Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 ian 2014 - Anul XIX, nr. 17 (5526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

6 semne că ai nevoie de un job nou

Ai vrea să înțelegi ce se întâmplă cu tine. Parcă nu mai ai aceeași tragere de inimă când vine vorba despre îndatoririle de serviciu, gândul că este luni și ai în față o săptămână de muncă îți produce anxietate, visezi la un concediu din care să nu te mai întorci în același birou. Ți se pare ciudat, mai ales că acum câțiva ani ai simțit prin toți porii că ai o carieră de vis și că de aici încolo doar cerul mai poate fi limita. Am o veste pentru tine – s-ar putea să fie vremea pentru o schimbare… de job! Și ce dacă ești, în sfârșit, managerul departamentului în care ai pornit de la zero? Și ce dacă ești deja manager general și toată lumea te invidiază pentru titlul acesta drăguț, scris cu litere aurii sub numele tău, pe ușa biroului? Chiar dacă ai o poziție de vârf în firmă, tot e cazul să vrei mai mult. Ține cont de semnele pe care ți le prezint mai jos și, dacă mare parte din ele ți se potrivesc mai ceva ca o mănușă, fă-ți timp și curaj să iei o decizie!

 

Rezervorul de pasiune și motivație, fără combustibil!

În momentul în care simți că job-ul tău a devenit doar o obligație de care te achiți din obișnuință și pentru bani, ia o pauză și meditează puțin. Chiar dacă nu mai ai 20 de ani să crezi că viața trebuie trăită în viteză și cu adrenalina la maxim, e important ca motivaţia și pasiunea pentru ceea ce faci să existe totuși. Fără ele, nu doar că vei avea sentimentul frustrant că viața trece pe lângă tine și nu te afli pe drumul tău, dar nici nu vei face performanță. Cu atât mai mult dacă ai o poziție de management care implică lucru cu oameni, promovarea unui model de angajat pro-activ, interesant de dezvoltare personală și profesională. Va fi greu pentru tine și pentru angajații tăi să țineți pasul cu sarcinile de serviciu, cu lucru în echipă, cu provocările tot mai diverse din lumea contemporană a afacerilor. Dacă nu cumva preferi să te ascunzi după deget și să crezi că este doar o fază peste care vei trece, fă-ți un bine ție, echipei și afacerii în ansamblu lăsând loc pentru schimbare. Fără pasiune și fără dorința de a cuceri noi și noi orizonturi, veți face cu toți pași înapoi.

 

Omul bun la toate, pe targă!

Când ai o poziție de vârf, stresul este constant un tovarăș de viață. Deadline-uri, evenimente neprevăzute, supra-solicitare – sunt cu toate metode de a-ți face programul și viața antrenantă sau… stresantă. Dacă la început aveai impresia că ești ca o albinuță care poate face tone de miere, acum abia dacă mai poți răspunde la telefon. În caz că nu este vorba despre o lipsă acută de concediu sau de un eveniment de viață care te ține cu gândul în altă parte, o astfel de atitudine poate însemna că ești supra-solicitat. Și e de înțeles! Având în vedere presiunea care se pune pe manageri când vine vorba de eficientizare și minimizarea costurilor, chiar cu prețul disponibilizării angajaților, se prea poate să ai pe cap mai multe decât poți duce. Discută cu superiorii tăi și vezi ce e de făcut. Dacă insistă să rămâi pe baricade și să faci miere tu singur pentru toată lumea, mai bine caută-ți alt stup! Supra-solicitarea te poate face neperformant în carieră (ceea ce va duce la o concediere, nu la o demisie) și chiar te poate îmbolnăvi (oprindu-te, implicit, să cauți un job nou care poate va fi mai mulțumitor și mai bogat în perspective).

 

Performanțe tot mai slabe

Fie ești conștient de ele, fie managerul general sau angajatorul te-a invitat la o discuție unde să te urecheze politicos pentru greșelile pe care le faci tot mai des, tot semnal de alarmă se numește. Leonard Schlesinger, cercetător la Harvard University și autorul cărții ”Just Start: Take Action, Embrace Uncertainty, Create the Future”, susține că performanţa slabă este unul dintre cele mai evidente semne că e timpul să schimbi ceva cu privire la job-ul tău. Fie este vorba despre tine, care pur și simplu nu ești destul de pregătit pentru cerințele job-ului, fie este vorba despre context (prea puține resurse, șefi neînțelegători, prea multe sarcini etc) și nu există metodă de a-l schimba. Ei bine, în loc să te lupți cu morile de vânt și să-ți ruinezi perspectivele așteptând ca politica firmei sau skill-urile tale să se modifice peste noapte, caută altceva. Nu mai e loc de creștere aici!

 

Nu vreau scaunul șefului meu!

Autorul de mai sus vorbește și despre perspectiva de a avansa în carieră, despre dorința de a avea job-ul șefului tău. Cu toții ne dorim să creștem ca profesioniști și să fim, de la un an la altul, pe poziții cât mai bune, cât mai provocatoare și cât mai bine plătite. Dacă ești deja manager, testează în ce fel mai poți crește la job-ul tău. Gândește-te cât de motivantă este ideea de a sta pentru următorii ani pe un salariu relativ asemănător, făcând aceleași sarcini și învățând lucruri noi oriunde în alte parte decât la birou. Da, mii de ore de rutină, pe un salariu pentru care nu prea poți cere mărire pentru că… nu faci nimic nou față de acum un an sau doi! Atunci fă un research cu privire la poziții avantajoase prin alte firme și nu te descuraja să visezi la mai mult, așa cum ai făcut și înainte de a ajunge în această poziție care, din păcate, a devenit acum un drum închis!

 

Firma a luat-o la vale

Ți-ai dat și sufletul pentru echipa ta și pentru scopurile firmei în care lucrezi, dar vezi că eforturile tale se cam duc pe apa sâmbetei, iar afacerea a luat-o cu viteză la vale. Dacă nu cumva ai o putere de super-erou ca să oprești dezastrul pe care alții l-au făcut (printr-o politică de organizare sau de investiții sau de marketing nepotrivită) și să salvezi toată turma, ieși din peisaj. Nu de alta, însă, pe lângă faptul că ai rolul idealistului Don Quixote, e posibil ca, la sfârșit, oalele se spargă fix în capul tău și plecarea ta să fie și mai dificilă decât acum. Așadar, dacă de părerea ta nu se mai ține cont, organizația în care ai intrat acum mult timp nu mai seamănă cu cea de atunci aproape deloc (alte idealuri, alt mod de a funcționare, deloc compatibile cu ale tale), alege să faci o schimbare pentru cariera ta alegând un loc nou, unde ideile, eforturile și abilitățile îți sunt apreciate. Îți ești dator cu asta, ca om și ca profesionist!

 

O ispită potrivită, la momentul potrivit

Ai auzit de un job care sună grozav, perspectivele salariale sunt cu vreo câteva procente mai frumoase, provocările și perspectivele de creștere profesională, într-o echipă pe gustul tău, fac și ele parte din descriere. De ce să mai stai pe gânduri, în spatele unor oameni alături de care, evident, nu îți mai e locul? Deși sunt obișnuiți cu noul, mulți manageri întâmpină o retincență serioasă atunci când e vorba să părăsească echipa. Suferă cumva de acest sindrom al căpitanului de vas care preferă să se scufunde cu nava decât să se mute în altă parte și să facă foarte bine ceea ce știu să facă. Un profesionist adevărat nu stă pe gânduri când e vorba de meseria lui și de viața lui! Așa că, dacă ai găsit o provocare nouă, accept-o! Nu trădezi pe nimeni dacă pleci, trădezi pe toată lumea dacă rămâi la un job care nu te mai reprezintă și nu te mai satisface. Fii adult și alege cu mintea, nu doar cu inima!

 

Ce e de făcut?

Dacă ai luat decizia de a pleca, fă acest lucru într-un mod responsabil. În primul rând, lasă loc unor negocieri. Unele dintre semnele de mai sus pot deschide ochii superiorilor tăi și ajuta afacerea pe care vrei să o părăsești. Ca un manager serios, discută cu ei onest despre motivele care te nemulțumesc, vezi dacă sunt de acord să facă schimbările prin care să mai poți rămâne în echipă sau dacă politica ușilor trântite în nas le place mai tare. Oricum ar fi, nu uita că de acum încolo tu ești mai important decât afacerea pentru care ai lucrat atâția ani.

Un alt lucru înțelept pe care să îl faci înainte de a compune scrisoarea lacrimogenă de demisie ar fi să te asiguri că ai un alt post în perspectivă. Ideea unui an sălbatic, în care îți pui cariera pe stand-by și trăiești din banii părinților sau din alocația copiilor nu e tocmai compatibilă cu eticheta de manager și om responsabil. Nu în ultimul rând, lasă loc de ”bună ziua”! Multe demisii aduc în peisaj adevărate scandaluri, mai ales când s-a acumulat multă frustrare atât de partea angajatului, cât și a angajatorului și, adesea, ies scântei înainte să ieși pe ușă.

Dacă nu vrei să asiști la scandaluri sau la amenințări cu tribunalul, fă lucrurile cu cap – anunță din timp, fii diplomat, oferă-te să colaborezi în continuare dacă mai este nevoie de serviciile tale. Și nu uita să-ți exprimi mulțumirea față de toată lumea! Un job, indiferent că este de manager sau nu, înseamnă o experiență de viață importantă. Indiferent că a fost ușor sau foarte greu, alături de oamenii pe care îi lași acum în urmă ai crescut ca profesionist și ca om!

Schimbarea job-ului înseamnă un pas înainte în cariera ta și fii sigur că, fără oamenii aceștia, probabil nu l-ai fi putut face acum. Lasă-i să afle acest lucru și lasă-i în inima ta în continuare. Amintirea unei echipe frumoase merită luată cu tine oriunde te va purta viața de acum încolo! Drum bun spre noi succese!

Alina Croitoru
despresucces.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 6 semne că ai nevoie de un job nou.
 Vizualizări articol: 1536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
6 semne că ai nevoie de un job nou5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei