Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 223 (7835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Cât contează antrenorul?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Răspunsul îl putem da chiar de la început: nu ştim! Habar n-avem cât contează şi care este de fapt rolul lui, perceput diferit şi de la o ţară la alta, şi de la o echipă la alta, dar şi de la un sport la altul. Fiindcă evident că a fi antrenorul unei bande organizate de 22-25 de fotbalişti nu are nimic, absolut nimic în comun cu a antrena o Barcelona sau un Real Madrid. Altele sunt pretenţiile, altele obiectivele şi, desigur, altfel este alcătuit "factorul uman", cum se zicea în clasicalimbă de lemn. În copilărie şi în adolescenţă, pe când încălţam zilnic ghetele cu crampoane, antrenorul era numit în jargonul nostru, al elevilor lui, "dresor". "Şase, vine dresoru'!" se auzea la fiecare antrenament. Astăzi ar fi luată drept o autodescalificare, în sensul că dresorul se ocupă de animale, nu de oameni. În sporturile de echipă, cel mai utilizat cuvânt, sinonim cu antrenor, este "mister". Nu-i cuvântul românesc, ci englezescul care însă la el acasă cere obligatoriu şi numele persoanei în cauză. "Mister" simplu nu există. Mister Jones, da. Şi aici e o discuţie, fiindcă englezii prefera apelativul "Sir", nu neapărat ca titlu nobiliar. Trebuie însă să recunoaştem că sunt totuşi fiinţe profund incompatibile cu acest gen de formulare, oricare din cele două englezisme fiind aiurea în anume context. De exemplu, vorbind despre un Şumudicăsau un Petrescu, parcă nu-i chiar un capăt de lume să le spui "mister", însă "sir" vine fix ca nucaîn perete: "A intrat în vestiar Sir Şumi şi ne-a înjurat de mame!" nu merge, oricât de înţelegători am fi. Să lăsăm însă speculaţiile şi să trecem la concret. Ieri, Simona Halep, poate jucătoarea care a schimbat cei mai mulţi antrenori, a încheiat colaborarea cu Darren Cahill, cel care o dusese spre primul ei trofeu major, Roland Garros. Analiştii au spus că fără el, Simo n-ar fi câştigat. Şi că locul 1 în clasamente i-ar fi fost intangibil fără Darren. Posibil, nu mă bag. Dar dacă e aşa, iar Simo e singurul care ştie exact asta, atunci e limpede că acest pas este primul către retragere. Renunţarea la cel care ţi-a adus practic gloria e semnul renunţării. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât contează antrenorul?.
 Vizualizări articol: 1019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cât contează antrenorul?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei