Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 ian 2014 - Anul XIX, nr. 14 (5523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Demers sistat din faşă

Proprietarul Casei de Cultură Suceava refuză clasarea imobilului ca monument

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de Cultură Suceava nu poate fi clasată ca monument deoarece proprietarul nu doreşte acest lucru. Directorul general al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, Eugen Luha, a informat Direcţia pentru Cultură Suceava, prin adresa nr. 601 din 20 decembrie 2013, că refuză clasarea.

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Aurel Buzincu, ne-a declarat, ieri, că în această situaţie orice demers se sistează. Instituţia pe care o conduce a demarat procedura de clasare, anul trecut, la solicitarea Primăriei Suceava, dar dacă proprietarul nu doreşte, nu se mai poate face nimic. „Clasarea înseamnă un dosar care se trimite la o comisie naţională şi presupune şi o serie de documente de la proprietar. Am informat primăria că nu putem continua demersurile”, a spus Buzincu. El a precizat că în această problemă Direcţia pentru Cultură este de partea primăriei şi a mai spus că „ar fi foarte bine pentru municipiul Suceava dacă primarul Ion Lungu ar reacţiona de fiecare dată în acelaşi fel - prompt, eficient, cu grijă pentru monument, cum a făcut în cazul Casei de Cultură”.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, Rodica Brînză Gheghe, a explicat refuzul de clasare venit din partea sindicatelor pe motiv că propunerea este tardivă. Gheghe a exemplificat cu parteneriate public-private între administraţii locale şi/sau judeţene şi casele de cultură din ţară, care au permis funcţionarea preponderent culturală. „Dacă se dorea cu adevărat asta, ne-ar fi propus în anii 1990-1991. La Sibiu, Satu Mare, Constanţa, Ploieşti sunt astfel de parteneriate cu primăriile. La Botoşani, filarmonica are sediul în Casa de Cultură. Plăteşte chirie şi utilităţile. La Satu Mare este director un fost elev al arhitectului Porumbescu. Casa de Cultură a primit numele Porumbescu şi acolo funcţionează un centru cultural, care plăteşte chirie. La Suceava nu s-a făcut nimic niciodată”, a spus directoarea.

 

Guvernul n-a dat bani pentru Casa Culturii, ci pentru reabilitarea fostului cinematograf Modern

Rodica Gheghe a amintit că în 2004 a fost o încercare la nivel naţional, de preluare a caselor de cultură la primării, printr-o ordonanţă de urgenţă semnată de Adrian Năstase, însă s-a revenit deoarece la Suceava proprietari sunt sindicatele şi nu exista bază legală. În timpul administraţiei Flutur au mai fost propuneri verbale de cumpărare, de asemenea nefinalizate. „Noi nu vindem, putem doar să ne asociem. În mai 2013 am dus la primărie o adresă de la şefii mei, de la Alba Iulia, prin care îşi arătau disponibilitatea la o asociere. Nu am primit nici un răspuns”, a afirmat Rodica Gheghe.

În ceea ce priveşte o invocată alocare de fonduri de la buget, prin hotărâre de guvern, ea a arătat că este vorba despre o confuzie. Prin HG nr. 417/ 2010 s-au alocat trei milioane de lei pentru lucrări de extindere a fostului cinematograf Modern, viitor Centru Cultural, nicidecum Casei de Cultură. Rodica Brînză Gheghe a mai spus că a încercat mereu să evite polemicile cu administraţia locală, din acest motiv nu a reclamat nici când Casa Culturii a fost spălată fără să i se ceară acordul, deşi a trebuit să plătească apa şi a fost afectată tencuiala, nici când treptele din faţa imobilului au fost trecute în domeniul public pentru a intra în proiectul de reabilitare a esplanadei, nici când marmora din treptele care i-au rămas în proprietate a dispărut. Reprezentata proprietarului Casei de Cultură a Sindicatelor a mai declarat că nu a fost informată niciodată, cu atât mai puţin să i se ceară acordul, în nici una dintre acţiunile administraţiei care au vizat imobilul şi vecinătatea imediată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proprietarul Casei de Cultură Suceava refuză clasarea imobilului ca monument.
 Vizualizări articol: 4411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Proprietarul Casei de Cultură Suceava refuză clasarea imobilului ca monument5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar primaria trimis de
(21 ian 2014, 18:10:00
eu dupa cum ma duce creierul din cap cred ca casa de cultura a fost construita din banii nostri a sucevenilor.Si a fost construita pentru festivitati,pentru sedinte,s.a.m.d.nu a fost construit pentru a e deschide baruri si discoteci.Daca e sa fie inchiriate anumite locatii din interior banii sa intre la bugetul primariei nu asociatii sau altele.deci ce face primaria?
2.   EROARE trimis de
(22 ian 2014, 00:58:00
Prietene,esti intr-o mare eroare,Casa de Cultura are un proprietar si isi gestioneaza fondurile dupa cum crede de cuviinta.Daca tu inchiriezi garsoniera ta,ce faci,mergi si predai banii obtinuti din chirie la primarie,sau ii bagi in buzunar?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei