Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 apr 2015 - Anul XX, nr. 86 (5898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Teatru, pentru public sau pentru electorat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Suntem aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”, a declarat recent primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. De multe ori într-o discuţie, ca să nu existe dubii, e bine să stabileşti, ca într-un contract, definiţiile termenilor pe care îi foloseşti. Căci, mi-e teamă, la mijloc s-a strecurat din nou o neînţelegere, ca să nu-l acuz pe domnul primar de promisiuni deşarte, de vorbe-n vânt. Aproape, departe, nici nu mai contează foarte tare când vine vorba de teatru la Suceava. Dar nu la adverbul de timp făceam referire când vorbeam de neînţelegerea exactă a termenilor în exprimarea domnului Lungu, ci la noţiunea de teatru adevărat. E chiar ilar să ne imaginăm ce înţelege prin teatru adevărat primarul unui oraş care nu are teatru, nu are cinematograf, nu are nici o sală de spectacole proprie, care suferă deplin la capitolul cultură. Este primarul care se află la sfârşitul celui de-al treilea mandat, care vreme de 11 ani ne-a vorbit despre proiectele sale în materie de infrastructură pentru cultură şi care ne vorbeşte în continuare. Numai că e bine de ştiut şi imperios necesar de subliniat faptul că finalizarea lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina, chiar de-ar fi să se întâmple întocmai şi la timp, nu este acelaşi lucru cu a avea o trupă de teatru profesionist. Să fim serioşi, Suceava, un oraş care nu are bani pentru mare lucru, care-şi drămuieşte bugetul şi care nu se avântă în investiţii, n-are nici o şansă să poată ţine în spate o trupă de actori profesionişti. Ca să asiguri un loc de muncă permanent unor actori, regizori, scenarişti, costumieri, garderobieri, recuziteri et cetera, e nevoie de un buget serios, plus apartamente de serviciu. Asta la prima strigare, că dacă e să faci un calcul pe hârtie să vezi cât te costă, pe tine, municipalitate, întreţinerea unei trupe de teatru şi funcţionarea ei eficientă, sumele vor creşte considerabil. În vremurile pe care le trăim, nici teatrul nu mai e ce-a fost şi nici în oraşele cu tradiţie spectacolele nu se mai fac cum se făceau odată. Se lucrează cu specialişti, pe proiecte, cu producători. Suceava n-are de nici unele: nici specialişti, nici bani ca să plătească specialişti. Că dacă se gândeşte domnul primar să dea unui funcţionar din Primărie sau de pe la Centrul Cultural o atribuţie suplimentară care să prevadă activitatea de teatru, n-am făcut nimic. Dar ce ne costă să vorbim despre teatru, spectacolul prinde întotdeauna bine la public... sau la electorat, oricum s-ar numi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teatru, pentru public sau pentru electorat.
 Vizualizări articol: 1558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Teatru, pentru public sau pentru electorat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu este unul dintre acei schimnici duhovnici, căutați de toată lumea pentru vorbele-i înțelepte. Părintele... Citeşte