Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 259 (5466)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La ceas aniversar

Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava şi-a sărbătorit patronul spiritual

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Casei Corpului Didactic „George Tofan” (CCD) Suceava, eveniment prilejuit de împlinirea a 133 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, a fost sărbătorită ieri de reprezentanţii instituţiei, foşti directori ai Casei, directori de şcoli din judeţ, cadre didactice şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.

La invitaţia de a participa la manifestarea organizată de directorul CCD, prof. Constantin Mărgineanu, au răspuns pozitiv şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava – preşedintele Cătălin Nechifor şi vicepreşedintele Alexandru Rădulescu. Evenimentul moderat de directorul Casei Corpului Didactic a avut loc la Hotel Gloria.  

În debutul evenimentului, Constantin Mărgineanu a punctat câteva aspecte din istoricul instituţiei, a prezentat misiunea şi viziunea acesteia, obiectivele, precum şi evenimentele importante organizate de-a lungul timpului. Totodată, acesta a mai amintit şi de biblioteca CCD Suceava, de editura instituţiei, precum şi de premiile obţinute de cărţi publicate sub egida acestei edituri.

Tot în cadrul evenimentului de ieri a fost publicată cartea „Învăţământul în Bucovina”, o monografie ce poartă semnătura lui George Tofan, personalitate care prin întreaga sa activitate politică, literară şi educativă rămâne o figură de frunte a românismului din Bucovina.

Lucrarea este îngrijită de Gheorghe Giurcă, fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava şi director al CCD Suceava în perioada 1975-1986, de prof. Gavril Irimescu, directorul Arhivelor Naţionale Suceava în perioada 1957-1995 şi de Traian Duminică, director CCD în perioada 2005-2009 şi 2009-2012. Cartea este un omagiu adus lui George Tofan, pentru a evidenţia contribuţia celui care a cultivat sămânța de învățământ românesc pe aceste meleaguri, cel care şi-a pus întreaga sa activitate în slujba învățământului românesc.

 

Gheorghe Lazăr - „CCD are misiunea de a şlefui cadrele didactice”

Prezent la eveniment, Cătălin Nechifor a declarat că „şcoala este un etalon al unui stat puternic, iar România trebuie să parieze pe educaţie. Trebuie să înţelegem provocările prezentului şi contez pe experienţa voastră în asta. Reforma din învăţământ este prezentă, mai mult, prin vocea profesorilor, prin astfel de întâlniri ce au loc cu regularitate”.

Acesta a mai menţionat că îşi doreşte, pe viitor, o relaţie mai strânsă cu şcoala, şi că aşteaptă din partea CCD, şi a profesorilor în general,  proiecte importante care să răspundă provocărilor din sistemul educaţional.

La rândul său, inspectorul general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, a punctat importanţa instituţiei, precizând că rolul CCD este „de a forma cadrele didactice, de a le şlefui. Trebuie să ne pliem pe cerinţele prezentului, să ne adaptăm, pentru că nu mai putem face şcoală doar cu creta şi tabla”.

În memoria poetului Adrian Păunescu, cel care s-a stins din viață în data de 5 noiembrie, artistul Mihai Pânzariu PIM a menţionat că va edita sub egida CCD o carte în care să ilustreze poezia acestuia. 

„Artiştii au găsit permanent la CCD un loc în care să-şi transmită ideile şi să le dezbată”, a precizat maestrul PIM. Acesta are alte două volume de poezie ilustrată editate în colaborare cu CCD, închinate poeziei lui Mihai Eminescu şi Nechita Stănescu.

 

Scurt istoric

Casa Corpului Didactic Suceava a fost înființată în data de 15 ianuarie 1970, fiind o instituție a cărei activitate era îndrumată şi controlată de IŞJ. După ce a fost desfiinţată în anul 1986, îşi reia activitatea în 1990, iar în noiembrie 2005 primeşte denumirea de “George Tofan”. George Tofan a pus bazele învăţământului în limba română şi a militat pentru introducerea alfabetului latin în şcolile din Basarabia. A iniţiat şi condus Asociaţia Corpului Didactic Român din Bucovina, a lucrat în calitate de secretar la Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, a înfiinţat, între anii 1910-1914, un număr de 14 şcoli primare româneşti şi apoi Şcoala normală particulară de fete din Cernăuţi, cu predare în limba română, şi a organizat cursurile de vară pentru învăţători.

În prezent, CCD Suceava îşi propune să devină factorul principal în facilitarea schimbării în învăţământul preuniversitar sucevean, prin asigurarea unei îndrumări constante şi prin organizarea de programe pentru formarea şi dezvoltarea întregii comunităţi pedagogice sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava şi-a sărbătorit patronul spiritual.
 Vizualizări articol: 1142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava şi-a sărbătorit patronul spiritual5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei