Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 ian 2014 - Anul XIX, nr. 1 (5510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eforturi cu succes

Crucile de gheaţă ale Bobotezei, aduse la Bosanci de la aproape 150 de km

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tradiţia crucilor de gheaţă de la Bosanci din ziua de Bobotează a fost respectată şi în acest an, deşi afară se înregistrează temperaturi de până la 10 grade Celsius. Totul a fost posibil după ce pompierii civili din Bosanci au reuşit să-şi menţină legământul şi în acest an şi au găsit gheaţă pentru a confecţiona crucile la aproape 150 de km de casă.

Căldura nefirească pentru această perioadă a anului le-a dat mari bătăi de cap pompierilor civili din Bosanci. Pentru că în apropiere nu era nici urmă de gheaţă, oamenii au fost nevoiţi să facă un adevărat tur de forţă pentru ca tradiţia care dăinuie din 1867 să nu fie întreruptă.

„Am investigat câteva judeţe. Am mers mai întâi la Bicaz, în Neamţ, apoi în Harghita şi în Bistriţa, iar în final am găsit un pârâu îngheţat la graniţa judeţului Suceava cu Bistriţa, la Poiana Stampei. A fost un pic dificil să aducem blocurile de gheaţă, dar în final totul a ieşit bine”, a mărturisit Dragoş Carp, şeful serviciului voluntar de pompieri din Bosanci.

Chiar dacă au avut ceva emoţii cu gheaţa, pompierii sunt mândri de ceea ce au realizat, mai ales în actualele condiţii meteo.

„La noi în zonă e soare, sunt multe grade peste zero, iar paradoxal noi avem cele mai groase cruci de gheaţă de mulţi ani încoace. Cred că o cruce are 43-44 de centimetri grosime, iar cuburile de gheaţă au fost greu de manevrat pentru că erau foarte grele, cred că unele cântăresc şi 500 de kg. Până şi drujba mergea foarte greu, dar până la urmă ne-am descurcat”, a explicat Constantin Gavrilovici, unul dintre pompierii civili din Bosanci.

 

Boboteaza, de neconceput la Bosanci fără cruci de gheaţă

Pompierii civili din Bosanci spun că a întâmpina Boboteaza fără cruci de gheaţă este ceva de neconceput pentru comunitatea de aici.

„Nu ne lăsăm sub nici o formă, facem cruci de gheaţă, că aşa-i tradiţia pe care o păstrăm de zeci şi zeci de ani”, a spus Viorel Popovici.

La fel gândeşte şi Vasile Spoială, „meşterul gheţar”, omul care construieşte aceste cruci de jumătate de secol. „Niciodată nu s-a întâmplat să fie Bobotează la Bosanci fără cruci de gheaţă. Indiferent că afară a fost viscol, ger sau foarte cald, ca în acest an, noi am ţinut tradiţia şi o vom ţine mereu”, a arătat Vasile Spoială.

Bărbatul a precizat că în cel mai rău caz, dacă nu s-ar fi găsit gheaţă, crucile ar fi fost confecţionate în congelatoarele vreunei societăţi comerciale din zonă şi ar fi fost amplasate mai apoi în faţa bisericilor din comună.

„A fost într-un an călduros când nu s-a găsit gheaţă şi s-au făcut nişte cruci simbolice, iar în ziua de Bobotează au fost aduse la biserici şi au fost sfinţite. Din 1867 şi până acum nu a fost nici un an în care să nu avem cruci de gheaţă”, a mai menţionat Vasile Spoială.

 

De unde vine tradiţia acestor cruci de gheaţă

Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, la Bosanci, este vechi de peste 140 de ani. Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci s-a înfiinţat formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranţa că semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de necazuri.

 

Pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforme, strigă Kira Leisa

În Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună.

Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, împreună cu coriştii, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crucile de gheaţă ale Bobotezei, aduse la Bosanci de la aproape 150 de km.
 Vizualizări articol: 4252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Crucile de gheaţă ale Bobotezei, aduse la Bosanci de la aproape 150 de km3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cruci de Gheata...! trimis de
( 6 ian 2014, 12:43:59
Pai...eu am cumparat ..de la moll...una de cca 100 kg ( ca peste 100 se impoziteaza)..., am mai luat si ...un fir de busuioc...ca peste doua- se impoziteaza...! Asa ca...cine are bani sa aduca gheata de la 150 km....are bani, este evazionist...fiscal- in concluzie...se impoziteaza.
2.   Comentariu trimis de
( 6 ian 2014, 13:26:38
Cum se cheltuieste aiurea banul poate chiar public, nu mai bine ajutorati un batran , fara lemne sau medicamente ori o familie amarata aflata la ananghie?
Dar asa-i la noi, daca nu-i'' fudulie '', ca sa nu-i spun altfel):
3.   * trimis de
( 6 ian 2014, 14:46:01
nu-i satură ! nu !!! nici de-ar avea inelul lui Arabella
n-ar fi suficient pentru-a lor lăcomie
Haideţi (deci) la mântuirea liturgică cu salmonella
să facem ( cum/ce altceva ?! ) paranghelie !!!

bătrânii ?! fir-ar dreq de mofturoşi, să tacă
ajuţi unu'...vor toţi, ceee .. să se creeze precedentu' ?happy
roşii, ca tufa de leuştean ce-o mestecă o vacă
creştinii atât trebuie să ştie : "traeşte" prezentu' !!!laughing

pentru autenticitatea evenimentului , un popă
cu dinţii degetelor muşcă-n Cartea Sfântă
cu lama privirii sculptează-n gheaţă .. o sincópă
şi ca un micţionar al ecumenismului (ne) cântă :

-şcolile, şoselele au nevoie (şi) de aviz teologic
-planul urbanistic ( pardon,teologic) să fie obligatoriu
-căci se ştie Biserica (şi eu personal .. sunt alergic)
nu mai suportă calicia ce emană din auditoriuhappy

cine n-are dreptate...să-şi cumpere ( de la noi)
agheazmă mare (promoţie, azi, compensată 10% )
n-aveţi bani? luaţi mică ! a dreq ţărănoi
ce nu "donaţi"

4.   Ce reporter prost trimis de
(10 ian 2014, 23:36:06
Cum poate sa intrebe cat de greu e un bloc de gheata.
Aloooo, cauti sa vezi care e densitatea ghetii, trebuie sa fie oleaca mai mica ca cea a apei, calculezi volumul paralelipipedului, si masa (nu greutatea) va fi V*densitatea= masa blocului de gheata, prostule!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei