Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2014 - Anul XIX, nr. 144 (5653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cu mascații la DNA București

Ea este bătrâna acuzată că i-a dat șpagă ouă şi găini judecătorului Bărbuţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La 72 de ani ai săi, Maria Cociorvan, o bătrână din comuna Iaslovăţ, a avut parte de o zi de coşmar duminica trecută, când mascaţii Jandarmeriei au descins în mai multe locaţii de pe raza judeţului Suceava şi au adus mai multe persoane la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti, pentru a fi audiate în dosarul magistraţilor acuzaţi de fapte de corupţie.

Septuagenara a fost printre primii suspecţi care au fost duşi la DNA, iar imaginile cu bătrâna cu batic în cap, flancată de doi cagulişti, au apărut pe la mai toate televiziunile centrale.

„Vai, lăsaţi-mă, că aşa-s de bolnavă că nu-mi trebuie nimic”, îşi pune mâinile în cap tanti Maria în momentul în care este asaltată de jurnaliştii din Capitală care-i aşteptau pe suspecţi în faţa sediului DNA. „De ce sunteţi doamnă aici?”, o întreabă reporterul unei televiziuni. „Nu ştiu nici eu”, răspunde bătrâna, intrând cu mascaţii în clădirea procurorilor anticorupţie.

După mai multe ore, Maria Cociorvan iese din sediul DNA, de data aceasta fără mascaţi. Era disperată că nu avea nici un leu la ea şi nu ştia cum să ajungă acasă, la Iaslovăţ.

 

„Nu mi-au spus că mă duc la Bucureşti. <Te îmbraci şi vii cu noi, să dai o declaraţie!>”

Pe Maria Cociorvan am găsit-o ieri la casa ei din Iaslovăţ. Bătrâna a acceptat să ne povestească experienţa de coşmar prin care a trecut, experienţă care a început încă de duminică dis-de-dimineaţă.

„M-am trezit şi m-am dus în bucătărie să beau pastilele, că-s bolnavă cu inima. Aud câinii bătând la poartă şi am ieşit. Erau jandarmii. M-am speriat. Nu mi-au spus că mă duc la Bucureşti. <Te îmbraci şi vii cu noi, să dai o declaraţie!>Eu am crezut că mă duc la Rădăuţi. Am apucat geanta goală fără un leu, fără nimica, şi m-am dus fără grijă, că mă duc la Rădăuţi”.

Şi s-a trezit la Bucureşti, înconjurată de camere de luat vederi, în timp ce era scoasă de doi cagulişti din duba Jandarmeriei.

După o perioadă în care a stat într-o cameră, alături de alte persoane aduse la audieri, este strigată pe nume şi dusă în biroul unui procuror. „<Doamnă,te rog frumos să spui adevărul că aşa scapi şi mata mai iute şi noi>. Da, adevărul spun, ce ştiu eu”, povesteşte femeia.

  

Procurorul către bătrână: „Ţi-e foame? Poftim, mănâncă pizza asta”

Procurorul i-a adus la cunoștință acuzaţiile. Magistratul susţinea că bătrâna i-ar fi dat şpagă constând în ouă şi găini judecătorului Bogdan Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi, magistrat arestat luni seară de Curtea de Apel Bucureşti.

„<Uite, mata ai dat găini, ouă>, nu mai ştiu ce a spus acolo. Domnule, vă rog frumos să mă credeţi, eu spun atunci că mata ai fost aseară la mine şi mi-ai furat 10.000 de euro. Pot să spun aşa ceva? Nu. Dar cum pot spun eu de omul acela (n.r. - Bogdan Bărbuţă), dacă nu i-am văzut ochii şi faţa. Nici nu îl cunosc. <Nu se poate, doamnă – zice procurorul - spui adevărul, că dacă nu te condamnăm>. Foarte bine, condamnaţi-mă! Copiii m-au abandonat, lemne n-am, bani n-am... din 3 milioane pensie (300 de lei), eu cu ce să trăiesc? Opriți-mă aici, la dumneavoastră!”, continuă să povestească septuagenara.

După drumul lung şi toată sperietura cu mascaţi şi procurori, bătrânei i s-a făcut rău şi a luat mai multe pastile, după care procurorul a lăsat-o să-şi tragă sufletul puţin pe hol.
„A revenit la un moment la mine şi m-a întrebat dacă mi-am revenit. <Da, vi-i foame?>, întreabă el. Dar mai întâi eu i-am spus la procuror: cum m-o luat aşa, cum ia uliul găina? Fără un ban, fără nimica, tocmai în Bucureşti. M-aţi adus flămândă, amărâtă, fără un ban. <Doamnă, da ţi-i foame?>.Mi-e foame, dar ce m-a îmbiat careva cu o coajă de pâine? Şi el (n.r. - procurorul) era cu o pizza în mână. Şi zice: <Poftim, mănâncă pizza asta, n-ai merita, că mi-ai spus numai minciuni>.Am spus adevărul. Cum vreţi, să spun ce spuneți dumneavoastră, să completez eu?!”, relatează bătrâna.   

 

Susţine că nu l-a văzut în viaţa ei pe judecătorul Bărbuţă

Şi s-au întors iar în biroul procurorului, unde acesta din urmă încerca să o convingă să dea declaraţii. „Nu dau nici o declaraţie. Că nu am pentru ce, pe om nu l-am cunoscut, nu l-am văzut, nu-l ştiu”, continuă să povestească bătrâna. „<Semneazăaici că refuzi!>Nu refuz, nu pun mâna pe pix. <Nu, dă declaraţii!>Nu dau, n-am ce declaraţii să dau”, descrie Maria Cociorvan dialogul dintre ea şi procuror.

