Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 51 (6761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Copilul și javrele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gerul muşcă din carnea lui. Nasul îi curge. Ochii îl ustură. Nu a putut dormi noaptea trecută. De foame. A strâns ceva bani, dar Argint i-a luat pe toţi şi a plecat. Când a încercat să-i spună că nu a mâncat nimic toată ziua l-a pleznit peste faţă. Odată a ascuns 5 lei, dar Argint nu era omul pe care să-l poţi înşela. Umbla printre copii zvonul că simte banii aşa cum simt lupii sângele. Nu era de glumă cu el.

 

Stăteau într-un apartament mizerabil. Într-un cartier şi mai  mizerabil. A fugit de la orfelinat când avea 7 ani. Argint l-a cules de pe stradă. L-a dus într-o casă de la marginea oraşului şi i-a dat să mănânce. I-a dat chiar şi un pulover. S-a purtat frumos cu el. Apoi a început să-i spună că i-a salvat viaţa. Că trebuie să îl asculte. Altfel îl ducea la casa de copii. Şi acolo va mânca bătaie în fiecare zi. Plus că paznicul e un om foarte rău. Şi le face multe chestii copiilor. În special băieţeilor. Inima îi bătea cu putere. Nu voia să meargă înapoi. Ştia ce îl aşteaptă. A căzut în genunchi şi a plâns. A implorat milă. Argint s-a uitat la el. Apoi i-a spus că vrea să stea împreună, dar au nevoie de bani. L-a trimis la cerşit.

 

După un an s-au mutat în apartamentul în care stau acum. Au mai venit trei copii. Doi băieţi şi o fetiţă. Argint le-a spus că sunt o familie. Că trebuie să se descurce. Să aibă grijă unul de altul. Că la bloc e altfel. Sunt cheltuieli. Trebuie să muncească mai mult. El are treburi importante de făcut. Le-a fixat o sumă. Era obligatoriu să o producă până seara. Nu făceai suma, nu primeai mâncare și, dacă situația devenea frecventă, nici adăpost. Era simplu.

 

Acum are 10 ani. Ioana, fetiţa, a făcut de curând 14. Ea muncea numai noaptea. Ziua dormea. Uneori venea vânătă, plângând. Cu ochi în care doar suferința era mai mare decât foamea.

 

A căutat într-un tomberon. Îl durea burta. Îi venea să verse. A luat zăpadă de pe jos şi a înghiţit-o. A găsit o bucată de pâine. Era tare, dar el avea lacrimi să o înmoaie.

                                                          ***

E frig al dracului. Ies de la o vizită la domiciliu. Îmi aprind o ţigară. Mă îndrept către maşină. Văd câteva javre. Din alea pe care autorităţile, conform legii, sunt obligate să le strângă. Dar respectă cineva legea în ţara asta? Dau drumul la motor. Nu am chef să îngheţ prin maşină, aşa că până se încălzeşte mă duc la un magazin din apropiere să-mi cumpăr ţigări. În faţa lui era un copilaş. Îmbrăcat prea subţire pentru gerul ăsta. Cu mucii curgând. Se uita în vitrine.

- Nenea, îmi dai un ban?

- Când ies, copilaş, îţi dau.

Intru în magazin. În faţa mea erau trei femei. Din discuţii am dedus că erau bunica, fata şi nepoata. Bunica, o hârcă la vreo 70 de ani. Cu nişte ochelari cumpăraţi din bazar. Cu un cojoc ciupit de molii și cu o voce ascuţită. Vocea aia pe care o au babele pline de venin. Fata, la vreo 40 de ani. Obeză. Cu o haină de fâș, cizme peste blugi şi un păr slinos. Nepoata, 14 ani. Buhăită. Machiată strident. Genul de puștoaică neglijată şi dezorientată care la 12 ani își pierde virginitatea, nu dinții de lapte. Iar la 18, vorba cântecului, vrea gang-bang, nu tort. În sfârşit. Generaţia asta de umflate cumpără salam, şuncă şi slănină. Pleacă. Iau şi eu ţigări şi ies după ele. Băieţelul care mi-a cerut un ban le roagă.

- Daţi-mi o bucată de pâine.

- Pleacă de aici, cerşetorule, face baba.

Aia mică, nepoata, îi ţine hangul.

- Cioară ce eşti. Te-a trimis taică-tu să îi faci rost de bani de băutură?

Mă-sa:

- Zi-i lui mă-ta să meargă la muncă!

Eu:

- Du-te înăuntru.

Deschid uşa şi-i spun vânzătoarei.

- De 50 de lei îi dai copilului tot ce vrea. Achit eu.

Plec spre maşină. Distrusele sunt în faţa mea. Se îndreaptă spre haita de câini. Ăştia percutează. Dau din coadă. Vacile astea scot din sacoşe şunca, salamul, slănina şi le împart cu generozitate. Mă uit la ele. Au orgasmul suprem. Cât de javră de om să fii să hrăneşti nişte șchioarle păduchioase, dar să refuzi să hrăneşti un copil?

Unde dracu'eşti, Doamne, cu dreptatea aia atât de cântată prin biserici? Bine că permiţi unor reziduuri umane să atingă 70 de ani, dar laşi copii să moară de foame. Bine că dai cancere unor îngeraşi, dar permiţi unor pedofili să trăiască. Şi mai vrei iubire. Nu-mi permit să spun aici ce vei primi de la mine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul și javrele.
 Vizualizări articol: 2773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 10 voturi
Copilul și javrele4.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei