Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 nov 2017 - Anul XXII, nr. 272 (6688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Cu VAR sau fără VAR?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la o vreme încoace, parcă s-au îndesit fără măsură fazele litigioase din mai toate sporturile care presupun decizii rapide şi unde încă nu s-au introdus sisteme electronice de detectare a erorilor. Am ajuns să vedem până şi la handbal, într-un meci feminin internaţional, cum se validează drept gol o minge care s-a dus clar pe lângă poartă, iar apoi s-a oprit pe plasă, dar în partea din spate. Se putea anula golul exact în momentul când portăriţa a luat mingea spre a o repune în joc, obiectul aflându-se nu în fundul plasei, ci dincolo de aceasta! Golul a rămas gol, fără a influenţa rezultatul final, dar e chestie de principiu. Urmăresc tot mai atent felul în care operează în Italia sistemul VAR (video assistant referee = arbitru asistent video). El nu este identic cu cel din tenis, unde se semnalizează automat un serviciu care atinge fileul, şi nu produce aşadar nici sunetul specific de avertizare, nici măcar atunci când mingea depăşeşte linia porţii. El este de fapt o monitorizare a jocului cu numeroase camere TV şi cu reluări la cerere ale fazelor litigioase, decizia finală urmând să o ia cei doi asistenţi acreditaţi, plus arbitrul din teren. Cu toată tehnologia avansată, încă am văzut faze în care simulantul păcăleşte şi arbitrul, şi asistenţii, şi asistenţii video, şi obţine penalty-ul dorit. Oricum, chestiile astea s-au rărit. De ce trebuie totuşi introduse obligatoriu, peste tot în lumea civilizată, o demonstrează două faze din ultimul weekend. La un meci din Italia, un ditamai De Rossi îi trage o palmă absolut mârlănească unui adversar, în meciul Genoa - Roma. Se opreşte jocul, se revede faza, urmează roşu fără ezitare. În Spania, unde nu există VAR, Barcelona a înscris un gol perfect valabil, mingea depăşind cu zeci de centimetri linia porţii înainte de a fi scoasă de portar. Nici fundaşii Valenciei n-au avut vreun dubiu, cel la care a ajuns mingea respinsă de portar oprind-o şi aşteptând fluierul... care n-a mai venit! Barcelonezii se pupau, evident că degeaba. Dacă ar fi existat VAR, pariez că hoţul sau chiorul cu fluier ar fi validat golul din prima, ştiind ce se va vedea. Aşa însă... De aceea, după Mondialul de anul viitor, din Rusia, unde sistemul va funcţiona, este clar că acesta va trebui introdus peste tot. Aşa poate nu vom mai auzi clasicul 'ho-ţii, ho-ţii!".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu VAR sau fără VAR?.
 Vizualizări articol: 1403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cu VAR sau fără VAR?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei