteptam rectificarea, s.a.m.d. - cunoasteti povestea.
4.   NO COMENT trimis de
( 9 sep 2014, 22:41:01
CE SĂ MAI VORBIM DESPRE GROAPA DE GUNOI, NIȘTE NESIMȚIȚI CARE ÎȘI BAT JOC DE OAMENI CARE LOCUIESC ÎN POJORÂTA....ASTA E...NE MERITĂM SOARTA,
5.   Vai de capul nostru trimis de
( 9 sep 2014, 22:45:54
DE CE NU VERIFICĂ NIMENI DEZASTRUL DIN PĂDURILE PROPRIETATEA PRIMĂRIEI POJORÂTA???I DE CE NU VERIFICĂ NIMENI OARE....NIMENI NU VEDE NIMIC?? DOMNILOR VĂ ADUC LA CUNOȘTINȚĂ FAPTUL CĂ.....DEZASTRUL SE VEDE ȘI DIN DRUM..,DAR NIMENI NU FACE NIMIC....NU VEDE NIMIC...AUTORITĂȚILE DE CONTROL NU VĂD NIMIC.......TOȚI SUNT MÂNĂ ÎN MÂNĂlaughing)))). ȚINEȚI-O TOT AȘA.....BAFTĂ.
6.   Comentariu trimis de
(10 sep 2014, 01:34:58
amplasamentul respectivei gropi de gunoi a fost stabilit de fostul presedinte al cj , flutur cu acordul primarilor pdl din pojorata si iacobeni .toti merita felicitarile cetatenilor din zona si nu numai pentru realizarea lor de isprava.
6.1  RE: Comentariu trimis de
(10 sep 2014, 04:45:56
Asa este. Locuitorii din Iacobeni care au ales un primar pedelist sa-i "multumeasca" lui flutur gheorghe pentru groapa de gunoi.
6.2  RE: Comentariu trimis de
(10 sep 2014, 09:25:13
de pe gandul.info:
"Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, dă vina pe fosta conducere a instituţiei pentru amplasarea gropii ecologice de gunoi. "Contractul semnat anul trecut este mai mult simbol. El este început înainte de 2009, când inclusiv avizele de mediu au fost obţinute", a afirmat Cătălin Nichifor, contactat de gândul.

La rândul său, fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, afirmă că stabilirea Pasului Mestecăniş pentru groapa de gunoi a fost făcută de predecesorul său, actualul deputat PSD Gavril Mârza, în anul 2007. De menţionat că în 2007, şeful de cabinet la Consiliul Judeţean Suceava al lui Gavril Mârza era nimeni altul decât Cătălin Nechifor."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei