Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mar 2017 - Anul XXII, nr. 67 (6483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Divorţul din pricini doctrinare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

M-am prăpădit de râs aflând, în dimineaţa asta, că un bărbat politic arătos, şef de partid, a fost lăsat de nevastă din pricini doctrinare. Cei doi, care se potriveau în toate, s-au găsit suferind de incompetenţă ideologică. Ea e democrată, iar el cică ar fi naţionalist. Femeia a înaintat actele de divorţ şi zice că nu e chip şi cale de împăcare. Mă gândesc cât de mare e fisura, ce fisură, prăpastia ideologică, dacă nimic nu poate înmuia decizia consoartei insultate politic încât nu-l mai îngăduie în aşternut pe infidelul doctrinar şi l-a exclus de la supa caldă.
La români se mai pune de-o împăcare la intervenţia părinţilor, pentru o scatoalcă aplicată jumătăţii, venită dintr-o parte sau alta, că mai toţi bat, pentru o beţie lungă, cu cheltuirea banilor de lapte praf pentru copil, pentru…. Erau despărţiri pentru potrivire de caracter – el beţiv, ea beţivă, el curvar, ea cam tot pe acolo, dar pentru pricina evocată mai sus n-am auzit până azi.
Stând eu şi recapitulând fapte ştiute, din zona despre care scriu, mi l-am amintit pe Vanghelie, student grec de la Petrol şi Gaze, simpatic şi guraliv ca mai toţi grecii. Cânta muzica ţării lui în spectacolele pe care le organizam şi, după scenă, la un pahar de vorbă, grecul ne povestea cum e cu democraţia la ei, noi fiind în plin elan multilateral dezvoltat. Avea un frate, negustor de perdele, cu o prăvălie mică în Larisa, şi doi părinţi. Niciodată, când se adunau la masă, nu se întâmpla să nu se certe. Nu ca eroul Darie, din Desculţul lui Zaharia Stancu, pe jimbla care trebuia să ajungă la toate gurile flămânde, ci pe apartenenţa de simpatii faţă de unul din multele partide existente în Grecia. Toţi aveau altă orientare democratică şi nu s-au nimerit vreodată să aleagă la fel. Unul era cu Pasokul, altul cu Partidul Comunist – interior (era şi unul exterior, finanţat de Moscova), al treilea cu… Cearta se isca iute, din faza ciorbă, iar desertul îi găsea pe toţi plecaţi furioşi de la masă. Știam că unde-s doi greci sunt trei partide politice – câte unul pentru fiecare şi unul pentru amândoi. Aici, în familia grecului meu din Larisa, nu se nimerea nici o coincidenţă de ritm cardiac politicesc.
Iată-ne, umoristic, am zis iniţial, într-o situaţie asemănătoare. Doi soţi, care s-au luat din dragoste, se despart nu pe motiv că el o traduce cu Eufrosina sau ea cu Vasilică, nici pentru intervenţia brutală a soacrei în chestiuni de intimitate a cuplului, dornică să gestioneze tot, ci pentru politică. Democraţia, văzută din unghiuri piezişe, nu stă pentru amândoi la fel, ca o nudă neastâmpărată închiriată cu ora în atelierul de pictură. Când să-i pictezi un sfârc din profil vine ălălalt şi o mişcă, nemulţumit de orientare. Apoi m-am gândit că povestea nu-i de râs. E grav şi profund. Ideologia a pătruns pasional în carnea tuturor, răscolindu-i până la harţag şi intoleranţă. Poate că e bine, poate că e o formă de adaptare românească, uşor întârziată, la credinţele democratice. Poate că intrăm în epoca în care cu o sticlă de ulei şi o găleată de plastic nu mai cumperi un vot şi o credinţă. Dacă madama asta, îndrăgostită ieri, l-a găsit azi pe soţ nesatisfăcător doctrinar, incapabil să-i mulţumească sufletul politic e un pas spre progres. În Parlament e invers. Toţi se găsesc compatibili cu toţi, trec dintr-o familie doctrinară în alta fluierând, iar căsătoriile se petrec doar pe chestiuni de zestre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Divorţul din pricini doctrinare.
 Vizualizări articol: 3293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Divorţul din pricini doctrinare5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei