Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 iul 2015 - Anul XX, nr. 156 (5968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Cu părerea despre bacalaureat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrurile par a-şi reveni. Ei, aşi! De la an la an, rezultatele examenului de Bacalaureat sunt pe creştere, deşi recuperarea se face anevoios. Când urci de la un nivel foarte jos e şi logic s-o faci destul de uşor. Adică ce-ar fi aşa de complicat să fii un pic mai bun decât o generaţie care a consacrat expresia „dezastrul de la Bac”? Şi decât alte generaţii care i-au urmat şi care au consolidat-o. În ultimii cinci ani, bac-ul dezastru a devenit un clişeu şi aproape că nu ne mai miră o promovabilitate de 50 – 60%.  Nu ne mai uimeşte faptul că există zeci de licee în care niciun absolvent nu ia bacalaureatul şi nici faptul că nu le închide nimeni. Sigur că în România învățământul e obligatoriu, dar numai 10 clase. Judecând doar economic, funcţionarea unor astfel de unităţi de învățământ care nu ating un minim de performanţă nu-şi are rostul. Educaţional, e singura şansă ca una dintr-o mie de loaze să fie salvată. Important este să ne luăm noi înşine în serios, mi-e teamă, însă, că tocmai asta e buba. În sistemul de învățământ românesc lucrurile merg prost de multă vreme.  O perioadă, mergeau prost şi constant. Ştiam, de la un an la altul, ce va fi, cum se dau examenele, cum se trec, cine decide, cât costă şi alte amănunte. Pentru că aşa nu se mai putea, iar secolul vitezei a venit peste noi cu suflul lui cu tot, a urmat inovaţia, schimbarea, dinamismul, reparaţii peste reparaţii, amendamente, derogări, trântite toate peste noua tehnologie achiziţionată prin contracte generoase, sisteme de supraveghere, suspiciuni de fraudă, deprofesionalizare, vânătoare de vrăjitoare, aranjamente, drepturi pentru elevi, salarii mizerabile şi perspectiva unui viitor „luminos” în care şcoala contează prea puţin. Sunt şi excepţii; să nu ne amăgim însă, căci ele nu sunt produsul acestui sistem de învățământ. Sunt rodul muncii personale, al inteligenţei, al eforturilor unui grup restrâns din jurul performerului - părinţi, profesor sau antrenor particular. Insule stinghere într-un haos general.    

          E o părere, iar părerile transpar din ceva ce pare a fi. Ca-n basme, se făcea că se vrea reformă în învățământ, se anunţau măsuri drastice, iar rezultatele de bacalaureat ale ultimilor ani anunţau că ceva s-a schimbat. Greu de crezut că brusc, absolvenţii de liceu nu mai sunt în stare să ia bac-ul. Imposibil ca dintr-odată nivelul de pregătire al absolvenţilor să scadă atât de mult încât rata promovabilităţii să fie mai mică cu zeci de procente. E limpede că nu are legătură nici cu pregătirea elevilor, nici cu dăruirea profesorilor. Efectele bacalaureatului dezastru nu se văd în rezultatele generaţiilor care vin. Sunt la fel de slab pregătiţi şi nimic nu pare să-i mobilizeze pentru a lua lucrurile în serios.

          Sunt lucruri de când lumea, care nu se schimbă, orice-ar fi, precum puterea exemplului. Aşa reformă, aşa efecte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu părerea despre bacalaureat.
 Vizualizări articol: 1643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cu părerea despre bacalaureat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Invatamant...de distractie...! trimis de
( 9 iul 2015, 12:31:53
Este un mare esec bac-ul de anul acesta...! Populismul acestui ministru...de la care aveam mari asteptari...ma sperie...! Circ in toata regula....ptr a emotiona si speria de atata corectitudine....paertile...be lucrari carate prin toata tara-pentru ce..?) Sa fie clar : Procentul de reusita mult trambitat are la origine doua cauze...perfide:
1.Subiecte foarte usoare, de teza nu de bacalaureat ;
2. Notele foarte mari de la a treia proba ( peste 8, 9 si 10 ) , care sa scoate dezastrele de la primele 2, unde a abundat de 5, 5 si ceva-6 . O statistica pe asa ceva...nu exista....?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Drob de vinete cu pește Vorbeam deunazi cu prietena mea, Cornelia Moise, banateanca, profesoara de Literatura si mare iubitoare a "culinaritului". Corneliei nu-i displace sa incerce feluri de mancare contradictorii prin denumirea si prin forma lor si, adeseori,... Citeşte