Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 oct 2010 - Anul XV, nr. 235 (4526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rădăuţi

Peste 700 de familii vor locui, până la finele anului, în apartamente reabilitate termic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proprietarii a peste 700 de apartamente din municipiul Rădăuţi vor locui, până la finele anului, în apartamente reabilitate termic, în condiţiile în care apartamentele a trei sute dintre aceştia au fost finalizate încă de anul trecut. Dacă problema căldurii în apartamente a fost rezolvată, se poate spune şi că blocurile reabilitate au primit un nou „look”, mărturie fiind cuvintele unui rădăuţean stabilit în străinătate în urmă cu mai mulţi ani. După o absenţă de 30 de ani, zilele trecute, când bătrânul de 70 de ani a văzut blocurile de pe strada Bogdan Vodă, a exclamat: „Nu-mi vine să cred ceea ce văd. Această stradă şi blocurile de aici s-au transformat total. Parcă e în orăşelul meu din Germania!”, a spus Klaus S., un rădăuţen care a ales calea exilului la începutul anilor ”80.

 

·       1,7 milioane de lei, credite de angajament

 

Mai multe amănunte şi detalii tehnice cu privire la programul de reabilitare ne-a oferit Lucia Ruscior, inginer la Spaţiu Locativ în cadrul Primăriei Municipiului Rădăuţi, care a declarat:

„Programul de reabilitare a blocurilor din municipiul Rădăuţi a început în anul 2009, an în care au fost reabilitate din punct de vedere termic zece blocuri în zonele Călăraşi, Petru Rareş, şi Bogdan Vodă, până în vecinătatea Casei de Cultură. Tot anul trecut a fost reabilitat un bloc cu zece apartamente în strada Mihai Viteazul 16. Am avut în vedere şi Calea Bucovinei, însă proprietarii de acolo nu au reuşit să se constituie în asociaţii, deşi din partea noastră a fost un efort susţinut vizavi de acest lucru. I-am contactat aproape în fiecare sâmbătă şi duminică, am căutat să-i cointeresăm pentru acest program la Ordonanţa 18/2009, e vorba de subvenţia de care au beneficiat proprietarii, subvenţie de la Guvern şi de la primărie, şi prin care proprietarilor nu le rămânea de plată decât 20 la sută din valoarea lucrărilor. În acest an am primit de la minister circa 1,7 milioane de lei credite de angajament care se vor transforma în credite bugetare, iar acum avem în derulare trei blocuri, pe strada Iacob Zadik 31, pe Bogdan Vodă 15 şi 17. Apoi trebuie să amintesc alte şase blocuri, pe care vi le pot nominaliza, în strada Mihai Viteazul 7, aici e un bloc cu o sută de garsoniere, în strada 1 Mai nr.1, bloc cu 54 de garsoniere, apoi în strada Putnei, la numerele 10 şi 12, primele blocuri construite în acea zonă în urmă cu circa 25 de ani, în strada Manejului 3, din ansamblul Călăraşi, şi în strada Volovăţului 83, un bloc cu două scări”.

Lucia Ruscior a mai precizat că „dacă ar fi să fac un total pentru apartamentele reabilitate termic, acest lucru ar însemna cele 304 de anul trecut, la care se adaugă mai multe de 350 în acest an, aşa că aş putea spune că până la finele anului vor fi peste 700 de apartamente reabilitate, foarte mult pentru un municipiu în care nu existau asociaţii de proprietari. Efortul financiar al primăriei pentru lucrările de anul trecut se ridică la circa 12 miliarde de lei vechi, iar pentru anul acesta, în condiţii în care trebuie să ne limităm la cei 1,7 milioane de lei primiţi de la minister, valoarea lucrărilor, în totalitate, nu poate depăşi 3,4 milioane de lei”.

 

Olărean: În circa 90 de apartamente se înregistrau sub 18 grade Celsius

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a precizat: „Am căutat ca eficienţa acestor reabilitări să fie maximă, ca din fiecare bănuţ să reabilităm o suprafaţă cât mai mare. Vreau să menţionez că la începutul anului, în luna ianuarie, am constituit zece comisii care au testat temperatura din apartamentele rădăuţenilor, în majoritatea cartierelor din municipiu. În circa 90 de apartamente din cele 360 sondate de comisiile noastre se înregistrau temperaturi sub 18 grade Celsisus. Am întocmit o documentaţie în baza acestei situaţii, dar şi a faptului că municipiul nostru este cunoscut ca un „pol al frigului”, şi am plecat la minister şi am obţinut această sumă. Acum întreprind demersurile pentru programul cu garanţie guvernamentală, program prin care vin fonduri de la o bancă, ei gajează blocul şi dobânda o suportă ministerul. Termenul este de zece ani şi din nişte calcule pe care le-am făcut a reieşit economia făcută prin izolarea blocului, e vorba de o scădere a facturilor cu circa 40 la sută. Mai mult, se dă posibilitatea primăriilor să participe cu 30 la sută la acel program”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 700 de familii vor locui, până la finele anului, în apartamente reabilitate termic.
 Vizualizări articol: 1164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Peste 700 de familii vor locui, până la finele anului, în apartamente reabilitate termic1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei