Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 mar 2016 - Anul XXI, nr. 70 (6183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Je ne suis pas Manikenpiss

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am senzaţia că trăim într-o lume pentru care nu suntem pregătiţi. De fapt, cred că niciodată n-am fost pregătiţi pentru agresiuni, fie c-au venit hunii, romanii, turcii, nemţii sau ruşii. Doar că una e să otrăveşti fântânile şi să te ascunzi în pădure şi alta e să trăieşti în cea mai civilizată regiune de pe glob şi să te trezeşti sfârtecat de o bombă în drum spre birou. Şi nu ca excepţie, pentru că din 2001 răzleţul atentat terorist, cândva posibil doar în lumea a treia, a făcut pui şi cu fiecare în parte a răspândit teroare. După New York, au urmat Madrid, Londra, Moscova, Paris şi iar Paris, Ankara, pe care unii nici n-o trec pe lista care contează, iar acum Bruxelles. Scenariul se repetă, reacţiile se repetă şi disperarea creşte. E prea repede să putem spune dacă autorităţile vor face de data aceasta ce e mai bine pentru noi toţi. Cel mai probabil că nu. Spre deosebire de precedentele atentate care au animat mediul online până la isterie, cele de la Bruxelles au adus şi multă tăcere. Suspect de multă tăcere, care s-ar putea explica tocmai printr-un punct terminus, dincolo de care nu se mai poate. Asta nu înseamnă că şi liderii europeni văd astfel lucrurile şi decid ca atare. În aşteptarea lor, europenii au reacţionat totuşi. Unii decent, alţii penibil. Inerentul „Je suis Belge” după modelul parizian a apărut pe reţelele de socializare instantaneu, la fel culorile drapelului belgian, fără a realiza că indignarea virtuală nu ajută la nimic. Iar pentru că Bruxellesul nu are un Tour Eiffel, cei mai puţin inspiraţi s-au gândit să facă uz de simbolul capitalei belgiene. Nu ciocolata, ci Manikenpiss, băieţelul dezgolit care se uşurează într-o fântână, potrivit, de altfel, pentru un magnet de frigider ca suvenir, dar absolut penibil pentru un simbol ca protest împotriva actelor teroriste. Mă-ntreb cum s-or fi simţit ei, teroriştii, când au văzut cum le bat europenii obrazul cu fineţe şi rafinament, cum l-au desenat ei ca pamflet pe Manikenpiss care în loc de fântână ţinteşte dinamita. N-or să mai scoată ochii din nisip de jenă încă vreo câteva luni, până la următorul atentat. Şi dacă ruşinea asta nu le-o fi de-ajuns, atunci să-l privească pe adolescentul care şi-a luat violoncelul ca răspuns la zgomotul exploziilor şi a cântat până la lacrimi. Până la urmă, penibil sau nu, fiecare poate să reacţioneze cum crede de cuviinţă, cu atât mai mult când e vorba de indivizi. Când însă luăm în discuţii state, politici, lucrurile se schimbă. Politicile duse zeci de ani de marile puteri europene, bazate pe un sentiment de vinovăţie pe care-l au vizavi de populaţia din fostele lor colonii, au dus la exacerbarea noţiunii de corectitudine politică. Încurajarea neintegrării minoritarilor, statutul lor social şi sărăcia i-au adus şi ne-au adus astăzi, aici. Suntem încă, sper, pe un tărâm liber, atât de liber încât am început să ne facem singuri rău. Avem nevoie de un reset!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Je ne suis pas Manikenpiss.
 Vizualizări articol: 3650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Je ne suis pas Manikenpiss4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pomme rosti (tocinel elvețian) Acest preparat rustic, de origine elvețiană, este un fel de tocinel uriaș, pregătit ușor diferit, fără ou, dar absolut delicios. De regulă se face doar din cartofi, dar există numeroase variațiuni pe tema adaosurilor ce se pot asorta cu cartoful... Citeşte