Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2010 - Anul XV, nr. 18 (4309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protecţia Consumatorilor

Controale la casele de schimb valutar din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarii judeţeni pentru protecţia consumatorilor au efectuat controale în 13 case de schimb valutar din Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Vatra Dornei.
În data de 16 ianuarie 2010 a intrat în vigoare Ordinul 632/2009 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar. Noul ordin impune reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte modul de afişare a cursurilor practicate, atât în interiorul, cât şi în exteriorul casei de schimb valutar.
Afişarea cursurilor de schimb este obligatorie în exteriorul casei de schimb valutar pe un panou unic, monocolor şi în interior, pe un panou echivalent unei pagini A4. Datele înscrise pe cele două panouri trebuie să coincidă, să aibă aceleaşi valute, în aceeaşi ordine, cu aceleaşi cursuri de schimb. Dacă operatorul economic percepe comision pentru operaţiuni de schimb valutar, cursurile de schimb afişate vor include şi comisioanele practicate, în sensul afişării valorilor calculate după aplicarea comisionului de schimb valutar. Este interzisă afişarea oricăror alte informaţii pe aceste panouri.

 

Inspectorii CJPC vor relua controalele

„În situaţia în care consumatorul constată o neconcordanţă între cursul valutar afişat în formularul de acceptare a tranzacţiei sau bonul fiscal, are dreptul de a solicita, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacţiei. Această solicitare trebuie făcută la operatorul economic care a efectuat tranzacţia sau, în cazul în care acesta refuză, consumatorul se poate adresa la CJPC”, a declarat directorul coordonator adjunct al CJPC, Elena Oanea.
Neregulile constatate sunt lipsa panoului exterior cu afişarea cursurilor de schimb, diferenţe între înscrisurile de pe panoul exterior şi panoul interior, înscrisuri neclare, greu vizibile, cu litere sau cifre şterse, nepunerea la dispoziţia clientului a formularului de acceptare a tranzacţiei, lipsa informării consumatorilor asupra dreptului de a înscrie pe versoul bonului fiscal sau a buletinului de schimb valutar seriile şi numerele bancnotelor vândute acestora.
În urma controalelor s-au aplicat trei avertismente şi amenzi în cuantum total de 33.000 de lei, dispunându-se măsuri de remediere a deficienţelor.
Elena Oanea a precizat că luna viitoare controalele la casele de schimb valutar vor fi reluate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Controale la casele de schimb valutar din judeţ.
 Vizualizări articol: 884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Controale la casele de schimb valutar din judeţ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei