Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 nov 2017 - Anul XXII, nr. 256 (6672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Mesaj în sticlă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă nu toată lumea, măcar shopping maniacii ştiu bine cine este Zara. O vizitează frecvent, au o relaţie strânsă cu avantaje de ambele părţi, ce le gâdilă endorfinele. Unii pentru bani, alţii pentru fashion. Există însă şi o parte nevăzută a convieţuirii acestui „cuplu” despre care, teoretic, s-ar spune că mănâncă o pâine de pe urma situaţiei - angajatul din fabrica de confecţii, oricare ar fi ea. Deşi în traducere liberă expresia „a mânca o pâine de pe urma cuiva/a ceva” înseamnă a face o afacere măcar bunicică, dacă e să luăm în calcul sensul ad literam, situaţia capătă conotaţii tragice. Nu e normal, nici cinstit, nici omeneşte ca unui om să-i fie răsplătită munca cu bani de-o pâine sau deloc. Cam asta se vorbeşte şi despre cunoscutul retailer. Clienţii Zara din Istanbul au avut, se pare, surpriza să găsească în hainele pe care le-au cumpărat de la magazin bileţele cu mesaje ale unor muncitori turci care susţin că nu au fost plătiţi pentru marfa comercializată. Nu e Zara nici prima, nici ultima companie care se confruntă cu acest tip de probleme de imagine şi o va scoate la capăt. Dar adevărul e în acelaşi loc - la mijloc. Conceptul de comerţ echitabil a apărut în secolul al XIX-lea, exact ca să îndrepte nişte inechităţi. În timp, acestea din urmă au luat diverse forme, căci negustorii, în general, au fost mereu inventivi în detrimentul altora şi spre mărirea propriului buzunar. Una dintre cele mai mârşave feţe ale comerţului inechitabil este aceea în care angajatul devine sclav, pentru că a avut ghinionul de a trăi într-o parte a lumii defavorizată. Cu cât mai mare sărăcia, cu atât mai mare exploatarea. Pentru că trăiesc bine şi au timp să se gândească şi la alţii, cetăţenii ţărilor dezvoltate au început să amendeze firmele dovedite a fi incorecte faţă de angajaţii sau colaboratorii lor. Noi, cei de pe la mijlocul clasamentului în privinţa nivelului de trai, cârcotim de pe margine şi le spunem ălora că sunt fiţoşi, că nu mai pot de bine, cât despre angajaţii plătiţi cu 5 dolari pe lună prin cine ştie ce colţ de lume nici că ne prea pasă. Ce? N-avem noi săracii noştri? Ba da, numai că depinde cât de obtuz e unghiul din care priveşti. De asta deranjează globalizarea, că în loc să fim oameni, preferăm să fim popoare. De fapt, doar unii dintre noi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mesaj în sticlă.
 Vizualizări articol: 1519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mesaj în sticlă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei