Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2015 - Anul XX, nr. 130 (5942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Antifrauda împarte Suceava în două

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fără îndoială, subiectul zilei este revolta bazariştilor la adresa inspectorilor ANAF - Regionala Antifraudă Suceava.

După cum se ştie, controlul derulat sâmbătă şi duminică în Bazar s-a lăsat cu huiduieli, pietre aruncate şi strigăte de nemulţumire. Derularea evenimentelor i-a luat total prin surprindere pe angajaţii de la ANAF, care în disperare de cauză au sunat după ajutor la Jandarmerie. În final, au fost evacuaţi în siguranţă, dar conflictul de duminică ar putea fi doar capătul aprins al unui fitil amorsat şi reamorsat timp de un sfert de secol.

Cine încearcă să asculte ambele tabere o să-şi dea seama că adevărul este undeva la mijloc. Şi am să încerc să explic de ce totul este ambiguu şi neclar, exact la fel ca întreaga noastră societate.

Indiscutabil, un stat democratic se clădeşte din taxele şi impozitele celor care au surse de venit. Sunt bani necesari fără de care nu se pot construi autostrăzi, şcoli, spitale. În esenţă, fără taxe şi impozite un stat este sortit pieirii. Iar ţările care au un nivel de trai ridicat, gen Germania, Suedia, SUA etc., se bazează tocmai pe o colectare cât mai bună a taxelor şi impozitelor. Iar infracţiunile economice sunt taxate la fel de dur ca şi crimele.

Pe de altă parte, comercianţii din Bazar se apără şi spun că în momentul în care cumpără o marfă de  la o anumită firmă au surpriza să constate că au făcut afaceri cu o „fantomă”, ceea ce ar face imposibilă fiscalizarea. Fără a mai pune la calcul că mereu s-a spus, şi probabil pe bună dreptate, că Bazarul este o „chestiune socială”, iar închiderea sa ar echivala cu detonarea unei bombe. Păi când aude aşa ceva, orice om cu oareşce creier gândeşte automat că cineva acolo sus îl ocroteşte.

Bazarul de azi este o „chestiune socială” pentru că aşa s-a dorit. Ani în şir, afacerile de aici au fost protejate de oameni din Poliţie şi din Finanţe. Iar când ştii că oamenii care trebuie să te controleze sunt cei cu care faci afaceri zi de zi, în mod normal nu-ţi faci griji.

Problema a fost rostogolită şi ca orice virus netratat a ajuns acum să dea dureri de cap. Poate că nu se va reuşi peste noapte stabilirea unei discipline financiare în Bazar, dar de undeva trebuie început. În plus, există mitul, şi unde nu se face foc nu iese fum, că bazariştii au maşini şi apartamente pe care mulţi alţi suceveni nu au reuşit să le adune. Trebuie să mă repet, ani buni activitatea din Bazar nu a fost controlată de nimeni sau se mergea în acţiune doar de ochii lumii. Apropo, vă mai amintiţi controalele din urmă cu câţiva ani când chioşcurile se închideau imediat, iar când ajungea Garda Financiară sau Poliţia Economică nu mai era ţipenie de bazarist? Ei bine, nici aşa ceva nu e normal.

Pentru ceea ce a ajuns Bazarul nu sunt vinovaţi doar oamenii de acolo, care au fost atenţi cu cine trebuie pentru a fi protejaţi, ci mai ales cei care au trecut cu vederea ilegalităţile de acolo. Pe ei nu-i întreabă nimeni nimic?  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antifrauda împarte Suceava în două.
 Vizualizări articol: 5379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Antifrauda împarte Suceava în două5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcinta dobrogeană a Chiraței Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta... Citeşte