Anchetatorul a întrebat-o de avocat. „Dacă pun avocat, zice el. Pun, dar n-am bani cu ce plăti. O plătiţi dumneavoastră”, relatează septuagenara.

I s-a adus o avocată din oficiu: „<Mamaie,ce-ai păţit?>- continuă bătrâna din Iaslovăţ. Păi uitaţi-vă ce am păţit... şi m-a buşit plânsul iar”.

 

„I-am spus procurorului: mă duc în stradă şi cerşesc”. Un avocat i-a dat 100 de lei, să se întoarcă acasă

După un nou scurt episod în biroul procurorului, Maria Cociorvan este lăsată să plece. Trecuseră aproape cinci ore din momentul în care a fost adusă cu mascaţii la DNA Bucureşti.

Acum, şi mascaţii dispăruseră. Era singură, în Capitală, fără nici un ban la ea.

„Am ieşit acolo, am început să plâng, iar mi s-a făcut rău. I-am spus şi la procuror: eu mă duc în stradă şi cerşesc. Eu nu am un leu, nu am nimica. Şi acolo era un domn, am aflat că ar fi de la noi, din Rădăuţi, un avocat. M-a cuprins aşa de după cap şi a spus: <Mamaie, de ce plângi?>Păi ies în stradă, să cerşesc. Poate sunt şi oameni de la noi şi mă fac de toată ruşinea, nu am nici un leu cu ce mă duce acasă. Şi atunci a băgat mâna în buzunar şi a scos un milion (n.r. - 100 de lei). Vă spun adevărul că l-am pupat de bucurie”.

Bătrâna a ajuns acasă cu trenul, împreună cu o altă persoană audiată în acest dosar. Trecuseră aproape 24 de ore de când jandarmii îi bătuseră la poartă.

 

Vrea să dea DNA în judecată

Maria Cociorvan mai povestește că într-adevăr a avut procese pe rolul Judecătoriei Rădăuţi: „Cinci ani de zile m-am judecat. Dar n-am avut treabă cu omul ăsta (n.r. - judecătorul Bogdan Bărbuţă). Am avut alţi judecători. Nu l-am văzut pe respectivul niciodată”.

Bătrâna şi rudele ei susţin că vor face demersurile pentru a-i da în judecată pe cei responsabili de “excursia” forţată până la Bucureşti şi modul în care au decurs lucrurile.

„Vorbea tot satul, vai, face închisoare, face puşcărie...”, e revoltată bătrâna care a apărut, fără voia ei, la mai toate jurnalele de ştiri ale televiziunilor centrale.

 

Avocatul care a ajutat-o pe bătrână: „Plângea și tremura”

Maria Cociorvan ştie că avocatul care a ajutat-o cu bani e din Rădăuţi, dar nu şi numele acestuia.

Ne-am interesat noi pentru ea şi am aflat că e vorba de avocatul Traian Andronachi, care se afla duminică la DNA Bucureşti, pentru a reprezenta o persoană adusă la audieri în acelaşi dosar.

„Aş fi făcut acest gest pentru oricine, la fel cum sunt sigur că oricine ar fi procedat la fel. Plângea şi tremura. Nici măcar nu mi-a spus că e din zona Rădăuţi. Doar că plânge pentru că nu are cu ce să ajungă la Suceava. Am vrut să-i dau şi bani pentru mâncare şi apă, dar mi-a spus că a mâncat, iar un bărbat care ieşise în acelaşi timp de la audieri şi mergea tot spre Suceava a spus că apă are el. Nu e nimic special în ce am făcut”, ne-a declarat avocatul Andronachi.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ea este bătrâna acuzată că i-a dat șpagă ouă şi găini judecătorului Bărbuţă.
 Vizualizări articol: 8732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Ea este bătrâna acuzată că i-a dat șpagă ouă şi găini judecătorului Bărbuţă4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu e de vina trimis de
(25 iun 2014, 14:14:54
nu e de vina nici traian nici altii e de vina sistemul Cum poti tu sa duci pe cineva la bucuresti si dupa ce te folosesti de el s-al arunci in strada ?
2.   Dureros... trimis de
(25 iun 2014, 14:40:09
Toti o sa platim pentru faptele noastre,ca si acesti procurori de la DNA au fost si procurorul dus la audieri,oare cati batrani au plans pentru ceea e a facut el candva si iata-i si pe ei arestati,intr-o zi o sa-i vedem si pe astia arestati,rusine ce se intampla in tara asta
3.   Comentariu trimis de
(25 iun 2014, 19:33:33
Acel avocat care ia dat bani babei , nu i-a dat de mila, si baba candva i-a dat bani lui sa-i dea judecatorului gainar. Asa ca ei s-au ajutat reciproc, trebuia lasata harca de baba sa vina pe jos acasa din capitala sa i se toceasca labele ,ca alta data sa nu mai poata cara gobai si oua clocite burdihosilor si putregailor de procoror si judecator corupti . Baba aia e iadu in ea, co o gobaie l-a bagat la carcera pe Barbuta. Pentru o spurcata de baba ca asta , sufera oameni nevinovati .
3.1  RE: Comentariu trimis de
(25 iun 2014, 20:34:02
Cum o mai uram noi pe baba aia spurcata. Ce dileme si ura retrograda mai trimit securistili platiti in piata cretinilor cu 4 clase.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei