Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2011 - Anul XVI, nr. 153 (4751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Singura româncă

Elevă din Suceava premiată la Washington, la un concurs internaţional de eseuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Alina Alecsandrina Toporaş, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, este singura româncă din cei 35 de laureaţi ai unui concurs internaţional de eseuri organizat de Institutul Gulen din cadrul Universităţii Houston din Statele Unite ale Americii.

 

La concurs au participat 600 de elevi din 53 de ţări

La concursul lansat de institutul american la începutul acestui an, cu tema “The use of military means as a solution to today’s international and national political issues: Diplomacy or war, democracy or military coup?” („Folosirea mijloacelor militare ca o soluţie la problemele politice internaţionale şi naţionale de astăzi: Diplomaţie sau război, democraţie sau lovitură militară?”), au participat cu lucrări 600 de elevi din 53 de ţări.

Eseul Alinei, intitulat „Stairway to Democracy” („Scară spre democraţie”), a vizat războiul din Kosovo, iar Institutul Gulen, care a emis şi o broşură cu extrase din eseurile concurenţilor, a reprodus un pasaj subliniat din lucrarea elevei sucevene.

 

Premiul a constat într-o vizită în SUA pentru înmânarea Diplomei de merit

Alina a fost anunţată telefonic în luna martie că se află printre câştigători şi a fost invitată în SUA să participe la festivitatea de premiere pentru a-i fi înmânată Diploma de merit.

De fapt, în această vizită în SUA (ale cărei costuri au fost suportate de organizatorii concursului atât pentru premiaţi, cât şi pentru persoanele însoţitoare) a constat premiul oferit celor 35 de laureaţi dinStatele Unite ale Americii, Burkina Faso, Canada, India, Marea Britanie, Mexic, Nigeria, Olanda, Papua - Noua Guinee, Rusia, Singapore, Spania, Thailanda şi România.

 

Singurii români prezenţi la festivitate au fost Alina şi tatăl ei

În excursia oferită de organizatori în intervalul 4 - 10 aprilie, câştigătorii concursului au avut ocazia să vizitezelocuri şi edificii emblematice din capitala americană, Washington DC: Capitoliul, Casa Albă, Muzeul Memorial Lincoln, Monumentul eroilor din Vietnam, Monumentul eroilor din Coreea, Muzeul Aerospaţial, tot ceea ce au văzut  reprezentând pentru ei o experienţă unică şi de neuitat.

Premiile au fost înmânate la United States House of Representatives (Camera inferioară a Parlamentului american) de către reprezentanţii ambasadelor ţărilor din care proveneau premianţii, în prezenţa unor oficiali americani, membri ai Congresului şi ai presei.

Din păcate, Ambasada României la Washington nu a trimis nici un reprezentant la această festivitate, premiul fiindu-i înmânat elevei din România de către organizatori. Singurii români prezenţi la festivitate au fost Alina şi tatăl ei, medicul veterinar Gabriel Toporaş, care a însoţit-o în această vizită peste ocean.

 

Numai în România totul a fost cufundat în tăcere...

Pentru majoritatea elevilor premiaţi la Washington DC au fost organizate în ţările lor evenimente în care aceştia au fost felicitaţi, li s-au oferit diverse distincţii şi premii, li s-au dedicat articole în presa scrisă şi au fost prezentaţi pe posturile de televiziune.

Numai în România totul a fost cufundat în tăcere,recunoaşterea şimediatizarea succesului elevei din Suceava nefăcându-se până la apariţia acestor rânduri nici măcar pe plan local, cu toate că la Colegiul Naţional “Petru Rareş” au fost depuse materialele care atestă participarea Alinei la festivitatea de premiere organizată la Washington.

 

Alina le-a dăruit celorlalţi laureaţi pliante şi ouă încondeiate din Bucovina

Alina Alecsandrina Toporaş le-a vorbit celorlalţi laureaţi despre România şi despre Bucovina, arătându-le şi dăruindu-le albume şi pliante cu fotografii, precum şi ouă încondeiate ambalate frumos şi legate cu tricolorul românesc.

Alina, care spune că a rămas profund marcată de felul în carte sunt încurajaţi tinerii şi se promovează valorile în SUA, mărturiseşte că a fost interesată de tot ceea ce a văzut pe parcursul acestei vizite, de atitudinea prietenoasă a tinerilor concurenţi din care se vor recruta probabil viitorii diplomaţi.

Ca perspectivă, Alina doreşte să urmeze Relaţii internaţionale la o universitate prestigioasă din Marea Britanie.

Deocamdată Alina are pe agendă o nouă participare la un concurs de eseuri organizat în Japonia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevă din Suceava premiată la Washington, la un concurs internaţional de eseuri.
 Vizualizări articol: 3175 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.76/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 17 voturi
Elevă din Suceava premiată la Washington, la un concurs internaţional de eseuri4.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :( trist trimis de
( 1 iul 2011, 11:27:50
f trist ce se intampla..nici marile valori nu mai au valoare..bine ca au primarii spatii pentru reclame..si doar despre ei se scrie..tot eleva de buna voie a dus oua incondeiate si pliante pentru a face reclama.. LUNGU UNDE plm esti??? vei citi acest articol??? macar un ajutor acestei persoane
2.   Lukanu, iti spun eu de ce. trimis de
( 1 iul 2011, 13:14:06
Citeste sectiunea de comentarii de art de ieri, cu pustiul care a fugit de politie. Daca te uiti spre finalul sectiunii, ai sa vezi cum niste analfabeti needeucati si tarani, cu impertinenta se cred superiori persoanelor ca Alina si in general tuturor celor care pot vorbi, scrie mai bine ca ei sau au macar luata Capacitatea.
Si nu cred ca e vorba neaparat de o acutizare a valorilor materialiste in mentalul colectiv, ci de faptul ca tara noastra este total dereglata. Frauda care a evoluat acesti ani de dupa revolutie, a transformat tara intr-un mediu in care se dezvolta doar microbi ca aia.
La noi e o zona de anomalie, unde valoarea intelectuala, capacitatile native si cultura te aduc la sapa de lemn si scuipat in fata, pe cand "valuarea", "talentul", "maneaua" infractiunile savarsite cu concursul autoritatilor si mai ales la nivel inalt, iti aduc foarte multi bani (intr-adevar), dar le dau impresia acestor cretini, ca asta este fulminarea unei vieti incununate de succes. Faptul "ca au", le da acest tupeu infect. Nici nu cred ca are rost...
2.1  RE: Lukanu, iti spun eu de ce. trimis de
( 1 iul 2011, 13:14:53
Greseala: "al art de ieri"
3.   Sfânta simplitate a unei urări sincere trimis de
( 1 iul 2011, 21:07:56
Felicitări, măi fată!
4.   Sincere felicitari trimis de
( 2 iul 2011, 00:45:17
bravo!vorbele nu-si au rostul si orice ti-am ura noi toti nu ar fi de ajuns sa te rasplatim pentru ceea ce ai facut.pacat ca autoritatile nu stiu sa-si aprecieze valorile.inca o data sincere felicitari si multa bafta.sper ca imi permiti un sfat:daca vezi ca in romania nu esti apreciata cauta-ti un rost in alta parte.nu renunta la visul tau.tine-o tot asa si sper sa mai auzim de tine
4.1  RE: Sincere felicitari trimis de
( 2 iul 2011, 15:14:38
Multumesc pentru aprecieri si sfaturi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei