Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 feb 2016 - Anul XXI, nr. 36 (6149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Ora la care scriitorul tace

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vine un moment când nu mai ai forţă să te indignezi. Un moment în care sunt atât de seducătoare lehamitea şi indiferenţa ce decurge din ea încât pur şi simplu te scufunzi în toate apele care au culoarea înecului. Am încercat permanent prin scrierile mele să definesc sau să aduc în conştiinţa colectivă o altfel de atitudine. Faţă de cei din jur. Faţă de viaţă. Faţă de societate. Faţă de cei care ne conduc. Faţă de sclavia în care ne ducem zilele.

Prin tot ceea ce am spus şi scris am făcut o pledoarie pentru bun-simţ, pentru valori normale, pentru literatură în general şi pentru cea SF în special. Pentru medicină. Niciodată nu am pus în centrul preocupărilor mele altceva decât fiinţa umană. Din dragoste de oameni. Din respect pentru fenomenul ăsta ciudat de pe planeta Pământ. Viaţa.

E momentul să stăm la taifas, dragi cititori. Am realizat ceva? Am schimbat ceva? Am reuşit să ne modelăm unii pe alţii? Vă regăsiţi în vocea mea şi a altora care au curaj să spună lucrurilor pe nume? Am reuşit să ieşim din amorţeală sau ne batem cu morile de vânt într-un dans ce pare ridicol din anumite perspective?

Voi sunteţi cele mai importante persoane. Voi, cei care desfaceţi paginile ziarului sau care urmăriţi online site-ul. Pentru voi am scris. Pentru voi am pus idei în cuvinte. Aşa cum m-am priceput. Unii spun că bine. Alţii m-au acuzat că tot ceea ce fac e doar o goană pentru vizibilitate. Că sunt superficial. Că sunt arogant, misogin şi, Da!, o să râdeţi, dictator.

Vă întreb pe voi, cei care mă citiţi: mai penetrează cuvântul scris? Mai au sens luările de poziţie în spaţiul public? Spaţiu, care, aşa cum ştiţi, e invadat de o mare majoritate de semianalfabeţi cu opinii despre orice. Mai putem face educaţie? Mai putem cultiva o opinie publică sănătoasă?

Că vrem, că nu vrem, avem un nivel de trai infect. În fiecare zi suntem obligaţi să alergăm pentru a putea la sfârşitul lunii să plătim dări pentru un stat care împarte apoi cum vrea el. După criterii doar de el ştiute. Ce mai contăm noi, cei care scriem, într-o ţară în care educaţia şi sănătatea sunt priorităţi doar pe hârtie? Vrăjeală de campanie electorală. Atât.

Mai avem noi, cei care folosim cuvinte, vreo motivaţie? Mai avem vreo satisfacţie? Suntem noi în stare să vindecăm o plagă care din păcate se întinde la toate nivelurile societăţii? Putem noi să mai trezim pe cineva din viaţa aproape vegetală în care se complac mulţi? 

Mai există speranţă pentru bun-simţ? Pentru decenţă? Într-o ţară în care fiecare alege să nu conteze, cum şi mai ales cine poate cultiva valorile astea? Tragem cortina peste tot şi lăsăm să se aşeze praful peste meleagurile astea? Au copiii noştri viitor doar peste graniţă? Sunteţi mândri de ţara pe care le-o lăsaţi moştenire? O ţară sufocată de nepăsare. De anormalitate. De oameni nepotriviţi în posturi nepotrivite. De farmacii, supermarketuri şi maşini scumpe. O ţară în care nimeni nu mai este credibil. Şi asta mi-o asum şi eu.

Poate e total atipic articolul, dar chiar îmi doresc feedback-urile voastre. E ora la care scriitorul tace. Aveţi cuvântul, dragi cititori. Vă ascult cu mare atenţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ora la care scriitorul tace.
 Vizualizări articol: 3516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Ora la care scriitorul tace5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Feed-forward trimis de
(18 feb 2016, 12:58:33
In primul rand Monitorul e un ziar local , nu material pentru Bac , dar din pacate unii numai asta citesc , si de aici indignarea .

============

Rubrica aceasta se numeste Dispensarul SF , care mai mult e Fiction decat science , si autorul explica de ce si isi varsa amarul .

=========

Un scriitor nu tace cand ii comanda altii sa taca si ii pun pumnul in gura , din contra , chiar daca le strica Zenul unora , scriitorul scrieeeee

Eu probabil nu voi mai citi cand am sa vad in rubrica simpatii politice . Pana atunci , cine e scriitor , sa scrie !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gogoși pripite cu mere Se fac repede, sunt gustoase și se păstrează moi, ușor umede, câteva zile chiar. Gustul este puțin diferit de cel al clasicelor gogoși dospite iar întreaga operațiune de preparare durează mai puțin de o oră.Avem nevoie de:2 ouă, un pahar... Citeşte