Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mar 2014 - Anul XIX, nr. 61 (5570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zi neagră pentru pompieri

400 de oameni s-au luptat sâmbătă cu incendiile extinse cu repeziciune de vânt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de sâmbătă a fost una foarte grea pentru pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, inconştienţa oamenilor care îşi incendiază terenurile pentru a le curăţa combinându-se nefericit cu vântul care a suflat cu putere pe aproape tot parcursul zilei. Pompierii au avut în 24 de ore nu mai puţin de 17 alarme de incendii. La 13 au intervenit efectiv, celelalte fiind stinse înainte de sosirea lor, iar opt au fost incendii la resturi vegetale de pe terenurile agricole. Deoarece în câteva cazuri incendiile au izbucnit în apropierea pădurii, a fost nevoie de o mobilizare de amploare. 

400 de oameni, pompieri, silvicultori, poliţişti şi jandarmi, cu zeci de autospeciale, maşini de teren şi utilaje, au intervenit pentru ca incendiile să nu fie scăpate în fondul forestier.

 

Trei incendii au pus probleme deosebite

Incendiile care au pus probleme mai mari au izbucnit sâmbătă, în intervalul orar 12.00-20.00, perioadă în care, de altfel, vântul a suflat cu putere.

S-a intervenit la incendii la Brodina, Voitinel, Solca, Siliştea-Liteni, Gura Humorului Fălticeni şi la Slătioara-Râşca.

Probleme deosebite au pus incendiul de la Voitinel, unde au ars aproximativ 2.000 de puieţi de răşinoase, pe o suprafaţă de circa două hectare, şi incendiul dintr-o livadă, în municipiul Fălticeni, ce aparţine unei societăţi comerciale, în acest caz flăcările mistuind şi trei tone de deşeuri lemnoase. Ca întindere, cel mai extins a fost incendiul din satul Siliştea. Pompierii au precizat că aici au ars resturi de exploatare forestieră şi litieră de molid pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare. 

Conform plutonierului adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava „în urma acestor incendii, majoritatea izbucnite din cauza folosirii focului deschis, cu scopul igienizării terenurilor, au fost afectate mai bine de 17 hectare de teren şi 2.000 de puieţi de răşinoase. Au fost puse în pericol gospodării, fonduri forestiere şi chiar vieţi omeneşti”.

El a subliniat că arderea pajiştilor permanente constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

Acum câteva zile a fost identificat autorul unei incendieri, acesta fiind amendat de pompieri.

 

Apelul ISU Suceava pentru prevenirea incendiilor

ISU Suceava a transmis un apel pentru respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor de acest gen, în care recomandă:

·        să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

·        să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile;

·        arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

·        să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

·        arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

·        să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 400 de oameni s-au luptat sâmbătă cu incendiile extinse cu repeziciune de vânt.
 Vizualizări articol: 1546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
400 de oameni s-au luptat sâmbătă cu incendiile extinse cu repeziciune de vânt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei