Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2017 - Anul XXII, nr. 263 (6679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Matei Vişniec ce crede oare?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ani întregi s-a vorbit despre faptul că Suceava nu are teatru şi că este un oraş al bazariştilor.

Ei bine, acest lucru s-a schimbat de ceva vreme, de la apariţia Teatrului „Matei Vişniec”, care a pus deja în scenă câteva piese.

Opiniile pe care le-am auzit până acum sunt destul de diverse, dar foarte multe converg spre ideea că regizorii fac „experimente” la Suceava.

Bunăoară, la „D-ale carnavalului” apare printre actori un personaj gay, despre care se spune că nu avea ce căuta în ecuaţie. „Caragiale este sacru”, este una din replicile care mi-a fost servită de mai multe ori în ideea că piesa trebuia pusă în scenă în cheie clasică.

Introducerea unui astfel de personaj comportă, din punctul meu de vedere, două comentarii. În primul rând, homosexualii fac parte din viaţa cotidiană. Sunt recunoscuţi de comunitate, nu se mai ascund şi nu sunt stigmatizaţi public cum se întâmpla cu alte ocazii.

Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont că trăim într-o societate, cea suceveană, în care homosexualitatea este luată în derâdere, un motiv de a atinge pe cineva când vrei să-l pui la zid.

Să trecem şi la „Trei surori”, de Cehov. O altă piesă care a stârnit un val de nemulţumire. Am citit o recenzie a lui Călin Ciobotari, un critic apreciat, cel puţin aşa am înţeles, pentru că nu-s de specialitate şi nu vreau să mă pronunţ.

„Spectacolul este unul dificil, reclamă cultură teatrală sau, cel puţin, experienţă de receptare”, este punctul de vedere al lui Călin Ciobotari. Da, îi dau dreptate în ceea ce spune. Numai că, la rândul său, în materialul dedicat acestui spectacol foloseşte un limbaj extrem de dificil.

Poate am o deformaţie profesională, dar prima lecţie, mă rog, una dintre ele, a fost aceea că trebuie să scriu la ziar şi pentru cei cu patru clase şi pentru cei cu două facultăţi. Cu alte cuvinte, să găsesc o cale de mijloc.

Ori, acest lucru nu se poate spune despre recenzia lui Călin Ciobotari. Cum nu se poate spune şi despre cele două piese puse în scenă de actorii Teatrului „Matei Vişniec” Suceava la care am făcut referire.

E foarte adevărat că un public de teatru se formează în timp, în ani de zile, dar pentru a-l educa poate nu ar trebui aruncat direct în adaptări avangardiste. Există riscul de a-i pierde pe spectatori. Poate mă înşel şi poate peste câţiva ani aceste piese vor fi considerate puncte de referinţă în noua modă din teatru. Sau poate nu.

Cert este că actorii, cei mai mulţi dintre ei, vor ajunge departe. Au potenţial şi s-au adaptat viitorului, de aceea trecutul nu le poate fi străin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Matei Vişniec ce crede oare?.
 Vizualizări articol: 3603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Matei Vişniec ce crede oare?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pasta crudă de ardei pentru iarnă Un adaos savuros și plin de vitamine pentru sosuri, care poate completa cu succes banala pastă de tomate pe timpul iernii se pregătește rapid, simplu, și nu necesită măsuri speciale de conservare. Pasta de ardei este un ingredient folosit de mai... Citeşte