Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2016 - Anul XXI, nr. 48 (6161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Necăjit, dar o duc bine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De ani de zile aud în toată media acelaşi refren de la guvernanţi: trebuie să adunăm cât mai mulţi bani la bugetul de stat. Total de acord. Din bugetul ăsta de stat se plăteşte absolut totul. Că vorbim de pensii, salarii, infrastructură, ajutoare sociale şi altele absolut necesare traiului unei populaţii. Ca să poţi plăti, normal, trebuie să strângi. Să colectezi. Abia apoi împarţi. Mă enervează de mor fenomenul pe care-l văd permanent. Toţi dau năvală la primit. La cotizat nu vezi cozi infernale.

Se vorbeşte de obligaţia tuturor de a contribui la asigurările de sănătate. Această contribuţie este percepută ca un altfel de bir, de impozit. Sunt unele voci care afirmă că ar trebui să fie opţional. Aveţi grijă ce vă doriţi, dragi capete seci. O să devină opţional şi tratamentul pentru bolile voastre, dacă o luaţi pe panta asta. Nu se poate să nu plăteşti nimic niciodată şi când te îmbolnăveşti să ai pretenţii la manevre medicale. Astea costă.  Nici sănătatea, nici învăţământul nu sunt gratuite. Plătim toţi pentru ele prin taxele şi impozitele obligatorii.

Sincer să fiu, mă mai enervează ceva. Categoria asta de aşa-zişi asistaţi care se declară fără venituri, dar stau la bloc, conduc maşini şi, ce să vezi?, te calcă pe picioare în magazine. Normal, primesc ajutoare la încălzire şi au tot felul de gratuităţi. Că ei sunt necăjiţi. Săracii. Unul care munceşte la negru câştigă mai bine decât unul care munceşte legal. Fie şi prin prisma faptului că nu plăteşte impozite şi taxe. E ca şi cum tu ai mânca în oraş ;i i-ai arăta musafirului frigiderul gol. Pe ăştia nu-i întreabă nimeni nimic. Nu apar în nici o bază de date. Asta în timp ce unul care are afacerile la vedere apare pe oriunde. Dacă, ferească Sfântul, are datorii de un leu, să vezi atunci vânătoare pe capul lui.

Toţi se dau necăjiţi. Toţi îl iau pe ”nu am” în braţe, ca la poliţie. Nu se poate aşa ceva. Mie nu-mi mai convine să car în spate alţi şapte. Doar pe motivul că sunt necăjiţi. Nimic nu e drept în lumea asta. Nu toţi suntem egali. Nu toţi putem avea aceleaşi pretenţii de la viaţă. Cum îndrăzneşte unul să pună punctul pe i şi să arunce adevărul, cum îşi aprinde paie în cap. Vă convine sau nu, ne furăm zilnic unii pe alţii, dar vrem sănătate şi învăţământ gratuit.  Pe banii proştilor care plătesc, normal.

România asigură servicii, aşa cum le asigură, de câţi bani îi daţi. Vreţi spitale ca-n America? Ia plătiţi câte o mie de dolari lunar la asigurările de sănătate. Vreţi şcoală ca-n Suedia? Ia plătiţi şi până la 60 % impozit pe ceea ce câştigaţi. Aşa-i că nu se poate? Aşa-i că nivelul de trai nu permite? De ce oare? Nu cumva din cauza noastră, a tuturor?

Termenul de sărac a ajuns, ca totul în vremurile astea, să aibă semnificaţie inversă. Sunt sărac dar îmi merge bine. Am numai gratuităţi şi toată lumea munceşte pentru mine. Nah, că-mi permit şi mofturi. Că sunt cetăţean european şi am drepturi. Obligaţii? Ce-s alea? Mie doar să mi se dea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Necăjit, dar o duc bine.
 Vizualizări articol: 5233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 16 voturi
Necăjit, dar o duc bine4.3516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(27 feb 2016, 18:22:17
Trista constatarea din titlu , nu stiu daca saracii o duc chiar asa de bine, si nu e vina lor ca s-au nascut asa . Am mai spus o data ca nu ar vrea nimeni sa vada oameni abandonati si morti doar pentru faptul ca nunisi permit sa-si plateasca asigurarea medicala . E clar ca exista in lumea asta si patura celor carora soarta le-a daruit mai mult si au datoria de a da o parte societatii defavorizate .

========

Nu cred ca vrea cineva sistem de sanatate american , adica cel in care daca ai bani multi mergi la doctor iar daca nu ti-ai luat gandul pentru totdeauna , sistemul unde onnastere costa 30-40 de mii de dolari , indiferent de sistem , un ventolin costa in spital de 30 de ori mai mult decat la farmacie , internarea de o saptamana cu omoperatie superficiala 125 000 $ , stomatologia platita pentru toata lume (inclusiv copiii ) , iar calitatea actului medical intr-un spital privat cu pretentii , unde platesti extrem de mult , nici nu egaleaza macar un spital de stat , gratuit pentru platitori de taxe , dintr-o tara europeana . Unde , uneori , ti se restituie si banii pe taxi , daca nu ai avut alt mijloc de transport pana la spital .

========

Scoala precum in Suedia, hmm, nu mi-as dori .

========
Ca tot veni vorba cine contribuie si cine nu , de ce sa cerem de unde nu-i , si ii acoperim pe cei care sub pretextul ca muncesc nu trebuie sa se mai speteasca sa-si plateasca si taxele .
Ce spuneti de profesorii care fac pregatiri , si stim toti cat costa , dar care nu platesc nicio taxa pe acest venit , sau preotii care la fel , incaseaza fara sa plateasca . Firmele de constructii , absolut toti mesterii care la fel incaseaza sume mari dar daca ii intrebi de taxe e ca si cum i-ai injura . Chiar credeti ca cei care lucreaza pe cont propriu trebuie tolerati iar cei din sistemul de stat cu salariul minim nu ?

Chiar asa , Doc , e vina saracilor ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sirop de morcov cu mere (Bem-Bem făcut în casă) Cei ce au copilărit înainte de decembrie 1989 își mai amintesc, probabil, despre un fel de sirop pentru copii, care se găsea în sticle de un litru în orice magazin alimenar și era făcut dim morcovi și mere. Acest nectar... Citeşte