Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 apr 2017 - Anul XXII, nr. 90 (6506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Lăsaţi naibii prostiile! Construiţi spitale!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poţi să plângi de frustrare. De lipsuri. De sărăcie. De umilinţe. De lipsă de viitor. Poţi să plângi pentru condiţiile din unele spitale. Poţi să plângi pentru toată nedreptatea din jur. Poţi să plângi când afli brusc că nu suntem egali. Că unii sunt mai cetăţeni ca alţii. Poţi să plângi când mori cu dreptatea în mână. Sunt multe motive pentru care poţi să plângi de să-ţi smulgi părul din cap. Numai cu plânsul rămâi.

Să fim pozitivi. Zen. Aşa cum ne învaţă tot felul de forme de viaţă de sex nedefinit de pe net. Știti voi care. Ăia care postează cafele de dimineaţă. Ăia pentru care viaţa e plină doar de kilobiţi şi conturi pe toate reţelele. Care e cea mai profundă parte a pozitivismului? Bingo! Râsul. Și câte motive de râs găsim.

A fost săptămâna asta un exerciţiu. Cu alarme. Obosite. Vechi. Prăfuite. Astmatice. Sunt convins că o mână de beţivi cu vuvuzele ar fi făcut o gălăgie mai mare. Poate doar câteva babe trecute prin război să mai fi avut vreo reacţie la fâsâiala asta de tot râsul. Mă întreb oare care a fost scopul acestei demonstraţii. Distracţia cred. Că, nu-i aşa?, planeta arde şi România îşi testează singura forţă de reacţie în caz de război.

Total inadecvată situaţie. De e vreo cotropire în weekend sau când e vreun meci sau când e vreo demonstraţie pentru „democraţie” nu-şi dă nimeni seama. De sunau sirenele astea pe net era altceva. Aşa, în viaţa reală, au adus numai zâmbete ironice. Avertizarea populaţiei pentru ce anume? Atac aerian? Nah, să mori măcar informat. Pentru atac terestru? Trec tancurile pe lângă crâşmele pline sau pe lângă magazinele cu promoţii şi nu doare pe nimeni capul. Atac extraterestru? Invazia zombi? Atac meteorologic? Atac cerebral poate.

Cine naiba să vrea să ne atace? Pentru ce? Ca să plătească pensii şi ajutoare sociale? Suntem vânduţi de mult. Interes pentru pământul ăsta e doar în vederea unui teatru de război. Al altora. Nimic personal cu noi. Facem un sondaj? Aveţi curaj? Câţi dintre voi ar pune mâna pe armă să meargă să apere... Ce anume să apere? Nu mai avem identitate naţională. Nu mai avem resurse. Nu mai avem decât adaos comercial. Al altora.

Apărarea populaţiei? De către cine? De către autorităţile sub cârmuirea cărora paralizează ţara când ninge, ce să vezi?, iarna? De către autorităţile care nu sunt capabile să facă o autostradă în Moldova? De către autorităţile care nu sunt în stare să asigure un stoc decent de vaccin? În caz de o calamitate ce credeţi că vor face? În caz de un cutremur, de exemplu, ne ia naiba pe toţi. Mai ţineţi minte cum a fost depăşit sistemul sanitar în cazul incendiului de la Colectiv? Și asta în capitală, unde sunt multe spitale şi multe ambulanţe. În Suceava ce credeţi că se întâmpla? Aşa-i că crăpau toţi?

Despre ce apărare vorbim? Avem vreun adăpost în oraşul ăsta? Avem vreun loc unde ne putem ascunde? Loc prevăzut cu provizii şi cu tot ceea ce trebuie pentru a supravieţui, câteva zile de e necesar, o mare mulţime de oameni. Ia uitaţi ce e la spitalul nostru când face ravagii vreo viroză respiratorie. În caz de calamitate cum ar fi? Cine să vă trateze? Cine să vă apere? Nici dracu. Sunteţi pe cont propriu.

Dar lasă că noi avem sirene obosite. Care vor suna, sunt sigur, la mult timp după ce deja vom fi pierdut războiul. Te buşeşte râsul când vezi ce e în jur. Nu suntem pregătiţi pentru nimic, dar scoatem sunete astmatice prin sirene la menopauză. Tipic pentru mentalitatea noastră. Nu mai bine tragem clopotele? Și dăm foc recoltelor. Și otrăvim fântânile. Staţi. Care recolte? Alea din import, nu? Fântâni avem. Apa, aerul şi fraierul. Astea sunt din belşug.

Ia imaginaţi-vă voi că apasă unii pe nişte butoane şi vă cad în cap vreo 50 de rachete. Și sună sirenele. Chiar cu o oră înainte. Ce faceţi? Unde mergeţi? În ora aia. Unde vă ascundeţi? Ce luaţi cu voi? Că, deh, la magazin poate e închis. Câţi dintre voi ştiu să se apere? Să supravieţuiască o zi măcar fără internet şi card de cumpărături. Aaa. Și să nu uit. Fără farmacii.

Și după ora aia, când e totul praf în jur, ce faceţi? Vă spun eu. Prindeţi aripi şi bilet ori pentru un norişor alb ori pentru cazanele cu smoală. Să fim serioşi. Nu suntem în stare să ne descurcăm cu un strat de un metru de zăpadă. Credeţi că ne vom descurca în situaţii cu adevărat dramatice?  Sunt sigur că nu. O să crăpăm pe capete. Toţi. Dar, nu-i aşa?, staţi liniştiţi la locurile voastre. Măcar muriţi în dulcele sunet al unor sirene „de tristă amintire”.  

Lăsaţi naibii prostiile! Construiţi spitale! Dotaţi serviciile de reacţie rapidă cu ambulanţe. Pregătiţi medici, că niciodată nu sunt prea mulţi. Construiţi adăposturi pentru populaţie. Pregătiţi populaţia. Oferiţi-i măcar o şansă să se poată descurca în situaţii grave. Faceţi măcar toate astea. Și abia apoi scoateţi de la naftalină nişte sirene obosite. Că reducerea pierderilor umane în caz de conflict armat nu se face cu romanţe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăsaţi naibii prostiile! Construiţi spitale!.
 Vizualizări articol: 3686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.79/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 14 voturi
Lăsaţi naibii prostiile! Construiţi spitale!4.8514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei