Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 mai 2014 - Anul XIX, nr. 111 (5620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Categorie defavorizată

Sindicaliştii atrag atenţia parlamentarilor suceveni asupra „salariilor umilitoare” ale personalului nedidactic din şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sindicatele din învățământul preuniversitar sucevean aduc în atenţia celor 18 parlamentari suceveni „situația materială gravă a personalului nedidactic din şcoli” (muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc.), generată de salariile umilitoare ale acestei categorii de salariați.

În memoriul înaintat de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) celor 18 deputaţi şi senatori din judeţ, se menţionează că „această categorie socio-profesională, împreună cu un număr semnificativ de cadre didactice, trăieşte la limita de subzistență”.

„În numele celor peste 9.000 de membri de sindicat din învățământul preuniversitar sucevean, ale căror drepturi și interese le reprezintă, vă adresăm rugămintea de a găsi soluții privind salarizarea personalului nedidactic din învățământ”, semnează Giani Leonte, liderul ASIS.

Acesta explică faptul că personalul nedidactic ar trebui să beneficieze, în mod nediscriminatoriu, de dreptul de a primi un salariu cel puțin egal cu salariul minim pe economie.

În cazul personalului nedidactic sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă acestuia, aşa cum este normal, astfel că leafa lunară pe care aceştia o încasează este în jurul sumei de 650-700 de lei.

„Nivelul de salarizare minim pe economie nu este asigurat prin salariul de bază, ci doar după ce acestuia i se adaugă și sporul de vechime în muncă, spor care este un adaos ce nu trebuie inclus în baza ce trebuie să respecte nivelul minimal de salarizare pe economie. Practic lor li se refuză dreptul la respectarea salariului minim pe economie”, spune Giani Leonte.

Astfel, persoane cu vechime considerabilă în muncă au același nivel de salarizare cu un proaspăt angajat în câmpul muncii.

 

Val de demisii

Situaţia a fost sesizată şi de Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia”, care arată că personalul nedidactic se află într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării.

Liderul „Pro Educaţia”, Traian Pădureţ, arată că această categorie de angajaţi prestează, în mod constant, activităţi peste norma legală de muncă şi prevăzută în fişa postului, nefiind recompensaţi în nici un fel pentru acestea.

Totodată, el mai subliniază că personalul nedidactic nu beneficiază de sporurile cuvenite.

Traian Pădureţ arată că, în prezent, sistemul educaţional se confruntă cu un nou val de demisii ale personalului nedidactic din unităţile de învăţământ (în special din grădiniţe), nemulţumit de condiţiile de muncă şi de salarizare, dar şi de nerespectarea promisiunilor făcute de actuala guvernare privitoare la soluţionarea problemelor cu care se confruntă această categorie de personal.

Un alt aspect evidenţiat de sindicalişti îl reprezintă deficitul de personal calificat din şcolile din judeţ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii atrag atenţia parlamentarilor suceveni asupra „salariilor umilitoare” ale personalului nedidactic din şcoli.
 Vizualizări articol: 2411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Sindicaliştii atrag atenţia parlamentarilor suceveni asupra „salariilor umilitoare” ale personalului nedidactic din şcoli3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Eroare trimis de
(17 mai 2014, 12:29:17
Este adevarat ca aceasta categorie de personal este prost platita. Dar, daca pastram proportiile, profesorii sunt mai prost platiti. Profesorii nu vor "lupta" niciodata pentru salariul portarului, care de cele mai multe ori, este sub aburii alcoolului. Daca liderii cred ca DOAR pentru personalul nedidactic salariile sunt mici, atunci SA FIE CONVINSI, ca ne-am prins ca domnul GIANI este in campanie electorala. Isi urmeaza cu sarg si contiunciozitate seful, care promite marea cu sarea unei anumite categorii ce poate fi usor manipulata pentru un vot PSD.
2.   Tovarasa ilinca ! trimis de
(18 mai 2014, 02:19:35
tovarasa profesoara sau ..... sau...... sau.......cum mai vrei sa ti spui ,tie ti se aplica pe salarul de baza sporul de vechime pe cand la muncitori este inclus in baza .daca o sa te uiti pe fluturasul tau de salar o sa vezi o diferenta intre baza si brut. la muncitori nu exista aceasta diferenta !
2.1  RE: Tovarasa ilinca ! trimis de
(18 mai 2014, 09:46:49
Stimabile ION,

