Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 dec 2017 - Anul XXII, nr. 280 (6696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Copilul, mortul şi Vindecătorul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„E o dimineaţă ca oricare alta. Obosit şi lipsit de orice motivaţie mă iau la palme pentru a mă mobiliza să plec spre dispensar.

Acelaşi drum, tocit de roţile maşinii, mă duce la cabinet. Am norocul de a fi singur. Nicio asistentă venită. Niciun pacient care aşteaptă ca eu să-i rezolv toate problemele. Îmi fac un ceai şi dau drumul la calculator. Câteva bătăi în uşă mă scot din reverie. Mă uit curios spre persoana care a intrat.

- Bună dimineaţa, dom’ doctor.
- Bună dimineaţa. Ce s-a întâmplat?
- Vă rog să veniţi cu mine până la vecina. Copilul e bolnav. Ea nu a fost acasă ieri toată ziua. Nu ştiu în ce stare e ăla mic. Îmi e milă de el.

Asta se numeşte solidaritate umană la sat. În oraş nu ştiu dacă se fac asemenea gesturi. Iau femeia cu mine şi plecăm într-o călătorie ce mă înfioară şi acum.

Recunosc drumul. Ştiu unde mă duc. Este un copil născut cu hidrocefalie. Are aproape un an. A fost operat pe creier de multiple ori.

Ajungem acolo. Intru în curte. Spre norocul meu, nu e nici o javră care să mă ia la rost. La ce nervi rumegam cred că o făceam poster dacă îmi ieşea în cale. Bat la uşă. Rag vreo cinci minute şi într-un final se deschide. Iese mama copilului. Buhăită de somn. Cu ochii umflaţi. Cu  părul în toate direcţiile.

- Neaţa. Unde e copilul? Am auzit că e bolnav.
- Face febră 38 de câteva zile.
- Lasă că văd eu.

Intru în casă. Un hol întunecos. Miros de menajerie. Frig de-ţi pătrunde în oase. Mă uit în dreapta şi era să cad. Pe o masă, în mijlocul camerei, un moş vânăt la faţă.
- Ce dracu e cu ăsta? Întreb.
- Aaaa.. A murit tata la spital şi l-am adus ieri acasă. Mâine îl înmormântăm - îmi spuse ea senină.

Beton. Habar nu aveam de asta. Mă rog, trec mai departe. Intrăm în camera unde stă copilaşul. O căldură ca în saună. Un miros de alcool, transpiraţie şi încă ceva nedefinit testează tăria mea de a controla reflexul de vomă.

Pe un pat dormea unul îmbrăcat, cu o căciulă în cap, cu nişte laţe ce ieşeau de sub ea şi cu o barbă deasă. Ţinea în braţe o tastatură. Avea ciorapi negri, găuriţi, iar trei degete gri mă salutau.
Pe un alt pat dormea unul în blugi şi într-o cămaşă verde. Tras la faţă şi slab ca un rezident al camerelor de gazare. Nici măcar glasul meu sonor nu tulbură somnul acestor indivizi minunaţi.

- Unde e copilul?
- Pe cuptor.
- Mă fată, dacă tu ai avea febră şi eu te-aş ţine la 50 de grade, nu prea te-ai simţi bine, nu? Ai avea ceva probleme cu sănătatea, nu?

Consult copilul. Îl dezbrac şi văd că e nespălat, plin de tot felul de eczeme. Iau decizia supremă:

- Îmbracă-l! Te urci în maşină la mine şi plecăm la spital. Dacă scoţi vreun cuvânt până ajungem acolo, jur că îţi tai tendoanele, zdreanţă - spun eu cu o privire fixă şi cu un ton pe care doar Dracula îl mai folosea.

Asta nu spune nimic. Se uită la mine, trage nişte blugi pe ea şi mă urmează.”

Fragment din romanul Dispensarul SF, editura Cygnus 2013. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul, mortul şi Vindecătorul.
 Vizualizări articol: 2818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Copilul, mortul şi Vindecătorul5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei