Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2015 - Anul XX, nr. 258 (6070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Lege fără tocmeală şi bine cu forţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este incredibil cât de puţin receptivi sunt unii oameni, cât de puţin înţeleg din ceea ce se întâmplă şi cum nu învaţă nimic. Nici din tragedii colective, la care, teoretic, un om sănătos la cap nu poate rămâne impasibil, nici din propria experienţă. Urmările incendiului de la Bucureşti au determinat autorităţile din toată ţara să redea prevederilor legale importanţa cuvenită, să verifice, să controleze, să solicite respectarea normelor de siguranţă. Firesc, explicabil. S-a întâmplat şi la Suceava, unde Bazarul e o bubă veche şi dureroasă. Un obiectiv în care mereu s-au tolerat tot felul de abateri pe motiv că e o problemă socială, că nu putem lăsa oameni pe drumuri, fără loc de muncă. S-au făcut concesii, a funcţionat ani la rând „şi-aşa”. Acum, chiar dacă flăcările de la Bucureşti au ajuns până la Suceava, proprietarii de chioşcuri din Bazar nu le-au simţit. Pentru că pe ei îi arde mai tare la buzunare, de profit şi de vad comercial le pasă lor, nu de propria viaţă. Vă propun un exerciţiu de imaginaţie macabru: dacă în Bazarul din lunca Sucevei ar izbucni un incendiu mai serios, să spunem, în timpul programului de funcţionare, ar fi vorba de mii de victime, de morţi, pentru că nu avem decât un spital, iar resursele sunt considerabil mai limitate decât în Capitală. Cei mai afectaţi ar fi, cel mai probabil, comercianţii înşişi. Există peste 1.000 de chioşcuri, iar pentru creşterea siguranţei potrivit normelor PSI, pompierii au solicitat mutarea a aproximativ 200 dintre ele. E nevoie de spaţiu mai larg pentru ca maşinile de intervenţie în caz de incendiu să poată avea acces, dar oamenii refuză să-şi mute chioşcurile ca să nu-şi piardă vadul. Se pare că şi-au pierdut complet instinctul de conservare, atâta vreme cât preferă să-şi pună zilnic viaţa în pericol pentru câţiva lei profit, aşa cum ei înşişi spun. Iar la necaz şi la nervi, oamenii spun multe şi uneori au dreptate. Se întreabă comercianţii din Bazar de ce acum şi nu atunci când au încheiat contractele cu Primăria sau spun că până acum, şi Poliţia, şi Garda, şi Primăria au trăit din plocoane pentru nunţi şi botezuri. Pe de altă parte, primarul Ion Lungu însuşi spune că nu se mai poate pasa pisica de la unul la altul şi trebuie respectată legea. Constat că, până acum, s-a putut. Am văzut încă o dată că, da, corupţia ucide. Am văzut şi altă dată că în Bazarul din lunca Sucevei pot izbucni incendii. Nu mai încape loc de tocmeală acolo unde e lege şi cu atât mai mult când e vorba de siguranţa publică. Primarul Ion Lungu le-a transmis bazariştilor că au la dispoziţie 5 zile să-şi mute chioşcurile sau contractele vor fi reziliate. E un bun moment să se ţină de treabă şi de cuvânt, pentru că are şi legea şi dreptatea de partea lui. Altfel, aşa cum am văzut, lucrurile se pot îndrepta şi-n stradă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lege fără tocmeală şi bine cu forţa.
 Vizualizări articol: 1757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lege fără tocmeală şi bine cu forţa5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca ” 9 linguri” Deși pare o prăjitură obișnuită cu mere și foi, acest desert este atipic și nu necesită nici pregătirea în casă și nici cumpărarea foilor, ci doar alternarea ingredientelor în tavă. Mai este cunoscut sub denumirile de ”prăjitura... Citeşte