Daca te uiti pe diploma de studii a unui profesor...sunt cel putin 17 ani de studiu - in cazul multora, adevarat, cand in tara existau 5 centre universitare. Asa ca...s-avem pardon! Situatia este incomparabila.
3.   Fals trimis de
(18 mai 2014, 11:33:09
toți bugetarii au inclusa vechimea în salariul de baza.prin legea unica a salarizării doar bugetarii au inclusa vechimea în salariul de baza!nu se aplica și sectorului privat.
4.   Fals trimis de
(18 mai 2014, 11:48:48
In cazul multor postaci se potrivesc următoarele: E UȘOR A SCRIE VERSURI/ CÂND NIMIC NU AI A SPUNE/,ÎNȘIRÂND DOAR VORBE GOALE/ CE DIN COADA AU SA SUNE! sau POSTEAZĂ ȘI ION /CA ȘI EL E OM.
5.   ILINCA, CONSUMATOARE NOCTURNA PRIN CLUBURI! trimis de
(18 mai 2014, 11:50:38
In cazul multor postaci se potrivesc următoarele: E UȘOR A SCRIE VERSURI/ CÂND NIMIC NU AI A SPUNE/,ÎNȘIRÂND DOAR VORBE GOALE/ CE DIN COADA AU SA SUNE! sau POSTEAZĂ ȘI ION (ILINCA)/CA ȘI EL E OM.

5.1  RE: ILINCA, CONSUMATOARE NOCTURNA PRIN CLUBURI! trimis de
(18 mai 2014, 17:26:39
Chiliuta si Ilinca cel mai bine ar fi sa pregatiti lectia pe maine.
Aaa...am uitat, profesorii nostrii, multi dintre ei,( scoliti pe timpul lui Ceausescu , in doar cele 5 centre universitare, saracii de ei) nu isi mai pregatesc de mult timp lectia pe ziua urmatoare.(Nu generalizez , Doamne fereste , sunt si profesori devotati)
Ceilalti...vin la scoala...pentru 4-6 ore...2-3 ore stau adunate la taclale prin cancelarie , 2 ore pe scaun la catedra si ascultand in sictir niste elevi , mai dam o lucrare , timpul trece....banul vine.
Cand e vorba de rezultate...vezi dom`le ...ca nu avem cu cine sa lucram. Poftim? Pai...in aia 4 ani de facultate ai facut si psihologie !!
Pune-o frate in practica , d`aia esti profesor.
Nu va convin salariile ? Da-ti demisia dom`le !! Sunt o gramada care asteapta sa iti ia locul...poate mai buni ca tine !
6.   PELINCA trimis de
(18 mai 2014, 11:56:44
TRIST ESTE CA OAMENI CA TINE AU DREPTUL LA VOT!
7.   ROMANIA TREZESTETE trimis de
(18 mai 2014, 19:27:53
FRATILOR ATI VOTAT TRANDASIRI CA CHIORII, SI ACUM VA PLINGETI DE MILA. VA MERITATI SOARTA...POATE VA TREZITI ACUM SI SA LE DAM UN FLIT PE TRANDASIRI CA TARE SCIRBA SI GREATA MI SA FACUT DE EI.........
8.   Trandafirii eşce cu spini... trimis de
(19 mai 2014, 10:39:51
Da di şi nu scrieţi cu diacritice,pi mini aşa mo învaţat învaţatoarea,îhhhî

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei