Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 oct 2010 - Anul XV, nr. 255 (4546)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O vârstă frumoasă

Un fost condamnat politic, cetăţean de onoare în Salcea la împlinirea vârstei de 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Văratec – Salcea a trăit clipe emoţionante ieri, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Costache Iacob a participat la şedinţa Consiliului Local Salcea, unde i s-a înmânat titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Nu a fost singura veste care l-a mişcat pe cel mai vârstnic locuitor al comunităţii, reprezentanţii primăriei citind şi un ordin al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava prin care s-a decis ca şi şcoala din Văratec, unde Costache Iacob a fost învăţător ani de zile, să-i poarte numele. Din partea administraţiei locale din Salcea, bărbatul a primit şi câteva cadouri: o pălărie, un costum, tort, şampanie, flori şi bani, toate în valoare de 1.500 de lei.

„Pentru noi este un moment deosebit şi o onoare să avem oameni precum domnul Costache Iacob. I-am cerut să fie la fel de puternic şi plin de viaţă şi să ne reîntâlnim peste zece ani, la sărbătorirea împlinirii vârstei de 110 ani”, a spus Ilie Lungu, primarul din Salcea.

După ce i s-a cântat „La mulţi ani”, vădit impresionat, Costache Iacob le-a mulţumit consilierilor locali şi şefilor Primăriei Salcea şi a recitat şi câteva versuri din poezia pe care a scris-o acum jumătate de secol şi care l-a trimis direct în puşcărie.

„De vreo 2-3-4 ani,

Groza, Dej şi alţi golani,

Slugi plecate, trepăduşi,

Au vândut ţara la ruşi.

Şi le dau orice le cere,

Ca să-i ţină la putere.

Din pădurile de brazi,

Puţine au mai rămas.

Trenuri pline încărcate,

Trec spre Răsărit, măi frate,

Şi ne lasă-n sărăcie,

Pe bogata noastră glie”.

 

A învins timpul cu bucurie

Costache Iacob a mărturisit şi secretul care l-a ţinut în viaţă timp de un secol. „Secretul este să te bucuri de viaţă, şi în trup şi în suflet. Supărarea atrage probleme, aşa că trebuie să fii optimist. Eu nu mi-am pierdut bucuria nici când am fost într-o celulă, legat cu lanţuri de picioare. Mă bucuram când ieşeam afară şi vedeam soarele sau când simţeam cum bate vântul”, a mărturisit Costache Iacob.

Născut pe 28 octombrie 1910, bărbatul a devenit învăţător în 1929 şi a pregătit mai multe generaţii de elevi, printre care şi câţiva consilieri care ieri i-au acordat titlul de cetăţean de onoare în Salcea.

În noiembrie 1961 a fost arestat şi a stat închis până pe 20 iulie 1964 pentru că a atentat la orânduirea socialistă. Fusese condamnat la 15 ani de închisoare, dar a scăpat mai repede în urma unei graţieri.

„Am făcut propagandă împotriva comunismului. Am scris poezii, le-am pus în plicuri şi le-am dat unor ceferişti să le împartă oamenilor prin gări. De asta am stat în închisoare”, a povestit Costache Iacob.

Tot în momentul arestării i-a fost confiscată şi averea, iar o parte din bunuri le-a primit înapoi câţiva ani mai târziu. Nu regretă nimic din ceea ce a făcut şi spune că nu a refuzat un pahar de vin sau o ţigară în timpul secolului pe care l-a trăit.

La ceremoniile de ieri, Costache Iacob a fost însoţit de două dintre fiicele sale şi de un nepot, toţi la fel de emoţionaţi ca şi cel sărbătorit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost condamnat politic, cetăţean de onoare în Salcea la împlinirea vârstei de 100 de ani.
 Vizualizări articol: 1239 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 8 voturi
Un fost condamnat politic, cetăţean de onoare în Salcea la împlinirea vârstei de 100 de ani4.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cata promptitudine! trimis de
(29 oct 2010, 13:29:03
Daca unui invatator,unui condamnat politic si, in acelasi timp, unui om cu o exemplara conduita morala, autoritatile locale i-au recunoscut meritele abia la implinirea centenarului si la 20 de ani dupa acea revolutie din decembrie, insemna ca promtitudinea acestor autoritati este maxima. Urmatoarele aprecieri din partea oficialitatilor vor veni la implinirea bicentenarului?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei