Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2014 - Anul XIX, nr. 189 (5698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Răsplată

Descoperitorul comorii geto-dacice de la Cacica, premiat de Guvern cu 10.000 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Paul Croitoru a primit, ieri, din partea Guvernului României o diplomă şi un premiu în bani, 10.000 de lei, care i-au fost înmânate de prim-ministrul Victor Ponta, la Centrul de Afaceri Multicultural de la Cacica. Premiul i-a fost acordat lui Paul Croitoru, localnic din Cacica, pentru descoperirea a 309 monezi geto-dacice şi 40 de fragmente monetare din argint cu vechimea de 2300 de ani, comoară pe care a predat-o Direcţiei pentru Cultură Suceava. Ponta i-a cerut lui Paul Croitoru să-i spună pe scurt povestea descoperirii, după care i-a înmânat premiul: „E o diplomă, dar e şi cu cifre. Aşa am premiat pe toată lumea”, a spus premierul, care a menţionat că suma care îi va reveni descoperitorului, ca procent din valoarea comorii, îi va fi acordată separat de banii care i-au fost înmânaţi ieri.

 

După evaluare, Paul Croitoru va mai primi de la stat 30% din valoarea comorii

Monedele au fost descoperite de Paul Croitoru la Cacica, în zona unui drum, cu ajutorul unui detector de metale, pe o rază de aproximativ 5 metri. Imediat după ce le-a găsit, bărbatul le-a predat autorităţilor, în condiţiile în care pe piaţa neagră comoara este evaluată la circa 150.000 de euro. Monedele sunt din argint brut şi cântăresc în total 1,5 kilograme. După ce vor fi restaurate în laboratorul Muzeului de Istorie al Bucovinei, piesele vor fi analizate atent şi vor intra în patrimoniul instituţiei. După ce vor fi evaluate, cel care le-a descoperit şi le-a predat va primi 30% din valoarea lor şi încă 15%, dacă este vorba despre tezaur. Paul Croitoru a declarat că din banii pe care îi va primi îşi va cumpăra un nou detector de metale. Potrivit specialiştilor de la Muzeul de Istorie şi de la Direcţia pentru Cultură, aceste monede sunt indicii clare că geto-dacii au trăit sau au făcut comerţ în această zonă. Comoara este prima de acest fel descoperită în judeţul Suceava şi cea mai mare descoperită până acum pe teritoriul României.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descoperitorul comorii geto-dacice de la Cacica, premiat de Guvern cu 10.000 de lei.
 Vizualizări articol: 2353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Descoperitorul comorii geto-dacice de la Cacica, premiat de Guvern cu 10.000 de lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei