Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mai 2014 - Anul XIX, nr. 106 (5615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Artă populară

Elevi din tot judeţul şi-au dovedit talentul şi dibăcia în cadrul Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 150 de elevi suceveni, adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului tradiţional, şi-au expus propriile obiecte de artă în cadrul etapei judeţene a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale.

Competiţia a avut loc sâmbătă, aceasta vizând dezvoltarea talentului şi a aptitudinilor artistice ale elevilor în vederea promovării valorilor artei populare autentice.

Fiecare dintre cele 25 de echipaje prezente şi-a pregătit un stand în care a expus obiectele lucrate cu migală şi iscusinţă, micii meşteşugari dovedindu-şi îndemânarea şi priceperea la una dintre secţiunile competiţiei – Ţesut, Cusut/brodat, Confecţionarea portului popular, Confecţionarea păpuşilor, Confecţionarea podoabelor, Împletit, Artă decorativă, Confecţionarea măştilor, Icoane pictate pe sticlă, Icoane pictate pe lemn, Pictură naivă, Încondeierea ouălor, Prelucrarea lemnului, osului şi fierului, Olărit şi Modelarea ceramicii.

Potrivit lui Beatrice Choleva, director al Palatului Copiilor Suceava, „evenimentul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în colaborare cu Palatul Copiilor Suceava, şi se adresează elevilor din toate ciclurile de învăţământ”.

 

Coase bundiţe de la 5 ani

Promotori ai tradiţiilor zonelor din care provin, îmbrăcaţi în port popular, şcolarii au lucrat cu dexteritate şi simţ artistic chiar în timpul desfăşurării evenimentului de sâmbătă. Fie că au cioplit în lemn, au cusut, au încondeiat ouă sau au pictat, participanţii au convins că au cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugurilor populare şi că stăpânesc bine tehnicile folosite.

Andrei Botez este elev al Şcolii „Regina Elisabeta” Rădăuţi, are 9 ani şi coase bundiţe de la 5 ani, meşteşug pe care l-a învăţat de la bunica şi de la tată său.

A participat deja de trei ori la faza naţională a acestei olimpiade, iar de fiecare dată s-a întors cu premii şi diplome.

„Folosesc piele de oaie care se pune la dughit 2-3 săptămâni, mai apoi se lasă la uscat şi se răzuieşte ca să fie curată. Apoi se pun dinainţii, spatele şi primul şi apoi se brodează pe piele. Trebuie să lucrez cu atenţie şi îmi ia mai mult timp până termin o bundiţă”, explică micuţul.

La o altă masă, Vlăduţ Sebastian, de la Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava, lucra la o pictură în acrilic, ce-l înfăţişa pe Sfântul Petru.

„Deocamdată sunt la prima fază – proplasma, apoi urmează luminile etc. E 99% muncă, 1% talent, dar şi puţină voinţă”, spune participantul.

O elevă a Şcolii Gimnaziale „Al.I. Cuza” Fălticeni lucra la un covoraş de lână, ea explicând etapele parcurse până ce acesta este gata.

„Ridic foile şi bag speteaza, apoi ridic speteaza şi cu lâna fac forma covorului. Nu am voie să greşesc pentru că mai apoi trebuie să refac şi este foarte greu. Trebuie foarte mare atenţie”, spune eleva. 

Doi elevi ai Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni au propus pentru olimpiada de sâmbătă o altă tehnică de încondeiere a ouălor, mai puţin cunoscută în zona judeţului nostru.

„Ouăle se înfăşoară în aţă, după care sunt închistrite cu coloranţi naturali, coji de ceapă, urzici, arbuşti sângerii”, arată elevii.

Câştigătorii fazei judeţene a competiţiei vor reprezenta Suceava la Olimpiada Naţională a Mesteşugurilor, care va avea loc la Sibiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi din tot judeţul şi-au dovedit talentul şi dibăcia în cadrul Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale.
 Vizualizări articol: 1549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Elevi din tot judeţul şi-au dovedit talentul şi dibăcia în cadrul Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei