Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iul 2017 - Anul XXII, nr. 152 (6568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Praf, muşte şi salcâmi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În România asta postcomunistă nu poţi face mare lucru dacă nu ai calităţile absolut necesare la care societatea te obligă să faci apel în fiecare zi: tupeul, incompetenţa, răutatea, duplicitatea şi în special obedienţa faţă de şef, indiferent ce decizii ia sau ce mofturi are acesta. Odată cu partidul unic şi conducătorul „iubit” au sfârşit disciplina, bunul-simţ, calitatea şcolii româneşti, frica de a încălca legea şi respectul faţă de muncă. Acum e o stare specială în toată gloata asta care are cică o gândire capitalistă, modelată după cerere şi ofertă. Păcat că noi nu avem decât cereri nu şi oferte.

Condiţia de scriitor este mizerabilă în România contemporană. Asta nu are drept cauză principală, aşa cum s-ar crede, banii, ci tocmai dezinteresul din ce în ce mai mare faţă de cărţi, de autori, de cultură în general. Ocupându-mă cu scrisul de ceva vreme, cunosc fenomenul din interior. La lansările de carte vin aceiaşi oameni. Cei care şi-au făcut o cultură solidă au savurat anumite romane ce au farmecul lor într-o anumită etapă a vieţii. Ce puteau, de fapt, ce puteam face? Erau doar două ore de program TV. Fără certurile interminabile ale umflaţilor de azi. Fără promisiuni lipsite de acoperire. Fără hoţia pe faţă din banii publici. Acum nu ai drept la replică sau protest. Trebuie să plăteşti pentru ca aceşti aşa-zişi conducători, aceste marionete ale Istoriei, să aibă ce cheltui. Am auzit din ce în ce mai multe voci pe stradă care regretă timpurile lui Ceauşescu. Din diferite motive. Numitorul comun este lipsa de încredere în instituţiile actuale ale statului. Începând cu şcoala, trecând prin poliţie, finanţe, justiţie şi terminând cu spitalele.

Conduc prudent pe străzile pe care guvernul, cu costuri de zece ori mai mari ca în Finlanda, le-a deszăpezit, făcând din asta un motiv de mândrie naţională. Am avantajul de a fi oarecum deasupra mizeriilor astea deoarece, printr-o bunăvoinţă a destinului, am semnat un contract cu o editură serioasă. Aceasta a cumpărat drepturile de autor pentru următoarele mele romane, iar suma ce mi-a fost oferită mi s-a părut a fi un număr de telefon intergalactic. Cu multe zerouri. Fără nicio altă cifră în față. Era de ajuns unul. Îl tăiam eu în patru. Soarta unui om nu este stabilită la naştere. Este modelată de acesta atunci când îşi urmează cu încrâncenare visul, nu?

Nimic nu mai este normal în țara asta. Nici vremea, nici vremurile. Ce să mai vorbim de oameni. Sună cătuşele pentru „abuzuri în serviciu” de câteva sute de lei în timp ce alții care sifonează milioane de euro din banul public stau bine-mersi în arest la domiciliu. Fără niciun prejudiciu recuperat de acest stat obosit şi represiv doar cu necăjiții. Legile sunt făcute parcă anume pentru a lăsa loc de interpretare. Țara membră NATO cu drepturi depline îşi ucide soldații, punându-i să circule noaptea cu camioane de acum 30 de ani. Marele sistem de gestionare a urgențelor nu este echipat cu un elicopter de intervenție pe timp de noapte. Aprindem felinare ca să descarcerăm.

Toți suntem la mâna norocului. Dacă te prăbuşeşti într-un şanț seara, trebuie să faci tot posibilul să ieşi de acolo aşa dezarticulat şi fracturat. La lumina telefonului. Că de forțe de intervenție rapidă dotate ca lumea nu poate fi vorba.  Bucuria sinucigaşilor. Perne cu aer cu care să-i prindă salvatorii nu există. Doar o pătură. Și aia veche şi roasă de molii. Zbor plăcut cu final garantat la rece într-un sertar la morgă. Strâns frumos într-o pungă.

Am rămas în evul mediu în multe domenii. Cercetare nu mai avem. Agricultură la fel. Industrie doar în dicționar. Dacă au ajuns şi bunicile de la țară să cumpere cozonaci de la supermarket, ce să mai vorbim? Ne mor copiii cu zile că, deh, suntem prea săraci să le asigurăm accesul la operații şi medicină performantă, dar avem bani pentru autostrăzi care se prăbuşesc sau studii de fezabilitate pentru drumuri inexistente.  Praf, muşte şi salcâmi. Asta ne-a mai rămas.

Vai de mama noastră în caz de un război, cutremur sau orice fenomen meteo extrem. Cu barca pe conducte. Aşa suntem. Dar avem viitor. Ca emigranți. Și în ceva vreme viitorul nostru va fi doar pe o altă planetă suficient de inconştientă încât să ne accepte. Însă până să ne înălțăm toți în trup la ceruri mai este. Continuăm să fim distracția favorită a celor care stau pe norişori şi cântă la harpă. S-au săturat şi ei să ne fie păzitori. S-au săturat să fie ignorați. Lumea asta e doar un enorm de mare circ cu prea mulți clovni, iar distracția e garantată. Cine-i atât de prost încât să aducă apocalipsul? Nici măcar satana nu renunță la biletele din rândul întâi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Praf, muşte şi salcâmi.
 Vizualizări articol: 7765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Praf, muşte şi salcâmi4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei