Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2016 - Anul XXI, nr. 165 (6278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Ciuma, Inchiziţia şi spânzurătoarea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credeam că am văzut multe pe planeta asta. Starea de lehamite ce pare caracteristică vremurilor actuale are o mare putere de seducţie. Empatia e o calitate din ce în ce mai rară. Mă uit în jur şi văd doar frunţi încruntate şi priviri absente. Construim o lume în care suntem prezenţi doar fizic. Mintea ne e plecată în virtual, în online. Doar acolo au mulţi opinii. Doar acolo mulţi iau atitudine. Doar acolo mulţi îşi umflă muşchii şi pleznesc de indignare civică.

Sunt situaţii care te lasă fără cuvinte. Şi se întâmplă în ţara asta. În ţara internetului de mare viteză. În ţara membră UE. În ţara membră NATO. În ţara care are cică valori europene. În ţara asta există sclavagism. Nu mă refer la cel cu care suntem obişnuiţi. Că toţi suntem sclavii băncilor şi sclavii dorinţelor noaste neîmplinite. Suntem sclavi pentru un trai decent, plătind rate pentru normalitate. Nu! Mă refer la sclavia în accepţiunea de acum câteva sute sau chiar zeci de ani.

Se întâmplă într-o comună din judeţul Argeş. Oameni legaţi cu lanţuri. Copii, femei, bărbaţi. Bătuţi. Abuzaţi. Privaţi de libertate. Trataţi mai rău ca animalele. Schingiuiţi. Înfometaţi. Nu am mai văzut aşa ceva. Am fost şocat. Şi toate astea de ceva vreme. De ani buni.

Lăsăm la o parte faptul că ar trebui să avem instituţii care să aibă o activitate prin care să-şi justifice bugetele fabuloase. Lăsăm la o parte faptul că într-o comunitate rurală fiecare babă ştie tot ce mişcă. Lăsăm la o parte faptul că măcar şeful de post, organul legii, ar fi trebuit să-şi informeze superiorii. Lăsăm la o parte că autorităţile locale, primarul, întâiul gospodar al urbei, ar fi trebuit să cunoască situaţia şi să facă demersuri pentru a o sugruma din faşă. Lăsăm multe la o parte.

Ce rămâne? Frica şi/sau nepăsarea. Degeaba ne indignăm acum. Degeaba urlăm prin media. Pentru mine concluzia e simplă. În ţara asta se poate întâmpla orice. Corecţie. Vi se poate întâmpla orice. Pentru ce să mă spetesc să plătesc impozite? Pentru a le plăti pensii şi ajutoare sociale scursorilor din comune de genul ăsta? Unde se întâmplă atrocităţi tolerate. Pentru ce a luat salariu poliţistul de acolo? Pentru ce au luat salariu primarul şi consilierii locali? Pentru ce au luat salariu ăia de la ocolul silvic? Nu au verificat cine le taie pomii din speluncă?

Totul e un cerc vicios. La fel cum sunt tolerate clanuri de mafioţi care fac legea în multe oraşe. Uitaţi-vă numai ce se întâmplă la Timişoara. La fel cum sunt tolerate defrişările. La fel cum este tolerată spolierea ţării de toate resursele naturale. Inclusiv inteligenţa ne e vânată şi cumpărată. La fel cum sunt tolerate larvele de muşte pe plăgi deschise la un wc public, numit spital de arşi. Din marea capitală. Marea mahala, unde totul nu e decât vrăjeală şi nesimţire.

Aşa ne trebuie. Şi încă să ni se mai dea. Că acceptăm orice. Avem o plăcere enormă să fim sodomizaţi zilnic. Deh, sunt valori europene. Îndată devin obligatorii. La propriu. Ţară fără busolă şi fără cârmaci. La trecutu-ţi mare, în derivă viitor! Ciuma, Inchiziţia şi spânzurătoarea ne mai lipsesc. Că în rest ni le-am făcut pe toate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciuma, Inchiziţia şi spânzurătoarea.
 Vizualizări articol: 2910 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Ciuma, Inchiziţia şi spânzurătoarea4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei