Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 ian 2016 - Anul XXI, nr. 19 (6132)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Sărbătoarea Colegiului „Ştefan cel Mare”. O mică observaţie, universal valabilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am participat la sfârşitul săptămânii trecute la sărbătoarea Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava - „155 ani de excelenţă în educaţie”. Un moment emoţionant şi pentru mine, chiar dacă nu am fost elev al acestui liceu. O acţiune impecabil organizată, o adevărată sărbătoare pentru toţi cei care sunt legaţi, într-un fel sau altul, de această prestigioasă instituţie de învăţământ. Momentul aniversar a constituit şi prilejul inaugurării sălii de sport, o sală de sport aşteptată de generaţii, după cum s-au exprimat venerabilii profesori care au condus în trecut destinele liceului. Iar dacă tot a fost inaugurată sala de sport, au fost oferite distincţii („Diploma şi Placheta de Onoare” - cea mai înaltă distincţie a liceului) autorităţilor locale, judeţene şi centrale care, într-un fel sau altul, au sprijinit finalizarea acestui edificiu.

Aşa se obişnuieşte la noi. Aşa este cutuma, tradiţia sau obiceiul, cum vreţi să-i spuneţi. Ca la momente aniversare să fie acordate distincţii personalităţilor locului. Personalităţi din administraţia locală, judeţeană sau centrală. Personalităţi care au ajutat sau care au meritul că se află într-o anumită funcţie la momentul respectiv. Pentru că datorită acestor personalităţi s-a făcut investiţia, în cazul de faţă o sală de sport. Ca şi cum această sală de sport trebuie să o privim noi, dar în primul rând cei de la „Ştefan”, ca pe un privilegiu, ca pe un dar primit prin bunăvoinţa mai marilor vremii. Şi uităm că exact asta e treaba lor. Să facă. Să construiască. Să aducă investiţii. Nu e doar treaba lor, e obligaţia lor. E obligaţia lor ca un colegiu ca „Ştefan cel Mare” să aibă obligatoriu o sală de sport. Şi nu trebuie să primească distincţii pentru că au făcut ceea ce trebuiau să facă. Vor spune că au luptat, că s-au zbătut, că au umblat după finanţare, că au deschis uşi, că au convins oameni. Probabil, în cazul unora, chiar aşa este. Dar asta e tot treaba lor. Nimic nu se face stând în birou cu mâinile în sân. Iar pentru că au făcut ce au făcut, dacă au făcut, vor fi răsplătiţi de electorat. Asta e recompensa lor. Dacă o merită cu adevărat.

Nu îi reproşez absolut nimic domnului Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Nu. Premierea oficialităţilor este o practică prea ancorată în societatea noastră. Îl felicit pe domnul Popescu pentru organizare, pentru modul în care conduce acest colectiv. Îl felicit pe dumnealui, dar şi întreg corpul profesoral şi elevii acestei instituţii. Toţi ne fac să fim mândri de Suceava. Au făcut respectat acest nume nu doar în ţară, ci şi în toate colţurile lumii.

Dacă, totuşi, ar fi să-i reproşez ceva directorului Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava ar fi faptul că una dintre distincţiile oferite acolo nu purta numele Dan Popescu. Dacă nu pentru directorul Dan Popescu, măcar pentru calitatea de reprezentant al profesorilor şi elevilor de la acest colegiu. O distincţie pentru modul în care îşi fac treaba aceşti dascăli. O distincţie pentru rezultatele obţinute la olimpiadele naţionale şi internaţionale de către ştefanişti.

Poate veţi spune că, la fel cum am spus despre autorităţi, aceasta este treaba profesorilor. Să înveţe elevii. Adevărat. Numai că sunt cu totul altele condiţiile în care muncesc dascălii din România. Şi sunt cu totul altfel salariile profesorilor. Profesori despre care putem spune că fac aproape voluntariat, dacă le comparăm salariile (dar şi responsabilitatea pentru viitorul acestei ţări) cu ale multor alte categorii de funcţionari ai statului.

Sistemul de învăţământ este subfinanţat. Bazele materiale sunt precare. Investiţii considerabile în infrastructură se fac extrem de rar. Şi, în acest context, atunci când se face o investiţie nu o considerăm un proces firesc, ci un merit deosebit, cu totul şi cu totul deosebit, al uneia sau alteia dintre autorităţi. Care, evident, trebuie premiate. Că dacă nu le premiezi, îţi bat obrazul şi îţi spun că, oricât ai fi de director, oricâte generaţii ţi-au trecut prin mână, orice performanţe ai avut cu elevii, nu mai pupi tu finanţare de acum încolo. De parcă autorităţile ar aduce banii de acasă, de parcă ţi-ar da bani din propriul lor buzunar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Colegiului „Ştefan cel Mare”. O mică observaţie, universal valabilă.
 Vizualizări articol: 3539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Sărbătoarea Colegiului „Ştefan cel Mare”. O mică observaţie, universal valabilă4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chifteluţe cu sos picant în stil italian Se servesc cu paste şi sos, sunt simplu de făcut, delicioase şi arată foarte apetisant. Chifteluţele cu sos în stil italian (polpetti) reuşesc fără probleme chiar şi începătorilor în arta culinară, sunt economice şi pot reprezenta... Citeşte