Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 iul 2017 - Anul XXII, nr. 164 (6580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Mioriţă laie...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Există atât în viaţa reală, cât şi pe net tot felul de deştepţi, care au tot felul de opinii. Ce dacă au un singur neuron? Ei au opinii pertinente şi ştiu exact care le e scara de valori. În principiu e doar o turmă orbită, care trăieşte de la o rată la alta. Cu veşnica speranţă că le va mări şeful leafa. Parcă ăla nu vede pseudomunca pe care o prestează aşa-numiţii angajaţi. Toţi ăştia şi mulţi alţii apără democraţia şi statul de drept. Uniţi salvează tot felul de nimicuri. De parcă i-ar băga cineva în seamă.

Pentru formele astea de viaţă, dar şi pentru mulţi alţii prezint câteva statistici. România este pe locul doi în lume într-un clasament al ţărilor din care au plecat cei mai mulţi oameni. Patru milioane de români au luat drumul pribegiei. Știţi care ţară e pe locul întâi? Siria. Acolo unde e război. Mai spun că în mediul rural jumătate din copii trăiesc în sărăcie. Adică nu au o alimentaţie corespunzătoare. Nu au haine. Nu au un loc salubru unde să trăiască în condiţii de igienă. Nu au multe. Unul din doi. Astea sunt cifrele.

Și toţi gibonii ăştia de mall şi net, cu telefoane mai deştepte ca ei, dau în fiecare zi măsura prostiei şi răutăţii lor. Ce dracu'să salvezi? Pentru ce anume să îţi declari patriotismul? Pentru un câmp de război din care fuge toata lumea? Investiţii? În ce anume? În farmacii? În magazine? În ce?

Asta ne-a adus democraţia. Țara vândută bucată cu bucată. Forţa de muncă plecată. Populaţia activă împrăştiată în toate colţurile planetei. Alţii nu ştiu ce să mai facă pentru a-şi păstra identitatea naţională şi noi ne batem joc de tot ce am avut. Că nu pot vorbi la prezent în contextul de faţă.

E oare aşa greu să ne depăşim condiţia de opincari? E oare aşa greu să cerem ce ni se cuvine? Adică o viaţă normală în ţara noastră. Pentru asta au murit înaintaşii noştri? Pentru rapănul şi vrăjeala pe care le servim în fiecare zi? Pentru politici de distrugere? Pentru a fi condamnaţi la sărăcie şi emigrare?

N-am nicio treabă cu politica. Nu-mi place vreo tabără. Nu am simpatii sau afinităţi pentru vreo „doctrină”. Tot ceea ce văd este o lipsă cronică de lideri. De oameni hotărâţi să scoată ţara din şanţ. Bărbaţi care să reinstituie disciplina. În toate domeniile. Minţi care să poată concepe un plan prin intermediul căruia să ne aducă prietenii şi rudele înapoi din surghiun.

Sunt foarte trist când primesc mesaje sau telefoane de la prieteni buni care sunt plecaţi de ceva ani. Unii chiar fără ca măcar să cunoască limba ţării lor adoptive. Au plecat din lehamite. Din dezgust. Din lipsa oricărei şanse la un viitor normal. N-avem bani de drumuri. De construcţii. De şcoli şi spitale. Nu ştim sau nu vrem să ne fie bine? Lasă că avem miliarde pentru tot felul de combinaţii inutile. De la retrocedări până la armament expirat şi de decor.

Sunt de acord. Societăţile evoluează. Chiar progresul tehnologic fenomenal din ultimele decenii a dus la o schimbare de mentalitate. La un alt mod de a privi viaţa. România, cu tot conglomeratul ei de arhaisme şi superstiţii, s-a adaptat la toate astea. De ce? Pentru că există pe aceste plaiuri inteligenţă nativă. Pentru export, din păcate.

A plecat aproape tot sângele din Mioriţa. Nu avea ea cine ştie ce forţă nici înainte, dar acum s-a ofilit complet. Din cauza hemoragiilor multiple. Singură. Bătrână. Flămândă. Mizerabilă. Asta e Mioriţa noastră. Deloc laie şi bucălaie.

Are cineva vreun leac sau doar aşteptăm toţi să-i închidem ochii când îşi va da ultima suflare? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mioriţă laie....
 Vizualizări articol: 2810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.30/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 10 voturi
Mioriţă laie...4.3510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei