Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 apr 2014 - Anul XIX, nr. 74 (5583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fonduri europene

Nechifor a semnat contractul de 60 de milioane de lei pentru modernizarea Muzeului de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, au semnat ieri contractul de finanţare pentru proiectul „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”. Cătălin Nechifor a precizat că valoarea proiectului este de 60,67 milioane de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean va fi de 6,35 milioane de lei. Şeful administraţiei judeţene a precizat că proiectul este finanţat din fonduri europene şi are în vedere reabilitarea, modernizarea şi extinderea Muzeului de Istorie din Suceava. Cătălin Nechifor a explicat că acest proiect are ca obiective principale reabilitarea, consolidarea şi construcţia clădirii Muzeului de Istorie, înfiinţarea unui punct de informare turistică în incinta Muzeului Bucovinei, creşterea numărului de vizitatori, precum şi creşterea numărului de turişti care tranzitează judeţul Suceava. El a arătat că Muzeul de Istorie a avut în medie circa 32.000 de vizitatori/an.

În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări la accesul în clădirea muzeului, inclusiv înlocuirea actualei scări monumentale din holul principal al clădirii. De asemenea, vor fi montate lifturi, vor fi recompartimentate spaţiile, iar birourile angajaţilor vor fi mutate de la parter în mansarde.

Tot în cadrul proiectului vor fi realizate şi lucrări de amploare pentru reabilitarea şi modernizarea spaţiilor expoziţionale, vor fi înlocuite uşile şi ferestrele şi va fi consolidat planşeul care desparte parterul de primul etaj al clădirii.

„Acest proiect a avut foarte multe etape şi s-a muncit mult pentru a ajunge în situaţia ca astăzi să-l semnăm. Vreau să-i mulţumesc şi domnului arhitect Constantin Gorcea pentru faptul că s-a preocupat de-a lungul timpului să pună la dispoziţie toate elementele de arhitectură, dar şi colegilor din Consiliul Judeţean şi Muzeul Bucovinei pentru modul în care au lucrat la acest proiect. Şi vreau să spun că în acest moment prindem chiar ultimul tren cu posibilităţi reale pe moment de finanţare din fonduri europene”, a spus Nechifor. El a precizat că proiectul de modernizare a Muzeului de Istorie este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5 - Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului. Şeful administraţiei judeţene a mai spus că după finalizarea proiectului, la Muzeul de Istorie din Suceava vor mai fi angajate 15 persoane, iar pe perioada derulării investiţiilor vor fi create aproximativ 150 de locuri de muncă.

Prezent la semnarea contractului de finanţare, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a subliniat faptul că „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III” este un proiect complex, definitoriu şi unul dintre cele mai importante din această regiune, alături de proiectul de reabilitare a Complexului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Este un proiect extrem de necesar, care se realizează într-un judeţ turistic. Iar prin acest proiect ajungem să fructificăm orice rezervă rămasă în urma licitaţiilor şi a economiilor făcute din celelalte proiecte cu fonduri europene”, a declarat Apostol. El a spus că acest proiect poate să aducă un plus de valoare zonei turistice Bucovina.

 

Expoziţiile permanente ale Muzeului de Istorie vor avea ca teme principale Suceava medievală şi Bucovina

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, la rândul său, că semnarea acestui contract de finanţare reprezintă un moment extrem de important pentru Muzeul de Istorie din Suceava. „Sincer nu mai credeam că se va mai întâmpla. Însă se întâmplă şi, mai mult, putem vorbi despre două proiecte extrem de importante pentru Suceava, şi aici fac referire atât la modernizarea şi consolidarea clădirii Muzeului de Istorie, dar şi la proiectul de la Cetatea de Scaun a Sucevei”, a declarat Ursu. El a precizat că proiectul pentru modernizarea Muzeului de Istorie este important, având în vedere că acesta funcţionează într-o clădire de patrimoniu, care prezintă risc seismic ridicat. Directorul Muzeului Bucovinei a spus că după finalizarea lucrărilor suprafaţa utilă a Muzeului de Istorie va creşte cu 53%. Ursu a mai explicat că după redeschiderea muzeului, expoziţiile permanente vor fi concentrate pe două teme majore, Suceava medievală şi Bucovina. El a precizat că şi Sala Tronului va fi regândită într-o structură mai amplă. „De asemenea, în noua construcţie se va întâmpla un lucru firesc, întâlnit în muzeele din Occident. Toată partea de personal va fi mutată în mansarda clădirii, astfel încât atunci când intră în muzeu, vizitatorii să nu mai dea de secretar, director, contabili, ci doar de exponate”, a subliniat directorul Muzeului Bucovinei.

Trebuie spus că lucrările la Muzeul de Istorie din Suceava vor trebui finalizate în maxim 19 luni de la data semnării contractului de execuţie cu firma care va câştiga licitaţia pentru această investiţie. Muzeul de Istorie din Suceava a fost închis începând cu data de 15 martie 2014, Emil Ursu precizând că de la sfârşitul lunii aprilie a.c. va începe şi mutarea pieselor din expoziţia permanentă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nechifor a semnat contractul de 60 de milioane de lei pentru modernizarea Muzeului de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 1843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Nechifor a semnat contractul de 60 de milioane de lei pentru modernizarea Muzeului de Istorie din Suceava3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un incult.... trimis de
( 1 apr 2014, 19:32:52
Poate cu aceasta ocazie, acest incult colhoz va avea ocazia sa bage in capul lui sec , ce inseamna Bucovina.....Caci pana acum vedem ca Bucovina pt el e ceva strain. Daca era in cunostinta, cu siguranta ca facea ceva.....Dar cum Vadul Moldovei nu e in centrul Bucovinei, atunci si interesul pt Bucovina este ZERO....
Bine ca isi mai rotunjeste burdihanul......Intotdeauna am spus si repet....unul care nu se ingrijeste pe el insusi, niciodata nu va fi capabil sa se ingrijeasca de o comunitate....si aste se si vede....
2.   Tinuta impusa? trimis de
( 1 apr 2014, 19:34:48
Acum am vazut si poza articolului....cu siguranta ca acest comunist le-a impus ^^tinuta obligatorie^^, partenerilor ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei